Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 april 2019

Apple gaat defect MacBook-toetsenbord sneller repareren

Het is inmiddels een bekend verhaal. Het toetsenbord van de 12-inch MacBook, MacBook Pro en Air 2018 kampt met betrouwbaar­heids­problemen. Apple startte een ­reparatieprogramma voor toetsenborden uit 2015, 2016 en 2017. Die worden gratis vervangen. Daarnaast werden problemen met toetsenborden in de MacBook Pro en Air uit 2018 onlangs erkend.

Door het nieuwe vlindermechanisme zijn de toetsen erg plat en kunnen ze gemakkelijk blokkeren. Dat leidt soms tot defecte toetsen of een spatiebalk die slecht werkt. Apple gaat laptops met een defect toetsenbord nu sneller repareren.

Reparatie toetsenbord MacBook binnen 24 uur

Dat heeft het Amerikaanse blog MacRumors van medewerkers van de Apple Store gehoord. Medewerkers zijn geïnstrueerd om laptops met defecte toetsenborden voorrang te geven. Het doel is om een laptop binnen 24 uur gerepareerd te hebben. Wij hebben dit ook bij medewerkers van de Apple Store in Amsterdam geverifieerd. Ook daar is het beleid nu om waar mogelijk een toetsenbord binnen 24 uur te vervangen. Een medewerker van de Apple Store in Brussel zegt deze instructies echter nog niet te hebben gehad.

Apple wil dit onder andere bereiken door meer reparaties in de Apple Store zelf uit te voeren. Voorheen werd een MacBook met een defect toetsenbord naar een reparatie­centrum gestuurd. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat getroffen klanten niet meer dagen computer zonder zitten. Een langere tijd zonder laptop is zeker voor professionals immers geen optie.

Apple MacBook Pro 2018 toetsenbord iFixit
Klik/tap voor groter.

Wachten op permanente oplossing

Apple-gebruikers klagen al een aantal jaar over defecte toetsenborden in Apple’s laptops. De oorzaak is het zogenaamde vlindermechanisme waar de nieuwe toetsen op gebaseerd zijn. De toetsen zijn extreem plat en het mechanisme kan door vuil of stofjes geblokkeerd worden. Een lezer vertelde ons onlangs dat Apple hem bij het aanmelden van een reparatie op het hart drukte om vooral “niet boven het toetsenbord te eten” om defecten te voorkomen.

Eind 2018 was er even hoop op een permanente oplossing voor dit probleem. Apple heeft de MacBook Air en Pro 2018 namelijk voorzien van een derde generatie vlindertoetsenbord met een extra membraan. Dat moet stofjes en vuil tegenhouden, maar werkt in de praktijk slechts matig. Apple erkende onlangs dat ook deze toetsenborden niet altijd betrouwbaar zijn. Ondertussen wordt ook gespeculeerd dat hitte een rol zou kunnen spelen.

Op een definitieve oplossing kunnen we alleen maar wachten. Een geheel nieuw ontwerp in een nieuwe generatie laptop is de enige oplossing. Tot die tijd is het goed dat reparatie sneller geregeld worden. Dit geldt overigens alleen bij Apple’s eigen winkels. Reparaties bij erkende servicepunten kunnen nog steeds langer duren. (Zie ook → Problemen met Apple’s laptop-toetseborden: speelt hitte een rol?)

Reageer op artikel:
Apple gaat defect MacBook-toetsenbord sneller repareren
Sluiten