Apple gaat defect MacBook-toetsenbord sneller repareren

Door: Raymon Mens - 8 reacties
MacBook Air 2018

Het is inmiddels een bekend verhaal. Het toetsenbord van de 12-inch MacBook, MacBook Pro en Air 2018 kampt met betrouwbaar­heids­problemen. Apple startte een ­reparatieprogramma voor toetsenborden uit 2015, 2016 en 2017. Die worden gratis vervangen. Daarnaast werden problemen met toetsenborden in de MacBook Pro en Air uit 2018 onlangs erkend.

Door het nieuwe vlindermechanisme zijn de toetsen erg plat en kunnen ze gemakkelijk blokkeren. Dat leidt soms tot defecte toetsen of een spatiebalk die slecht werkt. Apple gaat laptops met een defect toetsenbord nu sneller repareren.

Reparatie toetsenbord MacBook binnen 24 uur

Dat heeft het Amerikaanse blog MacRumors van medewerkers van de Apple Store gehoord. Medewerkers zijn geïnstrueerd om laptops met defecte toetsenborden voorrang te geven. Het doel is om een laptop binnen 24 uur gerepareerd te hebben. Wij hebben dit ook bij medewerkers van de Apple Store in Amsterdam geverifieerd. Ook daar is het beleid nu om waar mogelijk een toetsenbord binnen 24 uur te vervangen. Een medewerker van de Apple Store in Brussel zegt deze instructies echter nog niet te hebben gehad.

Apple wil dit onder andere bereiken door meer reparaties in de Apple Store zelf uit te voeren. Voorheen werd een MacBook met een defect toetsenbord naar een reparatie­centrum gestuurd. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat getroffen klanten niet meer dagen computer zonder zitten. Een langere tijd zonder laptop is zeker voor professionals immers geen optie.

Apple MacBook Pro 2018 toetsenbord iFixit
Klik/tap voor groter.

Wachten op permanente oplossing

Apple-gebruikers klagen al een aantal jaar over defecte toetsenborden in Apple’s laptops. De oorzaak is het zogenaamde vlindermechanisme waar de nieuwe toetsen op gebaseerd zijn. De toetsen zijn extreem plat en het mechanisme kan door vuil of stofjes geblokkeerd worden. Een lezer vertelde ons onlangs dat Apple hem bij het aanmelden van een reparatie op het hart drukte om vooral “niet boven het toetsenbord te eten” om defecten te voorkomen.

Eind 2018 was er even hoop op een permanente oplossing voor dit probleem. Apple heeft de MacBook Air en Pro 2018 namelijk voorzien van een derde generatie vlindertoetsenbord met een extra membraan. Dat moet stofjes en vuil tegenhouden, maar werkt in de praktijk slechts matig. Apple erkende onlangs dat ook deze toetsenborden niet altijd betrouwbaar zijn. Ondertussen wordt ook gespeculeerd dat hitte een rol zou kunnen spelen.

Op een definitieve oplossing kunnen we alleen maar wachten. Een geheel nieuw ontwerp in een nieuwe generatie laptop is de enige oplossing. Tot die tijd is het goed dat reparatie sneller geregeld worden. Dit geldt overigens alleen bij Apple’s eigen winkels. Reparaties bij erkende servicepunten kunnen nog steeds langer duren. (Zie ook → Problemen met Apple’s laptop-toetseborden: speelt hitte een rol?)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  tjerk

  Hier nog geen problemen. Knock on wood

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  MacBook 12 uit 2015 houdt het al een jaar of twee goed vol, MacBook Pro 2017 is na drie maanden, twee nieuwe topcases en een derde onderweg weer retour gegaan.

 • Profielfoto
  fastshifter

  Mijn MB heeft dit probleem ook, maqar toen ik langs ging bij Amac in rotterdam haalde ze alels uit de kast om mij zo snel mogelijk (onverriechtte zaken) de winkel weer uit te krijgen. Ik weet niet of dit een instructie van Apple was of dat dit het beleid van Amac zelf is maar het voelt alles behalve premium.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  fastshifter op 24 april 2019 13:48
  Mijn MB heeft dit probleem ook, maqar toen ik langs ging bij Amac in rotterdam haalde ze alels uit de kast om mij zo snel mogelijk (onverriechtte zaken) de winkel weer uit te krijgen. Ik weet niet of dit een instructie van Apple was of dat dit het beleid van Amac zelf is maar het voelt alles behalve premium.

  Rotterdams probleem, denk ik. Met hetzelfde probleem ben ik prima (hoewel niet definitief, maar da’s dankzij Apple) geholpen bij Amac Leiden.

 • Profielfoto
  Milez

  Zijn dit niet de enige twee definitieve oplossingen?

  Teruggaan naar het oude chiclet-toetsenbord
  Het vlindertoetsenbord aanpassen zodat gebruikers het kunnen verwijderen om eronder schoon te maken

  Beide opties vereisen ongetwijfeld dat de MacBooks weer een beetje dikker worden. Dat is natuurlijk alleen voor Apple zelf een probleem.

 • Profielfoto
  polansky

  Betekent dit nu ook dat er een reparatieprogramma komt van Apple voor MBP’s uit 2018, zodat diegenen met problemen met hun toetsenbord deze ook kunnen laten vervangen?

 • Profielfoto
  VxP

  Jammer dat het toetsenbord tot problemen leidt. Fijn dat Apple het snel oplost. Dat geeft mij weer het vertrouwen dat je zowel in goede als slechte tijden goed wordt bijgestaan door Apple.
  Ga zo door  👍🏻

 • Profielfoto
  Wimperdepim

  Voorlopig geen interesse in een nieuwe macbook of voor 1800 Euries alleen maar problemen…..