Tip: pas de acties bij dubbel tikken op je AirPods aan

Door: Raymon Mens - 8 reacties
AirPods 16x9

De laatste maanden zijn de AirPods populairder dan ooit. Zeker nu Apple de vernieuwde AirPods 2 (2019) uit heeft gebracht, zijn er weer veel nieuwe bezitters van de draadloze oortjes. Een veelgehoorde ergernis is dat er buiten Siri weinig bedieningsmogelijkheden zijn, maar hier kun je zelf wat aan doen.

Het is namelijk mogelijk om de actie die uitgevoerd wordt bij een dubbeltik op een van de AirPods aan te passen. Zo stel je bijvoorbeeld in dat dubbel tikken op links het vorige nummer afspelen is en bij dubbel tikken op rechts ga je naar het volgende nummer.

Acties dubbeltik AirPods instellen

Standaard roept op een AirPod tikken altijd Siri op. Je kunt de virtuele assistent natuurlijk vragen om het volume te verhogen of een ander nummer op te zetten, maar het kan makkelijker. Je kunt naast Siri ook speel af/pauzeer, volgend nummer, vorig nummer of helemaal geen actie instellen. Opmerkelijk is dat een optie voor het aanpassen van het volume ontbreekt. Dit moet je nog steeds via je iPhone, Apple Watch of Siri doen. Snel tussen nummers skippen is echter al een hele verbetering.

 • Ga naar Instellingen op je iPhone en open Bluetooth
 • Tik op het i-icoon achter je AirPods
 • Stel een actie in bij ‘Dubbel tikken op AirPod’
AirPods tikken aanpassen 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Werkt ook in externe apps

Bediening met de AirPods werkt niet alleen in de Muziek-app van iOS zelf, maar ook in externe apps zoals Spotify. Ook in Podcast-apps zoals Overcast of Pocket Casts werkt het tikken op de draadloze oortjes. In plaats van het vorige of volgende nummer, spoel je terug of door in de podcast. Handig om bijvoorbeeld commercials over te slaan.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Jonez

  Jammer dat je volume niet kan regelen met het tikken….

 • Profielfoto
  PowerMac

  Uiteraard werkt dat op een Mac ook:

   

 • Profielfoto
  PowerMac

  Het is trouwens niet echt actueel: die AirPods bestaan al een tijdje, zo ook deze instellingensmogelijkheden.

 • Profielfoto
  PowerMac

  instellingensmogelijkheden…tja, en probeer dat nog maar eens te veranderen…

  (vroeger was alles beter;-) )

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volume kan mij niet zoveel boeien omdat je dit meestal op een fixed niveau laat staan – telefoonniveau. Waar ik mij wel aan stoor is dat je niet met een enkele tik op de AirPod de muziek kunt pauzeren. Nu moet je steeds je AirPod uit je oor halen om te pauzeren en das irritant, bijvoorbeeld in de rij van de supermarkt. Dan sta je met een AirPod in je handen terwijl je je handen op dat moment juist vrij wilt hebben.

  Dat zijn dingen die wel aanvoelen als kiezelstenen in mijn schoenen. Alle andere randzaken die ik mensen hoor schreeuwen kan ik totaal niet plaatsen.

 • Profielfoto
  RW076

  Het enige wat je zou willen, is het volume harder en zachter zetten. Dit kan niet, en is echt een mega tekortkoming. Onbegrijpelijk van Apple.

 • Profielfoto
  Buzz

  Shmoo: met een enkele tik lukt niet inderdaad, maar je kan wel “Play/Pause” instellen als actie voor een dubbeltik.

 • Profielfoto
  digideon

  Inderdaad, maar wellicht vindt Shmoo dubbeltikken nog wel vervelender dan de kiezelstenen in z’n schoenen.

  Overigens geldt onderstaande niet voor de nieuwe generatie Airpods:

  Standaard roept op een AirPod tikken altijd Siri op.

  Dat is standaard “Volgend nummer”. Lijkt me ook logisch gezien je Siri veel makkelijker activeert door Hé Siri te roepen (mompelen werkt echt niet tijdens bijvoorbeeld hardlopen of fietsen). Maar de optie voor dubbeltikken blijft wel handig voor degene die nog steeds niet in het openbaar tegen een paar oordoppen durven te praten.