Tim Cook verklaart de oorlog aan pushberichten (en dat is een beetje hypocriet)

Door: Raymon Mens - 8 reacties
Tim Cook

Tim Cook is van mening dat mensen hun iPhone vaker moeten laten liggen en minder lang met apps bezig moeten zijn. Dat zegt de Apple-CEO vandaag in een interview tijdens de TIME 100 Summit. Cook zegt dat het niet Apple’s bedoeling is om een apparaat te maken dat als aandachtsmagneet werkt.

De hoogste baas van Apple heeft zelf ook de nodige maatregelen genomen. Hij zegt drastisch gesneden te hebben in het aantal apps dat pushberichten mag sturen. “Je moet jezelf afvragen of je echt duizenden meldingen per dag wil. Is het iets dat waarde aan je leven toevoegt of je dag beter maakt?”

Pushberichten grote boosdoener

Dit is opmerkelijk, gezien Apple met iOS juist een platform heeft gemaakt dat app-ontwikkelaars in staat stelt om gebruikers doorlopend meldingen te sturen. Van een nieuwe volger op sociale media tot een game die een nieuw level heeft toegevoegd, als je meldingen standaard accepteert wordt je onder de notificaties bedolven.

Toch was het voor Apple nooit de bedoeling om te sturen op maximale engagement. “Het was nooit onze prioriteit. We willen gewoon niet dat mensen constant met hun iPhone bezig zijn”, aldus Cook. Hij vervolgt: “Telkens als je naar je telefoon kijkt, heb je minder aandacht voor degene met wie je aan het praten was. En wat als je meer naar je telefoon kijkt dan naar de mensen om je heen. Dan ben je as je het mij vraagt gewoon verkeerd bezig.”

Apple neemt maatregelen

In iOS 12 heeft Apple al een aantal maatregelen genomen om je bewuster om te laten gaan met apparaten. Zo geeft de functie schermtijd je iedere week een bericht over je iPhone-gebruik en kun je zien welke apps de meeste aandacht opeisen. Het is ook mogelijk om pushberichten snel uit te schakelen of te verbergen. Je hoeft alleen maar over een bericht te vegen en voor ‘beheren’ te kiezen.

Tim Cook zegt echter dat Apple verder wil gaan, maar had nog niets concreets aan te kondigen. “We willen mensen informeren over wat ze doen. Deze functies zullen in de loop van de tijd verbeteren, net als al het andere dat we doen. We zullen ook met schermtijd en digitaal welzijn innoveren zoals op andere gebieden.”

Tim Cook
Klik/tap voor groter.

Tim Cook vertelt maar het halve verhaal

Hoewel het goed is dat Apple tegenwoordig nadenkt over zaken als smartphone­verslaving, vertelt Cook hier maar het halve verhaal. De door hem aangehaalde pushberichten zijn door Apple gemaakt als mechanisme dat ontwikkelaars kunnen gebruiken om gebruikers terug naar hun app te lokken.

Als het echt de prioriteit was om de schermtijd van gebruikers terug te dringen, zou Apple pushberichten ook anders kunnen vormgeven. Bijvoorbeeld door apps bij ieder bericht een classificatie op te laten geven en alleen belangrijke berichten direct af te leveren. De rest kan naar een overzichtsschem. Nu is het aan de gebruiker zelf om zich te wapenen en de instellingen aan te passen. Het feit dat apps onbeperkt notificaties kunnen sturen, is niet helemaal de fout van app-ontwikkelaars. Apple heeft de deur wijd opengezet voor dit soort misbruik en het was jarenlang erg moeilijk om er als gebruiker iets aan te doen. Dat Cook dit niet erkent, misstaat hem en Apple een beetje.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Jor1

  Goede journalistiek. Lekker onafhankelijk. Complimenten!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik kreeg nét een pushberichtje binnen dat me lokte naar deze app. Ik heb het artikel gelezen, maar wat daarin mist is dat je ook zélf verantwoordelijk bent voor het aantal pushberichten dat je krijgt.

  Normaal gesproken heb ik pushberichten voor de meeste apps uit staan. Alleen nieuwsapps mogen me pushberichten sturen, maar daar kan je juist wél aangeven wanneer dat wel of niet mag gebeuren. Zo word ik alleen bij belangrijk nieuws ‘gepusht’.

  En als ik tijdelijk van een andere app de berichten in de gaten wil houden, dan zet ik dat tijdelijk aan. Zo simpel is het.

  Voor mijn werk heb ik nu pushberichten uit de agenda en whatsapp wél nodig, dus het is wat drukker geworden. Maar wat ik niet nodig vind, zet ik uit.

 • Profielfoto
  peterharte

  (en dat is een beetje hypocriet).. Lekker objectief. Vind het ook zeker geen goede journalistiek.

  Techcrunch heeft een beter verhaal….

 • Profielfoto
  iDeez

  Ben het eens met MacAanZee. Het is makkelijk om alleen naar Apple en de ontwikkelaars te wijzen. Het creëeren van de mogelijkheid is één, als eindgebruiker je eigen keuze maken is en blijft je eigen verantwoordelijkheid.

 • Profielfoto
  Bart119

  Het overgrote deel is inderdaad de verantwoordelijkheid van de eindgebruikers die meldingen kunnen uitschakelen maar….

  Apple brengt een smartwatch op de markt, en zo ding dient grotendeels voor pushberichten op te ontvangen.
  Een notificatieledje op de iPhone – dat vrij in te stellen is op gebied van kleur – zou dit ook al kunnen inperken. Als je onbelangrijke apps een bepaalde kleur geeft, dan zie je dat het de moeite niet is om je telefoon te checken.

 • Profielfoto
  koen

  Of zet het geluid voor notificaties uit.

 • Profielfoto
  Xander

  Cook benoemt eigenlijk wat voor mij de hele reden was om de notificaties van iCulture uit te zetten en die van OMT aan te laten staan. Ik werd op een gegeven moment niet goed van die vaak nutteloze notificaties van iCulture.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Beetje hypocriet inderdaad. Raar artikel. Maar dat is Cook ook;)

  Het zou wel fijn zijn als apps instelbare nofiticaties zouden hebben en Apple dit ook ondersteund. Dus een retweet van mijn tweet komt stil binnen maar een reply is wel hoorbaar.

  Een iMessage of whatsapp hoor je maar daarna van dezelfde gebruiker één minuut niet.

  Of tijdens werk wil ik geen game notificaties maar na 5 uur wel. Na 5 uur wil ik geen outlook notificaties, want werk.