Robottaxi’s: Tesla gaat in 2020 met Uber concurreren

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Apple’s plannen met zelfrijdende auto’s zijn nog steeds vaag, maar dat geldt niet voor Tesla. CEO Elon Musk heeft tijdens een livestream nieuwe plannen uit de doeken gedaan. Hij wil onder andere met Uber gaan concurreren en zelfrijdende robottaxi’s inzetten.

Eind 2020 moeten er een miljoen robottaxi’s rondrijden. Bezitters van een Tesla kunnen via de app van de fabrikant hun eigen auto inzetten als zelfrijdende taxi en zo een centje bijverdienen. Zo wil het bedrijf van Elon Musk een netwerk van autonome auto’s die tot ieders beschikking staan opbouwen.

Tesla als robottaxi, goedkoper dan Uber

Musk toonde een prototype van de app. Die lijkt een beetje op de Uber-app. Je kunt zien welke wagens in de buurt zijn en hoe vol de accu nog is en hoeveel kilometer er dus gereden kan worden. De auto zal vervolgens op automatische piloot naar je toe komen rijden en als taxi dienen. Volgens Elon Musk kunnen eigenaars van een Tesla ongeveer 30.000 dollar per jaar gaan verdienen als ze hun wagen inzetten als robottaxi. Voor het gebruik van het platform vraagt Tesla tussen de 25 en 30 procent van de inkomsten.

De kosten voor het gebruik van de robottaxi kunnen een stuk lager zijn dan die van Uber. Er is immers geen menselijke chauffeur meer nodig. Volgens Musk kunnen de kosten op 12 cent per kilometer. Bij een Uber is dat ongeveer € 1,50. Er is nog wel een hiaat. Er is eerst goedkeuring van de autoriteiten nodig voordat het deelplatform live kan.

Tesla taxi 001
Klik/tap voor groter.

Volledig autonoom door nieuwe chip

Een nieuwe, door het bedrijf zelf gemaakte chip moet de taxidienst mogelijk maken. Tesla zegt dat het door een combinatie van eigen software en hardware in het tweede kwartaal van 2020 volledig zelfrijdende auto’s mogelijk zijn. Dat wil zeggen dat de bestuurder zijn aandacht niet meer hoeft te richten op de weg.

De volledig door Tesla zelf gemaakte ‘Full Self-Driving Computer’ is volgens het bedrijf ruim 7 keer krachtiger dan het systeem van Nvidia dat nu gebruikt wordt. Een Tesla gaat er 2.100 beelden per seconde mee verwerken. Die zijn afkomstig van de acht voortdurend opererende camera’s die de autonome voertuigen aan boord hebben. De nieuwe chips zitten in alle Model S, 3 en X-voertuigen die sinds 12 april zijn gemaakt.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  ‘Hier, neem mijn 80.000 euro auto mee. Voor 12 cent per kilometer. Ik vertrouw je wel.’

 • Profielfoto
  Hyrax

  Wellicht handig om te noemen dat Tesla alle voertuigen die gekocht zijn met full self driving van voor de genoemde datum gaat retrofitten met de nieuwe boordcomputer

 • Profielfoto
  steveb

  in veel landen is autonoom rijden nog niet toegestaan. laat staan robot rijden.
  voor zover ik weet zijn de verzekeringen er nog niet uit.

  een rijdende lege auto is nog niet voor morgen.

 • Profielfoto
  Melle

  2020 – funny Guy. Maar uiteraard gewoon strategie. – hiermee geeft hij eigenlijk gewoon deadline aan Amerikaanse tegering