Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 23 april 2019

Student eist miljard dollar van Apple na onterechte arrestatie

Apple is in de Verenigde Staten aangeklaagd door een 18-jarige student. Hij claimt onterecht gearresteerd te zijn voor diefstallen in Apple Stores. Apple’s gezichts­herkennings­systeem in de winkels heeft hem onterecht als dader aangewezen en de man eist 1 miljard dollar van de techgigant.

Het Amerikaanse Bloomberg meldt dat Ousmane Bah eind november vorig jaar werd gearresteerd. De politie had hem gelinkt aan een aantal diefstallen in Boston, Delaware, New Jersey en New York. De arrestatie was echter een gevolg van een fout in het gezichts­herkennings­systeem van Apple.

Winkeldiefstallen in Apple Store

Bah werd voor de dader aangezien omdat de echte dader zijn identiteitskaart had gestolen. Die kaart werd gebruikt voor identificatie in de Apple Store. In de VS staat niet op alle identiteitskaarten een foto, maar wel een naam adres en andere persoonlijke gegevens. Apple’s gezichts­herkenning had de gegevens van de student daarom onterecht gekoppeld aan het gezicht van de echte dief.

Het gevolg was dat de 18-jarige man gearresteerd werd voor diefstallen waar hij -naar eigen zeggen- niets mee te maken heeft. Toen de beelden uit de winkels bekeken werden, bleek Bah niet eens op de dader te lijken. De student had bovendien een alibi. Tijdens een van de diefstallen in Boston, was hij op een eindejaarsreceptie van zijn school.

Apple Store Amsterdam - 640
Klik/tap voor groter.

Compensatie? Onrealistisch

In een rechtszaak eist de man 1 miljard dollar van Apple. Dit zou onder andere dienen als compensatie voor de valse beschuldigingen en de “traumatische stress” die de arrestaties met zich mee hebben gebracht. In drie van de vier zaken zijn de aanklachten tegen Bah al ingetrokken en volgens Bloomberg loopt alleen in New Jersey nog een onderzoek naar zijn mogelijke betrokkenheid bij de diefstal.

Experts schatten de kans dat de man de zaak wint klein in. Apple leverde weliswaar de beelden en gegevens aan de politie aan, maar was niet de partij die tot arrestatie overging. De eis van een miljard dollar is onrealistisch als gelet wordt op de bedragen die slachtoffers van een onterechte arrestatie en veroordeling meestal krijgen. Bij een onterechte veroordeling wordt doorgaans een paar miljoen dollar uitgekeerd. Een miljard dollar voor een onterechte arrestatie is daarom wel erg hoog gegrepen.

Reageer op artikel:
Student eist miljard dollar van Apple na onterechte arrestatie
Sluiten