Student eist miljard dollar van Apple na onterechte arrestatie

Door: Raymon Mens - 16 reacties
Apple Store

Apple is in de Verenigde Staten aangeklaagd door een 18-jarige student. Hij claimt onterecht gearresteerd te zijn voor diefstallen in Apple Stores. Apple’s gezichts­herkennings­systeem in de winkels heeft hem onterecht als dader aangewezen en de man eist 1 miljard dollar van de techgigant.

Het Amerikaanse Bloomberg meldt dat Ousmane Bah eind november vorig jaar werd gearresteerd. De politie had hem gelinkt aan een aantal diefstallen in Boston, Delaware, New Jersey en New York. De arrestatie was echter een gevolg van een fout in het gezichts­herkennings­systeem van Apple.

Winkeldiefstallen in Apple Store

Bah werd voor de dader aangezien omdat de echte dader zijn identiteitskaart had gestolen. Die kaart werd gebruikt voor identificatie in de Apple Store. In de VS staat niet op alle identiteitskaarten een foto, maar wel een naam adres en andere persoonlijke gegevens. Apple’s gezichts­herkenning had de gegevens van de student daarom onterecht gekoppeld aan het gezicht van de echte dief.

Het gevolg was dat de 18-jarige man gearresteerd werd voor diefstallen waar hij -naar eigen zeggen- niets mee te maken heeft. Toen de beelden uit de winkels bekeken werden, bleek Bah niet eens op de dader te lijken. De student had bovendien een alibi. Tijdens een van de diefstallen in Boston, was hij op een eindejaarsreceptie van zijn school.

Apple Store
Klik/tap voor groter.

Compensatie? Onrealistisch

In een rechtszaak eist de man 1 miljard dollar van Apple. Dit zou onder andere dienen als compensatie voor de valse beschuldigingen en de “traumatische stress” die de arrestaties met zich mee hebben gebracht. In drie van de vier zaken zijn de aanklachten tegen Bah al ingetrokken en volgens Bloomberg loopt alleen in New Jersey nog een onderzoek naar zijn mogelijke betrokkenheid bij de diefstal.

Experts schatten de kans dat de man de zaak wint klein in. Apple leverde weliswaar de beelden en gegevens aan de politie aan, maar was niet de partij die tot arrestatie overging. De eis van een miljard dollar is onrealistisch als gelet wordt op de bedragen die slachtoffers van een onterechte arrestatie en veroordeling meestal krijgen. Bij een onterechte veroordeling wordt doorgaans een paar miljoen dollar uitgekeerd. Een miljard dollar voor een onterechte arrestatie is daarom wel erg hoog gegrepen.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Hij verdiend meer. Want zo secure is Apple niet. En ik zie het meer als een boete die Apple hoort te krijgen. En met een boete van een paar miljoen voelt Apple er niets van. Dus de boete moet inderdaad een miljard zijn. Dan voelt Apple pas er wat van. Zoals in Scandinavische landen wordt de boete gemeten met je vermogen. Misschien 1 procent van de omzet voor deze arme student. Hihihihi

 • Profielfoto
  UtregCity

  Bah wat naar.

 • Profielfoto
  Patrick

  Hij probeert er duidelijk een stevig slaatje uit te slaan. Naar type.

 • Profielfoto
  Uluru1964

  Huili huili

 • Profielfoto
  pruus

  Wel fraai staaltje AI, paspoort gebruikt, en toch lijkt het niet of wel, wat was het ook alweer.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ach, zelfs voor een paar miljoen wil ik de traumatische ervaring van een onterechte arrestatie wel ondergaan. .;)

  Maar dat er een vergoeding uitgekeerd zal moeten worden lijkt me niet meer dan terecht. Echt heel erg fijn is het ook weer niet als je wordt gekoppeld aan een complete reeks van diefstallen.

 • Profielfoto
  fabian

  Dan er een Iphone vanaf

 • Profielfoto
  ro_me

  Had hij maar een Android moeten kopen. Was dit niet gebeurd. Google zijn FR is freaky accuraat.

 • Profielfoto
  Loyd

  ro_me op 23 april 2019 16:29
  Had hij maar een Android moeten kopen. Was dit niet gebeurd. Google zijn FR is freaky accuraat.

  Dwaas, met je Google. Als er een bedrijf slordig met privacy is dan zijn zij het wel.

 • Profielfoto
  darthvader

  Als jullie zo goed weten hoe Apple zijn software waterdicht moet krijgen ga er dan werken i.p.v. hier zitten zeiken, kan je er nog wat aan verdienen;)

 • Profielfoto
  koen

  UtregCity op 23 april 2019 15:53
  Bah wat naar.

  ??

 • Profielfoto
  Cursor

  Kwartje van Kok, 1000 euro van Rutte en dan nu miljard voor Ousmane? Het leven is een pijp kaneel. Een ieder zuigt eraan en krijgt zijn deel.

 • Profielfoto
  RW076

  Een maar? Ik zou toch minimaal een miljoen miljard vragen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Loyd op 23 april 2019 17:36

  ro_me op 23 april 2019 16:29
  Had hij maar een Android moeten kopen. Was dit niet gebeurd. Google zijn FR is freaky accuraat.

  Dwaas, met je Google. Als er een bedrijf slordig met privacy is dan zijn zij het wel.

  Ja want dit is een perfect voorbeeld van correct gebruik van privacy gevoelige zaken:-D

   

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Patrick op 23 april 2019 15:56
  Hij probeert er duidelijk een stevig slaatje uit te slaan. Naar type.

  Nou, laat mij dan maar een naar type zijn, maar als ik in dat rare land zou leven zou ik er ook een slaatje uit meppen. Het rechtssysteem is daar debiel, dus dan mooi binnen de lijntjes van de wet een leuk bedrag er uit slepen.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Iedere fabrikant/winkelketen heeft het recht zijn eigendommen te beschermen. De gestolen of verloren iD kaart werd misbruikt voor de aankoop van Apple producten. Fraude.

  Apple heeft de gegevens op deze kaart doorgespeeld naar de instanties. Deze zijn overgegaan tot een arrestatie. Op dat moment ben je geen dader, slechts een verdachte. Uit onderzoek blijkt dat hij onschuldig is.

  De jongen in kwestie had aangifte moeten doen van verlies/diefstal van zijn kaart bij de juiste instanties. Hij gaat zelf ook niet vrijuit.

  Typisch Amerikaans hufter gedrag. Schadevergoeding vragen…bla..bla..bla. Arme student…trauma. Fuck that. Het is vast niet leuk wat er is gebeurd, maar identiteitsfraude is een wereldwijd probleem. Kan iedereen overkomen.