Samsung Galaxy Fold previews: opvouwbaar overtuigt nog niet

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Twee weken voor de verkoopstart hebben een aantal Amerikaanse journalisten de opvouwbare Samsung Galaxy Fold al uit kunnen proberen. Is een opvouwbare smartphone de toekomst en moet Apple ook deze richting op? Niet zo snel. De eerste ervaringen met het model van Samsung zijn namelijk niet erg overtuigend.

Vreemd als smartphone

De Amerikaanse techsite The Verge is duidelijk: “Als je dit als een telefoon ziet, is het een belachelijk apparaat. Het scherm aan de voorkant meet 4,6-inch, maar lijkt erg klein. Dat komt omdat het erg smal is en enorme randen heeft. De telefoon is ingeklapt ook niet volledig plat.”

Voor Wired voelde het alsof je een afstandsbediening vasthoudt. “De Galaxy Fold past in de zak van een getailleerd jasje, maar het is onelegant”, zegt de journalist van het tijdschrift. De Washington Post vindt op zijn beurt dat het toestel niet zo dik is als men zou denken, maar geeft toe dat het niet geschikt is voor in de broekzak van een strakke jeans.

Samsung Galaxy Fold 001
Klik/tap voor groter.

Beter als kleine tablet

Hoewel de Galaxy Fold als telefoon niet al te best uit de bus komt, is het best een aardige tablet. Opengeklapt zie je een scherm van 7,3-inch met een beeldverhouding van 4 bij 3. Dat is iets kleiner dan een iPad mini van 7,9-inch. Het scharnier wordt beschreven als zeer solide. Bovendien is deels uitklappen en openhouden als een boek ook mogelijk.

Kun je de vouw in het midden zien? Het antwoord is ja, “maar het is subtiel”, zegt CNET. De journalist van The Verge zei dat de vouw zichtbaar is als je het scherm schuin bekijkt, anders verdwijnt de plooi bijna volledig. De vouw voelt als je er met je vinger over gaat ook bobbelig aan.

Galaxy Fold 002
Klik/tap voor groter.

Vouwen met de Samsung Galaxy Fold

Wanneer de Samsung Galaxy Fold uitgevouwen wordt, schalen apps automatisch op van het kleine scherm aan de voorkant naar het grotere scherm aan de binnenkant. Volgens Wired werkt dit vooral goed met Google-apps. Dat is niet zo gek, want Samsung werkt samen met het bedrijf achter Android.

Het is ook mogelijk om tegelijkertijd maximaal drie apps op het scherm weer te geven. Deze apps worden verplaatst en van grootte veranderd met kleine hendels bovenaan een app. Voor iedereen die bekend is met de nieuwe One UI van Samsung is het gesneden koek, maar het kan voor anderen misschien wat verwarrend zijn, schrijft The Verge.

Samsung Galaxy Fold 004
Klik/tap voor groter.

Mega-notch

De Galaxy Fold heeft een ‘mega notch’, schrijft Wired. Als het toestel open geklapt wordt zit in de rechterbovenhoek een grote inkeping waarin twee camera’s zijn ondergebracht. De notch bedekt soms een deel van de inhoud, zoals de bovenkant van video’s die worden afgespeeld.

“De Galaxy Fold ziet er veel steviger en leuker uit dan ik had verwacht, maar er moet nog steeds werk worden verzet aan de hardware en software”, vat de verslaggever van The Verge samen na zijn hands-on van een uur. De Washington Post ziet het nu van dit soort apparaten nog niet. “Het is leuk om video op te kijken, maar de vraag is: hoeveel mensen hebben te allen tijde echt een Android-tablet nodig?”

Galaxy Fold 005
Klik/tap voor groter.

Prijs en verkrijgbaarheid Samsung Galaxy Fold

De Galaxy Fold wordt als eerste uitgebracht in de Verenigde Staten op 26 april. Het toestel zal vanaf 3 mei te koop zijn in Nederland en heeft een prijskaartje van (even slikken) € 2.020.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Milan.M

  De enige nuttige toepassing van een buigbaar OLED scherm vindt ik het oprolbare tv scherm van LG. Ik zie voor mezelf het praktisch nut niet in van een opvouwbare tablet.

 • Profielfoto
  Night

  Jammer dat de vouwbare Huawei niet in het artikel is betrokken.

  Mijn persoonlijke mening is dat deze twee bedrijven nu aan het doen zijn wat Apple 10 jaar terug deed: een innovatief product introduceren dat in de loop van de komende jaren verfijnd en nageaapt zal gaan worden.

   

  Toen de eerste iPhone uitkwam werd deze ook door analisten/journalisten (die allemaal met een Blackberry rondliepen) vergruisd.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Night op 15 april 2019 20:37
  Mijn persoonlijke mening is dat deze twee bedrijven nu aan het doen zijn wat Apple 10 jaar terug deed: een innovatief product introduceren dat in de loop van de komende jaren verfijnd en nageaapt zal gaan worden.

   

  Als Apple dit had uitgebracht werd er hier op de site waarschijnlijk geroepen dat ze de weg kwijt waren.

  Ik vind het op dit moment een gedrocht van een apparaat. Maar ja, dat is natuurlijk ook weer een mening als een ander.

 • Profielfoto
  Odyssey

  looks like crap…

 • Profielfoto
  proXify

  Het ziet er interessant en inspirerend uit voor innovaties in de toekomst. Ik zou het graag eens testen, maar niet bezitten. Over een decennia lachen we hiermee als een plooibaar klomp/afstandsbediening achtig wannabe smartphone tablet:p

  Futuristicbendablephone

 • Profielfoto
  NapO

  Tof dat samsung de auto trekt met iets nieuws en aparts. De prijs is te hoog maar innovatief is het zeker. Lijkt op de tijd van de Nokia 9000 Communicator.

  Apple is traag, nu ingehaald, te duur en komt met niks bijzonders,…Als apple niet snel wat doet raken ze hun status (en hun geld) kwijt op termijn….

  Huawai P30 toestellen, top! samsung s10 top! Oneplus 7 komt er aan, kijk is hoe rustig het is in de applestores tegenwoordig,…android is echt goed geworden, Kan nog wel beter maar t is 90% van IOS.

  Apple is lost! ….

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik denk niet dat Apple lost is. Ze laten Samsung lekker het voortouw nemen in opvouwbare telefoons en gaan dit uitgebreid analyseren. Mocht er vraag zijn en een winstmodel dan stapt Apple ook in deze markt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Milan.M op 15 april 2019 20:12
  De enige nuttige toepassing van een buigbaar OLED scherm vindt ik het oprolbare tv scherm van LG…

  Als er ergens geen nuttige toepassing te vinden is, dan is het wel in het oprollen van je TV. Esthetisch prachtig. Nuttig? Mwah… voor 99% van de bevolking natuurlijk absoluut niet.

  Een tablet en telefoon in één is voor een veel grotere doelgroep potentieel interessant; namelijk de doelgroep die nu een smartphone èn een tablet bezit.

 • Profielfoto
  Facundo

  @farl4web: Je zegt het precies. Maar dat is nu precies waarom Apple Apple niet meer is.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  < En uiteraard een doelgroep die nu nog geen tablet heeft, maar daar wel over na zal denken als ze voor pakweg 750 euro een all-in-one zouden kunnen kopen.

 • Profielfoto
  mmww

  Heel simpel —> Apple produceert en ontwikkeld geen schermen, maar koopt ze in bij o.a. Samsung. Dus Logisch dat Samsung Display voorloopt! Dat gezeur steeds van “appel gaat failliet” pfff

 • Profielfoto
  yellow

  Facundo op 16 april 2019 08:44
  @farl4web: Je zegt het precies. Maar dat is nu precies waarom Apple Apple niet meer is.

  Dit is júist waarom Apple Apple is. Afwerking is verre van perfect, alle details moeten kloppen. Het gaat er niet om als eerste te zijn maar om als de beste. Daarom introduceren ze dit soort dingen niet. Klant is geen proefkonijn.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  NapO op 16 april 2019 00:20
  Apple is lost! ….

  Dit wordt nu al sinds de eerste iPad in 2010 hopeloos herhaald en nog steeds bolt het allemaal lekker in Cupertino.

   

 • Profielfoto
  yellow

  Precies. En heeft de concurrentie eigenlijk al een fatsoenlijk antwoord op de Apple Watch en AirPods? Geef mij de cijfers. Volgens mij was Apple bij introductie echt niet de eerste in die categorieën.

 • Profielfoto
  Bart119

  yellow op 16 april 2019 10:18

  Facundo op 16 april 2019 08:44
  @farl4web: Je zegt het precies. Maar dat is nu precies waarom Apple Apple niet meer is.

  Dit is júist waarom Apple Apple is. Afwerking is verre van perfect, alle details moeten kloppen. Het gaat er niet om als eerste te zijn maar om als de beste. Daarom introduceren ze dit soort dingen niet. Klant is geen proefkonijn.

  Voor een perfecte afwerking moet je bij Huawei zijn, zeker niet bij Apple.

  Maar voor een telefoon die na 3 jaar nog even goed werkt als toe hij nieuw was en steeds op de recentste software kan draaien, daarvoor moet je wel bij Apple zijn. (Als we even de iOS 11 periode vergeten)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Maar voor een telefoon die na 3 jaar nog even goed werkt als toe hij nieuw was en steeds op de recentste software kan draaien, daarvoor moet je wel bij Apple zijn. (Als we even de iOS 11 periode vergeten)

  Inderdaad, ik heb hier een 5S die iOS 12.1.4 draait en (bijna) even snel is als zes jaar geleden. Dat ding kostte toen €559 (32Gig). Nieuwe batterij kostte €60. Dat is €100 per jaar.

  Zoek mij eens iemand met een Galaxy Note 3. Die kom je zelfs niet meer tegen in het wild. 😉

 • Profielfoto
  Facundo

  En heeft de concurrentie eigenlijk al een fatsoenlijk antwoord op de Apple Watch en AirPods? Geef mij de cijfers.

  Aaah! Het gaat je niet om kwaliteit, maar om Apple’s cijfertjes!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Facundo op 16 april 2019 08:44
  @farl4web: Je zegt het precies. Maar dat is nu precies waarom Apple Apple niet meer is.

  Ok, goed. Wat was Apple dan ooit wél volgens jou?

   

 • Profielfoto
  yellow

  @Facundo Als je wilt weten of iets een hit is dan kijk je vaak naar de cijfertjes. Als het van slechte kwaliteit is (of te duur is) dan komt niemand het. Lijkt mij logisch. Vraag en aanbod. Maar jij vindt dat ze te veel verdienen en dat mag niet, etc. Ken dat verhaal ondertussen.