Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 april 2019

Samsung Galaxy Fold previews: opvouwbaar overtuigt nog niet

Twee weken voor de verkoopstart hebben een aantal Amerikaanse journalisten de opvouwbare Samsung Galaxy Fold al uit kunnen proberen. Is een opvouwbare smartphone de toekomst en moet Apple ook deze richting op? Niet zo snel. De eerste ervaringen met het model van Samsung zijn namelijk niet erg overtuigend.

Vreemd als smartphone

De Amerikaanse techsite The Verge is duidelijk: “Als je dit als een telefoon ziet, is het een belachelijk apparaat. Het scherm aan de voorkant meet 4,6-inch, maar lijkt erg klein. Dat komt omdat het erg smal is en enorme randen heeft. De telefoon is ingeklapt ook niet volledig plat.”

Voor Wired voelde het alsof je een afstandsbediening vasthoudt. “De Galaxy Fold past in de zak van een getailleerd jasje, maar het is onelegant”, zegt de journalist van het tijdschrift. De Washington Post vindt op zijn beurt dat het toestel niet zo dik is als men zou denken, maar geeft toe dat het niet geschikt is voor in de broekzak van een strakke jeans.

Samsung Galaxy Fold 001
Klik/tap voor groter.

Beter als kleine tablet

Hoewel de Galaxy Fold als telefoon niet al te best uit de bus komt, is het best een aardige tablet. Opengeklapt zie je een scherm van 7,3-inch met een beeldverhouding van 4 bij 3. Dat is iets kleiner dan een iPad mini van 7,9-inch. Het scharnier wordt beschreven als zeer solide. Bovendien is deels uitklappen en openhouden als een boek ook mogelijk.

Kun je de vouw in het midden zien? Het antwoord is ja, “maar het is subtiel”, zegt CNET. De journalist van The Verge zei dat de vouw zichtbaar is als je het scherm schuin bekijkt, anders verdwijnt de plooi bijna volledig. De vouw voelt als je er met je vinger over gaat ook bobbelig aan.

Galaxy Fold 002
Klik/tap voor groter.

Vouwen met de Samsung Galaxy Fold

Wanneer de Samsung Galaxy Fold uitgevouwen wordt, schalen apps automatisch op van het kleine scherm aan de voorkant naar het grotere scherm aan de binnenkant. Volgens Wired werkt dit vooral goed met Google-apps. Dat is niet zo gek, want Samsung werkt samen met het bedrijf achter Android.

Het is ook mogelijk om tegelijkertijd maximaal drie apps op het scherm weer te geven. Deze apps worden verplaatst en van grootte veranderd met kleine hendels bovenaan een app. Voor iedereen die bekend is met de nieuwe One UI van Samsung is het gesneden koek, maar het kan voor anderen misschien wat verwarrend zijn, schrijft The Verge.

Klik/tap voor groter.

Mega-notch

De Galaxy Fold heeft een ‘mega notch’, schrijft Wired. Als het toestel open geklapt wordt zit in de rechterbovenhoek een grote inkeping waarin twee camera’s zijn ondergebracht. De notch bedekt soms een deel van de inhoud, zoals de bovenkant van video’s die worden afgespeeld.

“De Galaxy Fold ziet er veel steviger en leuker uit dan ik had verwacht, maar er moet nog steeds werk worden verzet aan de hardware en software”, vat de verslaggever van The Verge samen na zijn hands-on van een uur. De Washington Post ziet het nu van dit soort apparaten nog niet. “Het is leuk om video op te kijken, maar de vraag is: hoeveel mensen hebben te allen tijde echt een Android-tablet nodig?”

Galaxy Fold 005
Klik/tap voor groter.

Prijs en verkrijgbaarheid Samsung Galaxy Fold

De Galaxy Fold wordt als eerste uitgebracht in de Verenigde Staten op 26 april. Het toestel zal vanaf 3 mei te koop zijn in Nederland en heeft een prijskaartje van (even slikken) € 2.020.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Samsung Galaxy Fold previews: opvouwbaar overtuigt nog niet
Sluiten