Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 april 2019

Teardown Samsung Galaxy Fold legt ontwerpfouten bloot

De lancering van ’s werelds eerste opvouwbare telefoon ontvouwt zich tot PR-nachtmerrie. Samsung was genoodzaakt om de verkoopstart van de Galaxy Fold uit te stellen nadat de eerste exemplaren binnen 48 uur stuk gingen. Domme pech? Absoluut niet, stelt iFixit vandaag.

De website die zich specialiseert in teardowns en reparaties van apparaten schrijft dat er meerdere ontwerpfouten in het toestel zitten. De Samsung Galaxy Fold is volgens iFixit op een aantal plaatsen gewoon ‘onacceptabel fragiel’.

Ontwerpenfouten Samsung Galaxy Fold

De eerste zwakheid zit ‘m in het scharnier. Het scherm is niet helemaal bedekt en er zit een kleine opening op het punt waar de vouw zit. Hier kan gemakkelijk vuil binnendringen en schade aan het scherm veroorzaken. Zeker bij het in- en uitklappen van het toestel. Dit lijkt in de praktijk meteen problemen te veroorzaken. Een reviewer van The Verge had bijvoorbeeld last van bobbeltjes onder het scherm die uiteindelijk fataal werden. We weten nu hoe die binnen zijn gedrongen.

Samsung Galaxy Fold tear 001
Klik/tap voor groter.

Een andere zwakheid is de plastic rand rondom het scherm. Die bestaat uit meerdere delen en is veel te makkelijk los te maken. De lijm is zo zwak dat dit uit uiteindelijk vanzelf zou kunnen gebeuren. Schade aan het scherm zou dan onvermijdbaar zijn. De verhoging voor de camera’s (bij de notch) is door de fragiele randen bovendien slecht afgesloten. Daardoor kan ook daar vuil naar binnen dringen die weer schade aan het scherm veroorzaakt.

Samsung Galaxy Fold tear 002
Klik/tap voor groter.

Ten slotte lijkt de toplaag die op het scherm zit en die niet verwijderd mag worden wel erg op de folie dat over het scherm van de Samsung Galaxy S10 zit. Voor de goede orde: het folie van de Galaxy S10 mag wel verwijderd worden, maar dat van de Fold niet. Volgens Samsung is het een essentieel onderdeel van het scherm. Verwijderen veroorzaakt defecten. “Waarom zou je deze laag niet tot onder de randen uitbreiden zodat gebruikers ‘m er niet af kunnen pielen?”, vraagt iFixit zich terecht af.

Samsung Galaxy Fold tear 003
Klik/tap voor groter.

Over andere dingen is wel nagedacht

Over het scharniersysteem is wel goed nagedacht. Er komt geen onevenredige druk op het scherm te staan door een slim systeem dat tandwieltjes in het midden gebruikt. De telefoon blijft open door kleine haakjes en blijft juist weer dicht door magneetjes.

De conclusie? Het lijkt erop dat Samsung zo bezig was met het perfectioneren van het scharniersysteem dat het goede bescherming voor het scherm over het hoofd heeft gezien. iFixit concludeert: “Dit ding is net als een vlinder alarmerend kwetsbaar. Hopelijk evolueert het op een dag tot iets dat wel robuust is”. De verkoopstart is door Samsung tot nader order uitgesteld.

Reageer op artikel:
Teardown Samsung Galaxy Fold legt ontwerpfouten bloot
Sluiten