Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 april 2019

Eerste exemplaren Samsung Galaxy Fold binnen 48 uur stuk

De Samsung Galaxy Fold is binnenkort te koop en Amerikaanse journalisten hebben het toestel nu al in handen. ’s Werelds eerste telefoon met een opvouwbaar scherm maakt een rampzalige eerste indruk. De toestellen van reviewers zijn vaak na 48 uur defect of tonen ernstige mankementen.

Er komt van alles voorbij. Van hobbels in het scherm tot een witte rand op de plaats waar het scherm plooit. Andere reviewers hebben last van knipperende schermen en wegvallend beeld.

De gebreken van de Samsung Galaxy Fold

Dieter Bohn van The Verge ontdekte na 24 uur een hobbel in het scherm. Er is waarschijnlijk een vuiltje tussen het mechanisme gekomen en dat krijgt hij er ook niet meer uit. Dit veroorzaakt witte lijnen op het scherm en heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het toestel van de journalist kapot is. Volgens Samsung kan het toestel honderdduizenden keren geopend en gesloten worden, maar in de praktijk is dat mogelijk toch anders.

Bohn schrijft: “Wat er ook gebeurde, het was zeker niet omdat ik deze telefoon ruw heb behandeld. Ik heb normale zaken gedaan, zoals het scharnier openen en sluiten en in mijn zak stoppen.”

Samsung Galaxy Fold The Verge 001
Klik/tap voor groter.

Beschadigingen scherm

Steve Kovach van CNBC heeft ook problemen. De linker kant van zijn Galaxy Fold ging na één dag gebruik flikkeren en stopte na twee dagen helemaal met werken. In onderstaande video zie je hoe het toestel er na 48 uur aan toe is.

Dat dit geen geïsoleerd probleem is, blijkt uit Tweets van andere journalisten. Mark Gurman (Bloomberg) laat weten dat het scherm van zijn Samsung Galaxy Fold na twee dagen kapot is. De opvouwbare telefoon werd met een soort screen protector geleverd en die heeft Gurman verwijderd. Samsung zegt dat dit niet de bedoeling is. Dat het scherm erg kwetsbaar is blijkt ook uit de ervaringen van de Bloomberg reporter. Hij raakte de bovenkant van het scherm met zijn vinger aan en zijn nagel heeft al een permanente beschadiging veroorzaakt.

Galaxy Fold Gurman
Klik/tap voor groter.

Ook YouTuber Marques Brownlee liep tegen vergelijkbare problemen aan. Samsung stuurt hem zo snel mogelijk een vervangend toestel, maar gaf geen commentaar op de gebeurtenissen (Zie update onderaan).

Samsung Galaxy Fold MKBHD
Klik/tap voor groter.

Samsung in crisismodus?

Wij hebben Samsung ook om een reactie gevraagd en zullen dit artikel bijwerken zodra we iets van de Koreaanse fabrikant horen. Samsung is ongetwijfeld op de hoogte van deze problemen en zit waarschijnlijk in crisismodus. Deze zorgwekkende en gênante ontwikkelingen komen niet lang voor de commerciële lancering van het toestel. De Samsung Galaxy Fold arriveert 3 mei in Europa. Het apparaat wordt dan voor € 2.020 verkocht. Bij Apple in Cupertino wordt op dit moment ongetwijfeld hard gelachen.

Update: Samsung heeft in een statement aan The Verge laten weten het probleem te onderzoeken. Verder zegt het Koreaanse bedrijf dat het folie op het scherm een essentieel onderdeel is van de structurele integriteit van het toestel en niet verwijderd mag worden. Samsung zegt dat de wereldwijde lancering van het toestel gewoon volgens plan doorgaat.

De vraag die niet beantwoord wordt is waarom een telefoon van meer dan 2000 euro afhankelijk is van een stukje folie dat blijkbaar vrij los op het scherm zit. Er staat een waarschuwing op de verpakking, maar die is op zijn minst verwarrend te noemen. Bovendien is het vrij normaal om bij een nieuwe smartphone het folie dat over het scherm zit te verwijderen. Ook tonen de ervaringen van CNBC aan dat het toestel ook met folie snel stuk kan gaan.

Galaxy Fold folie
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Eerste exemplaren Samsung Galaxy Fold binnen 48 uur stuk
Sluiten