Problemen toetsenbord Mac­Book: speelt hitte ook een rol?

Door: Raymon Mens - 16 reacties
MacBook Air 2018

Er is de laatste tijd weer veel te doen rondom het toetsenbord van de MacBook, MacBook Air en MacBook Pro. Apple verontschuldigde zich onlangs toen bleek dat ook veel van de verbeterde derde generatie toetsenborden stuk gingen. Door het nieuwe vlindermechanisme zijn de toetsenborden kwetsbaar voor stofjes en vuil.

Zijn stofjes en vuil die het dunne mechanisme blokkeren het enige probleem? Mogelijk speelt er meer. Er zijn inmiddels ook vermoedens dat door de processor gegenereerde hitte een rol speelt.

Toetsenbord MacBook lijdt onder warmte?

Dat merkt schrijver Chris Langley op. Hij schrijft op zijn weblog dat de toetsen die het op de MacBook, MacBook Air en Pro begeven zich vaak in de linker bovenhoek bevinden. De letters W, E, R en T zijn bij veel gebruikers het meest problematisch. Aan die kant zit onder de toetsen de Intel CPU (processor) van de laptop en die genereert veel warmte.

Langley heeft zelf ook al vaak te maken gehad met defecte toetsen, maar bij inspectie door Apple bleek dat er geen vuil aanwezig was dat het mechanisme kon blokkeren. De plastic klemmetjes waarmee de toetsen zijn bevestigd, waren vreemd genoeg vervormd of afgebroken. Dat zorgt voor haperende of compleet niet meer werkende toetsen. Vermoedelijk speelt de warmte van de CPU hier een rol bij. Daar gaan stevigere toetsen of een extra membraan natuurlijk niet bij helpen.

MacBook Pro 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter.

Dit zijn uiteraard slechts de bevindingen van één blogger, maar ze klinken wel plausibel. Zeker gezien Apple in het verleden al vaker serieuze problemen heeft gehad met koeling van apparaten, kan het wel eens in een richting wijzen die we nog niet eerder hebben verkend. Hoe dan ook, het is tijd voor een nieuwe generatie Apple-laptops met een verbeterd toetsenbord-ontwerp dat betrouwbaar werkt. (Zie ook → Druk op Apple rondom problemen toetsenbord MacBook neemt toe)

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  rogierrr

  Warmte speelt zeker een rol. Mijn toetsen deden het vaak perfect totdat ik een zwaar programma aanzette, en dan bleven ze ‘kleven” zoals ze dat bij Apple zelf noemde. Al drie keer het toetsenbord vervangen, daarna een 2017 model gekregen maar nog steeds zelfde probleem. Get your shit together Apple

 • Profielfoto
  aaa

  Ik ben blij dat ik niet het i9 model en de vega kaart heb gekozen.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Steeds dunner is vragen om (warmte)problemen. Dat blijkt maar weer eens. 🤓

   

 • Profielfoto
  HHi Mac

  Bericht van Apple binnenkort te lezen op OMT: “Na veel inspanning hebben we geconcludeerd dat MacBook Pro niet aan onze hoge normen voldoet. We annuleren het project”.

 • Profielfoto
  HHi Mac

  Ohhh klopt niet, ik lees het nu al, sorry;-)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Bullseye Dick! (in de roos dus)

  Design is al jaren een volkomen doorgeslagen standpunt van Apple. Nergens mag een oneffenheid zitten of een (zichtbaar) stekkertje en alles is zo dun en gestroomlijnd dat het wel lijkt alsof er een windtunnel test aan vooraf ging. Dan krijg je een SD slot op de achterkant van een iMac en een draadloze muis die je via de onderkant moet opladen.

 • Profielfoto
  Melle

  @aaa – kan je al een Vega kaart kiezen in een MacBook pro?

 • Profielfoto
  Melle

  Want het lijkt alsof je je over de nieuwe iMac bezig bent… waar de i9 de beste CTO optie in lange tijd is. De Vega veel lastiger, dure upgrade voor wat het maar waar is… 480 euro voor 5 á 10 % performance winst…

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Ik ben echt blij eind 2016 een MacBook Pro 2015 te hebben gekocht. Ik hoop dat deze shit is opgelost als ik ooit een nieuwe moet. Anders wordt het na 14 jaar MacOS toch Windows, want dat is steeds beter geworden.

 • Profielfoto
  Melle

  Maar naar het schijnt wel wat koeler, dus ik ben voor de zekerheid en tegen beter weten in voor de Vega gegaan. (Maar dat is vermoedelijk niet de sweet spot)

 • Profielfoto
  Gio

  Ik heb sinds december 2018 een MBP i9 met vega 20 in gebruik, tot nu toe nergens last van. Alles werkt perfect

 • Profielfoto
  PowerMac

  Mijn MacBook Pro 15″ mid-2012 doet het nog steeds heel erg goed…

  2.7 GHz i7, NVidia GeForce GT 650M 1 GB graphics,16 GB RAM en solid state van 750 GB

  Batterij één keer vervangen, scherm een keer vervangen (video-garantie dingetje) en bovenkant ook.

  Helaas is de batterij alweer aan het verslijten: health = 72%, maar zie dat ie op amazon.com te verkrijgen is voor 30 dollar, dus dat is goed te doen.

  Jammer, want deze wordt nog steeds gezien ls de ultieme versie van alle MacBook Pro’s. Geen gezeur met toetsenbord.

  Geen USB-C, maar goed, wel nog de gewone USB3, de SD-cardslot, mini jack en twee thunderbolt 1.

  Ach, tegen 2022 is ie 10 jaar, dus dan maar weer eens kijken wat ze dan in de winkel  hebben: lijkt me stug dat het toetsenborddrama dan nog niet is opgelost;-)

   

   

 • Profielfoto
  polansky

  Dit is toch het probleem dat de eeeeee blijft hangen?
  Ja vreselijk irritant… Zit eigenlijk alweer te wachten op de volgende service mededeling. Dat kan ik weer langs bij CardServices in Zwolle om (tijdelijk) van het probleem af te zijn.

 • Profielfoto
  Catbert

  hendrik ijzerbroot op 11 april 2019 21:07
  Bullseye Dick! (in de roos dus)

  Design is al jaren een volkomen doorgeslagen standpunt van Apple. Nergens mag een oneffenheid zitten of een (zichtbaar) stekkertje en alles is zo dun en gestroomlijnd dat het wel lijkt alsof er een windtunnel test aan vooraf ging. Dan krijg je een SD slot op de achterkant van een iMac en een draadloze muis die je via de onderkant moet opladen.

  Toch hoeft een geweldig du design geen problemen op te leveren. Mijn Dell XPS13 i7 heeft een geweldig toetsenbord, aanraakscherm en is statisch gekoeld, dus geen enkele sleuf aan de onderkant (windtunnel-proof ;-). Windows 10 legt het beslist af tegen OSX, maar qua laptop hardware wordt Apple links en rechts ingehaald.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Wel rampzalig dat die kutreclame langer is dan het artikel zelf…

   

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Catbert op 12 april 2019 13:11

  hendrik ijzerbroot op 11 april 2019 21:07
  Bullseye Dick! (in de roos dus)

  Design is al jaren een volkomen doorgeslagen standpunt van Apple. Nergens mag een oneffenheid zitten of een (zichtbaar) stekkertje en alles is zo dun en gestroomlijnd dat het wel lijkt alsof er een windtunnel test aan vooraf ging. Dan krijg je een SD slot op de achterkant van een iMac en een draadloze muis die je via de onderkant moet opladen.

  Toch hoeft een geweldig du design geen problemen op te leveren. Mijn Dell XPS13 i7 heeft een geweldig toetsenbord, aanraakscherm en is statisch gekoeld, dus geen enkele sleuf aan de onderkant (windtunnel-proof ;-). Windows 10 legt het beslist af tegen OSX, maar qua laptop hardware wordt Apple links en rechts ingehaald.

  Da’s waar, maar ook de XPS13 heeft throttling-problemen, lijkt het. Als je koelingsmogelijkheden inperkt heeft dat onherroepelijk gevolgen. Ik had sowieso de indruk al (gebaseerd op iStatX) dat Apple z’n processoren warmer liet lopen dan andere fabrikanten. Mijn Air zit geregeld boven de 90 graden, de T470 haalt de 70 zelden.