Raymon Mens
Raymon Mens Mac en macOS 11 april 2019

Problemen toetsenbord Mac­Book: speelt hitte ook een rol?

Er is de laatste tijd weer veel te doen rondom het toetsenbord van de MacBook, MacBook Air en MacBook Pro. Apple verontschuldigde zich onlangs toen bleek dat ook veel van de verbeterde derde generatie toetsenborden stuk gingen. Door het nieuwe vlindermechanisme zijn de toetsenborden kwetsbaar voor stofjes en vuil.

Zijn stofjes en vuil die het dunne mechanisme blokkeren het enige probleem? Mogelijk speelt er meer. Er zijn inmiddels ook vermoedens dat door de processor gegenereerde hitte een rol speelt.

Toetsenbord MacBook lijdt onder warmte?

Dat merkt schrijver Chris Langley op. Hij schrijft op zijn weblog dat de toetsen die het op de MacBook, MacBook Air en Pro begeven zich vaak in de linker bovenhoek bevinden. De letters W, E, R en T zijn bij veel gebruikers het meest problematisch. Aan die kant zit onder de toetsen de Intel CPU (processor) van de laptop en die genereert veel warmte.

Langley heeft zelf ook al vaak te maken gehad met defecte toetsen, maar bij inspectie door Apple bleek dat er geen vuil aanwezig was dat het mechanisme kon blokkeren. De plastic klemmetjes waarmee de toetsen zijn bevestigd, waren vreemd genoeg vervormd of afgebroken. Dat zorgt voor haperende of compleet niet meer werkende toetsen. Vermoedelijk speelt de warmte van de CPU hier een rol bij. Daar gaan stevigere toetsen of een extra membraan natuurlijk niet bij helpen.

MacBook Pro 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter.

Dit zijn uiteraard slechts de bevindingen van één blogger, maar ze klinken wel plausibel. Zeker gezien Apple in het verleden al vaker serieuze problemen heeft gehad met koeling van apparaten, kan het wel eens in een richting wijzen die we nog niet eerder hebben verkend. Hoe dan ook, het is tijd voor een nieuwe generatie Apple-laptops met een verbeterd toetsenbord-ontwerp dat betrouwbaar werkt. (Zie ook → Druk op Apple rondom problemen toetsenbord MacBook neemt toe)

Reageer op artikel:
Problemen toetsenbord Mac­Book: speelt hitte ook een rol?
Sluiten