Raymon Mens
Raymon Mens Mac en macOS 3 april 2019

Problemen toetsenbord Mac­Book: druk op Apple neemt toe

Het is je vast niet ontgaan. Het toetsenbord van de 12-inch MacBook, MacBook Pro en MacBook Air 2018 kampt met betrouwbaar­heids­problemen. Apple startte al met een reparatie­programma voor toetsenborden uit 2015, 2016 en 2017 en erkende ook problemen met toetsenborden in de MacBook Pro en MacBook Air uit 2018. Door het nieuwe vlindermechanisme zijn de toetsen erg plat en kunnen ze gemakkelijk blokkeren.

Apple’s boodschap is steeds dat slechts een klein aantal gebruikers last heeft van defecte toetsen door stofjes of kruimels. Toch lijkt de praktijk heel anders. Invloedrijke publicaties en bloggers die normaal zeer vergevingsgezind zijn voeren de druk nu ook op.

Klein aantal gebruikers of een op de drie?

Hoewel Apple het toetsenbord van de MacBook Pro en MacBook Air uit 2018 heeft voorzien van een extra membraan om stof en vuil tegen te houden, lijkt dit niet altijd te helpen. Apple worstelt om het probleem echt te herkennen. David Heinemeier Hansson, oprichter van het bedrijf Basecamp, zegt dat het helemaal niet om een klein aantal gebruikers gaat. Hij schrijft: “Het is onzin. Dit is een enorm probleem, de situatie wordt alleen maar erger!”

Binnen zijn bedrijf (Basecamp) kampt 30% van de eigenaren van een MacBook Pro of Air met toetsenbordproblemen. Een aantal heeft het inmiddels maar geaccepteerd of gebruikt een extern toetsenbord.

Apple MacBook Pro 2018 toetsenbord iFixit
Klik/tap voor groter.

Ook journalisten worden kritisch

Journalisten waren tot nu toe ook erg vergevingsgezind tegenover Apple. Dat lijkt nu echter te veranderen. Joanna Stern was de eerste schrijver die in de invloedrijke Wall Street Journal dit probleem rechtstreeks aanstipte door middel van een origineel artikel. Het was voor het eerst dat een groot mainstream medium over dit probleem berichtte.

Ook Apple-blogger John Gruber (Daring Fireball) die doorgaans weinig kritiek op Apple heeft, doet nu een duit in het zakje. Hij gelooft niet dat het een klein probleem is en schrijft: “Apple weet prima dat dit een enorm probleem is. Bijna iedere medewerker van het bedrijf gebruikt wel een MacBook. Ze weten uit eigen ervaringen hoe problematisch de betrouwbaarheid van deze toetsenborden is.”

Het meest vervelend is natuurlijk de koppigheid van Apple. Het bedrijf besloot na veel problemen in 2016 en 2017 het toetsenbord met vlindermechanisme te blijven gebruiken. Gruber beperkt zijn kritiek niet tot de betrouwbaar­heids­problemen. “Hoeveel mensen vinden de nieuwe lay-out van de pijltjestoetsen echt een goed idee? Hoeveel ontwikkelaars missen de ESC-knop en hebben niets aan de Touch Bar? Hoewel ik weet dat sommige mensen de voorkeur geven aan deze nieuwe toetsenborden, ben ik ervan overtuigd dat de meeste het geen verbetering vinden.”

Toekomstige MacBook met nieuw toetsenbord: halve oplossing

Na bijna vier jaar ‘trouwe’ dienst is het tijd om het toetsenbord van de MacBook van top tot teen opnieuw te ontwerpen. Apple is er ongetwijfeld mee bezig. Maar de vraag is: wat moet er gebeuren met de laptops die nu in omloop zijn en gekocht worden? Vooralsnog is Apple geen reparatieprogramma voor de MacBook Pro 2018 en Air 2018 gestart. Hopelijk start dit later wel, want reparatie buiten de garantie brengt buitensporig hoge kosten met zich mee. Dat komt omdat de top case van de MacBook niet alleen het toetsenbord bevat, maar ook de accu. Dit is niet los van elkaar te vervangen. We eindigen dit hoofdpijndossier vooralsnog zonder conclusie.

Reageer op artikel:
Problemen toetsenbord Mac­Book: druk op Apple neemt toe
Sluiten