Problemen toetsenbord Mac­Book: druk op Apple neemt toe

Door: Raymon Mens - 17 reacties
MacBook Pro 2018 toetsenbord

Het is je vast niet ontgaan. Het toetsenbord van de 12-inch MacBook, MacBook Pro en MacBook Air 2018 kampt met betrouwbaar­heids­problemen. Apple startte al met een reparatie­programma voor toetsenborden uit 2015, 2016 en 2017 en erkende ook problemen met toetsenborden in de MacBook Pro en MacBook Air uit 2018. Door het nieuwe vlindermechanisme zijn de toetsen erg plat en kunnen ze gemakkelijk blokkeren.

Apple’s boodschap is steeds dat slechts een klein aantal gebruikers last heeft van defecte toetsen door stofjes of kruimels. Toch lijkt de praktijk heel anders. Invloedrijke publicaties en bloggers die normaal zeer vergevingsgezind zijn voeren de druk nu ook op.

Klein aantal gebruikers of een op de drie?

Hoewel Apple het toetsenbord van de MacBook Pro en MacBook Air uit 2018 heeft voorzien van een extra membraan om stof en vuil tegen te houden, lijkt dit niet altijd te helpen. Apple worstelt om het probleem echt te herkennen. David Heinemeier Hansson, oprichter van het bedrijf Basecamp, zegt dat het helemaal niet om een klein aantal gebruikers gaat. Hij schrijft: “Het is onzin. Dit is een enorm probleem, de situatie wordt alleen maar erger!”

Binnen zijn bedrijf (Basecamp) kampt 30% van de eigenaren van een MacBook Pro of Air met toetsenbordproblemen. Een aantal heeft het inmiddels maar geaccepteerd of gebruikt een extern toetsenbord.

Apple MacBook Pro 2018 toetsenbord iFixit
Klik/tap voor groter.

Ook journalisten worden kritisch

Journalisten waren tot nu toe ook erg vergevingsgezind tegenover Apple. Dat lijkt nu echter te veranderen. Joanna Stern was de eerste schrijver die in de invloedrijke Wall Street Journal dit probleem rechtstreeks aanstipte door middel van een origineel artikel. Het was voor het eerst dat een groot mainstream medium over dit probleem berichtte.

Ook Apple-blogger John Gruber (Daring Fireball) die doorgaans weinig kritiek op Apple heeft, doet nu een duit in het zakje. Hij gelooft niet dat het een klein probleem is en schrijft: “Apple weet prima dat dit een enorm probleem is. Bijna iedere medewerker van het bedrijf gebruikt wel een MacBook. Ze weten uit eigen ervaringen hoe problematisch de betrouwbaarheid van deze toetsenborden is.”

Het meest vervelend is natuurlijk de koppigheid van Apple. Het bedrijf besloot na veel problemen in 2016 en 2017 het toetsenbord met vlindermechanisme te blijven gebruiken. Gruber beperkt zijn kritiek niet tot de betrouwbaar­heids­problemen. “Hoeveel mensen vinden de nieuwe lay-out van de pijltjestoetsen echt een goed idee? Hoeveel ontwikkelaars missen de ESC-knop en hebben niets aan de Touch Bar? Hoewel ik weet dat sommige mensen de voorkeur geven aan deze nieuwe toetsenborden, ben ik ervan overtuigd dat de meeste het geen verbetering vinden.”

Toekomstige MacBook met nieuw toetsenbord: halve oplossing

Na bijna vier jaar ‘trouwe’ dienst is het tijd om het toetsenbord van de MacBook van top tot teen opnieuw te ontwerpen. Apple is er ongetwijfeld mee bezig. Maar de vraag is: wat moet er gebeuren met de laptops die nu in omloop zijn en gekocht worden? Vooralsnog is Apple geen reparatieprogramma voor de MacBook Pro 2018 en Air 2018 gestart. Hopelijk start dit later wel, want reparatie buiten de garantie brengt buitensporig hoge kosten met zich mee. Dat komt omdat de top case van de MacBook niet alleen het toetsenbord bevat, maar ook de accu. Dit is niet los van elkaar te vervangen. We eindigen dit hoofdpijndossier vooralsnog zonder conclusie.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Toetsenbord is de reden dat ik nog een air 2012 heb – ik heb zo hard een nieuwe nodig qua specs, maar toetsenbord te belangrijk

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Eens eens eens. Blokkerende toetsen of dubbele aanslagen heb ik nooit. Takkeherrie, gedonder met pijltoetsen en geen behoefte aan touchbar zeker aan de orde. Blij als die butterfly-shizzle weg is. Dun als ze zijn staan ze lekker in mijn scherm afgebeeld en ook dat lijkt me niet juist.

 • Profielfoto
  robje33

  Alexander Henket op 3 april 2019 23:53
  Eens eens eens. Blokkerende toetsen of dubbele aanslagen heb ik nooit. Takkeherrie, gedonder met pijltoetsen en geen behoefte aan touchbar zeker aan de orde. Blij als die butterfly-shizzle weg is. Dun als ze zijn staan ze lekker in mijn scherm afgebeeld en ook dat lijkt me niet juist.

  Precies dit ✌🏻😂

 • Profielfoto
  alaska

  Ik ben voornemens een nieuwe laptop te kopen, een 15″ MacBook Pro (of heel misschien aan 13″ MacBook Air).
  Heeft het zin om te wachten tot het nieuwe model hiervan wordt uitgebracht (vermoedelijk ergens deze zomer werd mij verteld, al is dat koffiedik kijken), of zal dat het eenzelfde toetsenbord hebben?

 • Profielfoto
  Matanza

  MacBook Pro (15-inch, 2016)
  Ik heb er zelf niet te veel last van eigenlijk.
  héél soms komt er eens een toets niet door.

  Voor mij mag dit toetsenbord heus zo blijven.
  De pijltjes zijn wel lastig. De up down die verwerkt zit in 1 toets.

  Touchbar doet het ook goed.

 • Profielfoto
  Melle

  @alaska – ik denk dat de kans vrij reeel is dat Apple komt met een nieuwe MacBook pro 16” vb – volledig nieuw, en ook met nieuw toetsenbord, wat dan de nieuwe standaard kan worden en geloof me: dat zal compleet anders zijn dan huidige, al zullen ze nooit toegeven dat ze het anders doen omdat het vorige bagger was, maar omdat het gewoon ander design is….

  Of ik hier zou op hopen en wachten – dat is nog lang. En dat zal sowieso een dure en eerste gen machine zijn (dus potentieel lastige kinderziektes)

  Sowieso niet hopeloos zomer, ten vroegste eind dit jaar, beschikbaar mss pas 2020

  Ik zou gaan voor een sterk afgeprijsde ‘oude’ versie

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Matanza op 4 april 2019 08:41
  MacBook Pro (15-inch, 2016)
  Ik heb er zelf niet te veel last van eigenlijk.
  héél soms komt er eens een toets niet door.

  Voor mij mag dit toetsenbord heus zo blijven.
  De pijltjes zijn wel lastig. De up down die verwerkt zit in 1 toets.

  Touchbar doet het ook goed.

  Ik heb een tijdje een nieuwe Pro gehad, toch weer teruggebracht en ingeruild voor een oldskool Air (met 1TB SSD erin geschroefd). Kijk, het werkt allemaal wel (meestal), maar noch het toetsenbord en zeker niet de touch bar is echt een verbetering ten opzichte van voorgaande modellen. En als het keyboard dan ook nog actief gaat tegenwerken…

 • Profielfoto
  Tomac5

  Apple zou zich zorgen moeten maken. Mensen kopen bewust een (tweedehands/refurbished) model om niet met dit falende toetsenbord te maken te krijgen. Slechte zaak.

 • Profielfoto
  Catbert

  Helemaal eens. Ik heb mijn MacBook Pro met Touchbar verkocht en heb daar een Dell XPS13 voor terug gekocht. Windows 10 haalt het nog steeds niet bij iOS, maar het toetsenbord, wat een vooruitgang!

 • Profielfoto
  Catbert

  Catbert op 4 april 2019 11:37
  Helemaal eens. Ik heb mijn MacBook Pro met Touchbar verkocht en heb daar een Dell XPS13 voor terug gekocht. Windows 10 haalt het nog steeds niet bij iOS, maar het toetsenbord, wat een vooruitgang!

  Ik bedoel natuurlijk OSX…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Je doet jezelf op dit moment nog het meest plezier met de betrouwbare MacBook Pro 15 inch uit 2015. Dit ding is tegenwoordig populair. Vandaar dat hij tweedehands ook nog behoorlijk aan de prijs is.

 • Profielfoto
  Vaagstra

  Onacceptabel als je er prat op gaat topkwaliteit te bouwen. Dan heb ik het nog niet eens over de prijs of over het ontkennen van het probleem. Gaat niet goed in Cupertino.

 • Profielfoto
  Bart119

  Catbert op 4 april 2019 11:37
  Helemaal eens. Ik heb mijn MacBook Pro met Touchbar verkocht en heb daar een Dell XPS13 voor terug gekocht. Windows 10 haalt het nog steeds niet bij iOS, maar het toetsenbord, wat een vooruitgang!

  +1,

   

  Ik heb mezelf een relatief goedkope HP-laptop gekocht. Ik werk heel graag met mijn iMac, maar een betrouwbaar toetsenbord, klassieke USB-poort en een SD-kaartlezer wegen op tegenover MacOS.

  Enkel ja, na 2 weken ermee te werken stopte het touchpad ermee, en kon ik met de drivers gaan klooien. Dat soort gez*** heb je dan weer niet met een MacBook.

 • Profielfoto
  mirralph

  Heb een macbook pro 2018; werkt prima, zeer tevreden met Touch Bar.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Bart119 op 4 april 2019 16:47

  Catbert op 4 april 2019 11:37
  Helemaal eens. Ik heb mijn MacBook Pro met Touchbar verkocht en heb daar een Dell XPS13 voor terug gekocht. Windows 10 haalt het nog steeds niet bij iOS, maar het toetsenbord, wat een vooruitgang!

  +1,

   

  Ik heb mezelf een relatief goedkope HP-laptop gekocht. Ik werk heel graag met mijn iMac, maar een betrouwbaar toetsenbord, klassieke USB-poort en een SD-kaartlezer wegen op tegenover MacOS.

  Enkel ja, na 2 weken ermee te werken stopte het touchpad ermee, en kon ik met de drivers gaan klooien. Dat soort gez*** heb je dan weer niet met een MacBook.

  Er is natuurlijk wel een tussenweg tussen een goedkoop lor en een MacBook Pro… Mijn Thinkpad T470 werkt na twee jaar nog steeds foutloos. Fijn keyboard ook.

 • Profielfoto
  RJG

  Apple lekker laten liggen….. gewoon Windows 10 laptop kopen. Bevalt mij prima. Gebruik voornamelijk office voor mijn werk en die is uitgebreider op een pc. En je hebt veel keus en met een Apple budget kan je hele mooie laptop kopen 👍

 • Profielfoto
  grmbl

  Model 2016 heb ik 3 keer laten repareren op plakkende toetsen. Uiteindelijk een nieuw apparaat gekregen en na 3 weken… plakkende toetsen. Dit apparaat nu 2 keer laten repareren.

  Tevens heb ik een model 2018 en ook daar beginnen de problemen (bijvoorbeeld dubbele ee als ik een enkele e toets).

  En JA, ik ben er heel zuinig mee en eet niet boven mijn toetsenbord.

  Onwaarschijnlijk slecht. Ik sta op het punt echt afscheid te nemen van Apple