Raymon Mens
Raymon Mens App Store 9 april 2019

Pixelmator Photo: simpele mix van Photoshop en Lightroom op iPad

De iPad is een nieuwe en laagdrempelige app voor het bewerken van foto’s rijker. Het gaat om Pixelmator Photo. De maker van deze app is geen onbekende en maakt al jaren goede foto-apps voor iOS en Mac. Pixelmator Photo laat zich omschrijven als een mix van Photoshop en Lightroom.

De app biedt vier functies: kleurcorrecties met machine learning, een intelligente repair tool om ongewenste objecten weg te toveren, tools voor cropping en tot slot een boel filters. Zo maakt de app naar eigen zeggen van iedere goede foto een fantastische foto.

Kleurbalans met machine learning

Voor het toepassen van kleurcorrecties zijn er twee opties. De eerste is het simpels: je drukt gewoon op de “ML” knop en een algoritme doet het werk voor je. Volgens de makers is het algoritme van Pixelmator Photo getraind op 20.000 aanpassingen die professionele fotografen aan foto’s hebben gedaan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de ingebouwde CoreML-functies van iOS en de krachtige chips van de iPad.

Wij zagen bij een aantal proeven steeds prima resultaten. De aanpassingen zijn subtiel en meestal positief. Mocht het algoritme iets doen dat toch niet naar je zin is, dan kun je ook zelf tweaken. Dit zal gebruikers van Adobe Lightroom zeker aanspreken.

Klik/tap voor groter.

Ongewenste objecten verwijderen

Een andere handige functie is het verwijderen van ongewenste objecten op foto’s. Dit gaat heel gemakkelijk: je kiest de pleister-knop en gaat met je vinger of Apple Pencil van de iPad over het object heen. Pixelmator Photo doet zijn best om het object te verwijderen. Dit is een beetje hit or miss. In het voorbeeld van de fabrikant zelf werkt het natuurlijk fantastisch.

Pixelmator Photo repair gif
Klik/tap voor groter.

Wij hadden zelf echter wat meer moeite om een persoon uit een drukke straat te verwijderen. De app kon niet zo goed onderscheid maken tussen de verschillende lagen waaruit de straat was opgebouwd. De app dupliceerde een deel van de foto waardoor mensen zonder hoofden ontstonden. Eerlijk is eerlijk: het resultaat was met wat proberen beter dan dat van Photoshop, maar magisch is het ondanks de machine learning niet. Bij simpele reparaties zoals het wegwerken van een moedervlek of logo werkt het overigens prima.

pixelmator photo brush
Klik/tap voor groter.

Tot slot beschikt de app over diverse filters en de mogelijkheid om foto’s snel te croppen. Dit kan in een aantal vooraf gedefinieerde formaten of wederom met machine learning, waarbij de app uitzoekt wat de meest gunstige crop is.

Eenvoud troef

Al met al kan Pixelmator Photo niet erg veel en dat is precies te bedoeling. De app doet een aantal zaken prima en is daardoor eenvoudig in gebruik. Voor beginnende gebruikers zijn de machine learning-functies een uitkomst, terwijl doorgewinterde fotografen genoeg opties voor het aanpassen van kleuren zullen vinden.

Wie teksten wil toevoegen aan foto’s en met lagen wil werken, heeft niet genoeg aan deze versie van Pixelmator. Er is ook een andere versie te koop die weer niet over alle machine learning-functies van Pixelmator Photo beschikt, maar wel meer bewerkingen kan doen. Zo is er in ieder geval voor ieder wat wils.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pixelmator Photo: simpele mix van Photoshop en Lightroom op iPad
Sluiten