Onderzoek Microsoft: Siri en Google Assistant zijn gelijkwaardig

Door: Noah Korevaar - 7 reacties
Siri icoon 16x9
(Afbeelding: Apple, bewerking: OMT)

Apple en Google zijn niet alleen concurrenten van elkaar als het op besturingssystemen aankomt, maar ook op het gebied van slimme assistenten zijn de twee in strijd. Siri en Google Assistant worden door veel gebruikers geroemd om hun werking, maar welke van de twee is nu de beste? Volgens een onderzoek van Microsoft is het antwoord: geen van beide.

Siri en Google Assistant gelijkwaardig

Op het gebied van slimme assistenten zijn er in het verleden voldoende tests geweest. Deze tests werden voornamelijk gebaseerd op de nauwkeurigheid die ermee gepaard ging. Of het nu gaat om Bixby, Alexa, Google Assistant of Siri: er werd altijd gekeken naar hoe snel de assistenten iets herkenden. Echter heeft Microsoft het net iets anders aangepakt in een nieuw onderzoek. Hiervoor werd er niet gekeken naar de nauwkeurigheid, maar naar de populariteit en het actieve gebruik.

Siri en Google Assistant liggen, op het gebied van slimme assistenten, het dichts bij elkaar. Sterker nog: uit onderzoek van Microsoft blijkt dat de twee gelijkwaardig zijn. Het bedrijf kwam erachter dat zowel Siri als Google Assistant door 36% van de deelnemers wordt gebruikt. Op de derde plek van deze lijst stond Alexa met 25%. Cortana stond op plek vier met 25% en Bixby was niet in de lijst te vinden. Mocht dat wel zo zijn dan zou het die laatste procent op zich genomen hebben.

Echter is de populariteit van Siri en Google Assistant goed te verklaren. Anno 2019 beschikt bijna iedereen over een smartphone. Wat dat betreft zijn je keuzes vrij beperkt gezien het feit dat Google Assistant op bijna elke Android smartphone te vinden is en Siri huishoudt op iOS apparaten. Daarnaast zijn ook speakers en laptops uitgerust met een van deze twee assistenten.

Google Assistant Samsung

Toch was er ook een negatieve toon te vinden in het onderzoek. Ondanks het feit dat steeds meer mensen gebruik (willen) maken van een slimme assistent, zijn er wel degelijk zorgen over de veiligheid ervan. Microsoft kwam erachter dat zo’n 41% van de deelnemers zich zorgen maakte over privacy wanneer er gebruik gemaakt wordt van een apparaat dat altijd naar je luistert.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Noah, blijf eens van de drugs af. 💉

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik lees in dat onderzoek niets over de kwaliteit van deze assistenen. ‘Welke is beter’ is hier dus helemaal niet van toepassing. ‘Wat wordt er gebruikt’ wel.

  Of iets ‘gelijkwaardig is’ kun je hier dus ook niet uit opmaken.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  assistenen = assistenten

  Of zoiets. .:)

 • Profielfoto
  Administrator

  Waar ze nu op moeten focussen is ‘natural language’. Vervolgvragen. Onthouden wat ik zeg. Voorkeuren vastleggen. Lokaal uiteraard, maar wel zó dat ik een gesprek kan voeren in de auto met Siri.

  Voorbeeld: zojuist een telefoongesprek gehad met persoon X. Ik vraag aan Siri of ik vanmiddag iets op de planning heb staan. Antwoord is ‘nee’. Volgens zeg ik ‘Plan dan een afspraak in voor vanmiddag, 3 uur.’ Siri zou dan kunnen vragen: is het een afspraak met persoon X? Waarop ik ja of nee kan zeggen. Simpel zat, toch?

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  En ook dialecten herkennen, graag.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Jakko Westerbeke op 30 april 2019 19:35
  En ook dialecten herkennen, graag.

  Ik hoor daar niks van als je zo typt 😁

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Nou echt niet, google assistent is echt veel beter dan Siri