NPO Start en NLZiet werken tijdelijk niet via Chromecast

Door: Raymon Mens - 9 reacties
NLZiet NPO Start
Afbeelding: NLZIET, montage: OMT

Gebruikers van NPO Start en NLZiet ondervinden sinds dinsdag problemen met het streamen van programma’s naar hun Chromecast. Het casten van video is onmogelijk of wordt kort na de start onderbroken. De oorzaak is een update met een bug die Google onverwacht heeft doorgevoerd. De diensten werken aan een oplossing.

Niet alleen NPO Start en NLZiet zijn getroffen. We ontvingen ook klachten van gebruikers die Videoland gebruiken. De update die Google heeft doorgevoerd maakt het afspelen van alle video die met een bepaalde variant van DRM is beveiligd onmogelijk. Het gaat om MPEG Dash streams met Widevine DRM. De Nederlandse apps gebruiken deze variant, maar Netflix bijvoorbeeld niet.

Fout zit niet bij NPO Start en NLZiet

Ontwikkelaars doen bij Google hun beklag over de update, maar een oplossing is er nog niet. De ontwikkelaars achter NPO Start en NLZiet komen echter wel in actie en verwachten snel een app-update die het probleem tijdelijk oplost uit te brengen. Voor zover bekend zijn alle modellen van de Chromecast getroffen, omdat de update op alle versie van het kleine apparaatje is geïnstalleerd.

Google Chromecast 3
Klik/tap voor groter.

Dit probleem toont aan dat automatische updates een vloek en een zegen kunnen zijn. Door de software van zijn apparaten op de achtergrond bij te werken, ontzorgt Google zijn gebruikers. Iedereen krijgt automatische de laatste updates met verbeteringen van de prestaties en oplossingen voor beveiligings­problemen. Wanneer het fout gaat, staan gebruikers echter machteloos. De NPO adviseert zijn servicepagina in de gaten te houden. Zodra meer bekend is zullen wij dit artikel ook bijwerken.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  erwin33

  Netflix doet het wel gewoon. Niets aan de hand.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Volgens mij gebruiken die een andere variant van DRM idd. De pech in dit geval is dat NPO Start en NLZiet alle twee de DRM-variant gebruiken die Google gesloopt heeft.

 • Profielfoto
  patrickdaan

  Ze moeten gewoon kappen met dat belachelijke DRM

 • Profielfoto
  Steo

  Netflix heeft sowieso haar zaakjes wel op orde. Dat streamt als een malle, zelfs als je bijna geen bereik hebt. NLziet haakt dan al snel af.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik had de laatste dagen ook echt dat streamen naar de Chromecast niet bijzonder lekker ging. Gisteren gingen bijvoorbeeld Netflix en iTV van KPN probleemloos, maar wilde daarna YouTube helemaal niets naar de Crhomecast sturen.

  Andere dagen was het dan weer Netflix die niets wilde weten van de Chromecast, en een dag later was iTV weer aan de beurt. Dat geklooi had ik anders nooit.

 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  Videoland heeft ook gewoon een brakke Chromecast implementatie.

  Iedere app herkent de natively built in Chromecast feature van mijn TV maar Videoland ziet m niet en herkent alleen de Chromecast dongle, bijvoorbeeld.

  NPO Start heeft ook al zon amateuristisch slechte Apple TV app dus verbaasd me niks als ook daar het een en ander mis is met de implementatie aan hun kant.

  Maarja, dit specifieke probleem lag dus een keer niet aan de ontwikkelaars. Kunnen die weer rustig uit hun neus eten iov software en ervaring verbeteren.

 • Profielfoto
  GAM

  Leuk, Google de schuld geven … Maar of dat terecht is? Ik denk t niet

  Het lijkt of men reclame belangrijker vindt. Dat werkt nu wel (eerder niet). Soort van dan: resolutie is raar en eindeloze loops

   

  google is niet heilig. Maar die update was vast vroegtijdig gecommuniceerd.

   

   

 • Profielfoto
  Spongebob

  gisteren inderdaad niet kunnen streamrn via chromecast vanaf de iphone vanuit NPOstart, vtmGO werkte dan weer wel (via de macbook werkte het anders wél gisteren). vandaag werkte NPOstart weer als vanouds 😎

 • Profielfoto
  AT024

  Geldt ook voor RTL en kijk app