Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 25 april 2019

NPO Start en NLZiet werken tijdelijk niet via Chromecast

Gebruikers van NPO Start en NLZiet ondervinden sinds dinsdag problemen met het streamen van programma’s naar hun Chromecast. Het casten van video is onmogelijk of wordt kort na de start onderbroken. De oorzaak is een update met een bug die Google onverwacht heeft doorgevoerd. De diensten werken aan een oplossing.

Niet alleen NPO Start en NLZiet zijn getroffen. We ontvingen ook klachten van gebruikers die Videoland gebruiken. De update die Google heeft doorgevoerd maakt het afspelen van alle video die met een bepaalde variant van DRM is beveiligd onmogelijk. Het gaat om MPEG Dash streams met Widevine DRM. De Nederlandse apps gebruiken deze variant, maar Netflix bijvoorbeeld niet.

Fout zit niet bij NPO Start en NLZiet

Ontwikkelaars doen bij Google hun beklag over de update, maar een oplossing is er nog niet. De ontwikkelaars achter NPO Start en NLZiet komen echter wel in actie en verwachten snel een app-update die het probleem tijdelijk oplost uit te brengen. Voor zover bekend zijn alle modellen van de Chromecast getroffen, omdat de update op alle versie van het kleine apparaatje is geïnstalleerd.

Google Chromecast 3
Klik/tap voor groter.

Dit probleem toont aan dat automatische updates een vloek en een zegen kunnen zijn. Door de software van zijn apparaten op de achtergrond bij te werken, ontzorgt Google zijn gebruikers. Iedereen krijgt automatische de laatste updates met verbeteringen van de prestaties en oplossingen voor beveiligings­problemen. Wanneer het fout gaat, staan gebruikers echter machteloos. De NPO adviseert zijn servicepagina in de gaten te houden. Zodra meer bekend is zullen wij dit artikel ook bijwerken.

Reageer op artikel:
NPO Start en NLZiet werken tijdelijk niet via Chromecast
Sluiten