‘Compleet nieuwe generatie MacBook Pro pas in 2020’

Door: Raymon Mens - 6 reacties

In 2016 vernieuwde Apple het ontwerp van de MacBook Pro voor het laatst. Meestal doet het bedrijf drie of vier jaar met een ontwerp voordat een compleet nieuwe generatie geïntroduceerd wordt. Nu lijkt het langer te duren en dat is vervelend, gezien de huidige generatie MacBook Air en MacBook Pro nogal wat problemen met het toetsenbord heeft.

Dit blijkt uit informatie van de doorgaans goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo. Zijn bronnen vertellen hem dat Apple een nieuwe generatie MacBook Pro voor 2019 plande, maar deze door problemen met een nieuwe schermtechniek uit heeft gesteld tot 2020.

Nieuwe generatie MacBook Pro wordt groter

Kuo heeft ook al wat details over Apple’s plannen. Zo zou de nieuwe generatie weer met een optie voor een 17-inch scherm komen. De laatste MacBook Pro met 17-inch scherm werd in 2012 uitgebracht en sindsdien is 15-inch de maximale schermgrootte.

Om deze nieuwe schermgrootte te bereiken zonder weer een enorm grote laptop te maken, past Apple naar verluidt een nieuwe schermtechniek toe. Het gaat om MicroLED, dat gezien kan worden als de opvolger van OLED. Het werkt net als OLED met individuele, microscopische LEDs die pixels vormen. Net als bij OLED hebben de LEDs eigen verlichting. Dat heeft als voordeel dat er in tegenstelling tot een LCD-scherm geen centrale backlight (licht achter het scherm) nodig is. Het grote verschil is dat de LEDs niet van organisch materiaal zijn gemaakt en daarom niet snel slijten. De schermranden kunnen er ook dunner door worden, waardoor een groter scherm mogelijk wordt.

MacBook Pro
Klik/tap voor groter.

Vertraging door nieuwe schermtechniek

Die veelbelovende MicroLED-techniek is naar verluidt ook de oorzaak van de vertraging. De vraag die nu rest is wat Apple in 2019 gaat doen. Komt er een tussengeneratie met een verbeterd toetsenbord, of laat Apple de problematische vlindertoetsenborden nog een jaar in de MacBook zitten? Gezien het bedrijf zelf de problemen heeft erkend, lijkt dat ons eigenlijk sterk. (Zie ook → Apple erkent problemen toetsen­bord MacBook Pro en Air 2018)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Heel goed, dan is die van mij aan vervanging toe.

 • Profielfoto
  PowerMac
 • Profielfoto
  PowerMac

  Breed = vreemd

 • Profielfoto
  Shmoo

  Serieuze media hebben het ook niet over een volgende generatie maar gewoon een groter model (16 inch) van de huidige line-up MacBook Pro, die overigens is uitgesteld tot 2020.

 • Profielfoto
  steveb

  ik hoop dat de energie zuinige microled ook (of zelfs eerst) apple watch komen
  dan vervolgens naar iPhone  iPad
  dat de productie van deze nieuwe techniek rustig kan groeien voordat ze in alle grote schermen zullen komen.

 • Profielfoto
  Steven Paul

  Wachten… wachten… er is altijd wel iets met Apple om niet te kopen. Geen standaard SSD in de iMacs, slechte toetsenborden in de MacBook. Ze moeten eens anmaken daar in Cupertino! De concurrentie is veel beter geworden.