Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 april 2019

‘Compleet nieuwe generatie MacBook Pro pas in 2020’

In 2016 vernieuwde Apple het ontwerp van de MacBook Pro voor het laatst. Meestal doet het bedrijf drie of vier jaar met een ontwerp voordat een compleet nieuwe generatie geïntroduceerd wordt. Nu lijkt het langer te duren en dat is vervelend, gezien de huidige generatie MacBook Air en MacBook Pro nogal wat problemen met het toetsenbord heeft.

Dit blijkt uit informatie van de doorgaans goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo. Zijn bronnen vertellen hem dat Apple een nieuwe generatie MacBook Pro voor 2019 plande, maar deze door problemen met een nieuwe schermtechniek uit heeft gesteld tot 2020.

Nieuwe generatie MacBook Pro wordt groter

Kuo heeft ook al wat details over Apple’s plannen. Zo zou de nieuwe generatie weer met een optie voor een 17-inch scherm komen. De laatste MacBook Pro met 17-inch scherm werd in 2012 uitgebracht en sindsdien is 15-inch de maximale schermgrootte.

Om deze nieuwe schermgrootte te bereiken zonder weer een enorm grote laptop te maken, past Apple naar verluidt een nieuwe schermtechniek toe. Het gaat om MicroLED, dat gezien kan worden als de opvolger van OLED. Het werkt net als OLED met individuele, microscopische LEDs die pixels vormen. Net als bij OLED hebben de LEDs eigen verlichting. Dat heeft als voordeel dat er in tegenstelling tot een LCD-scherm geen centrale backlight (licht achter het scherm) nodig is. Het grote verschil is dat de LEDs niet van organisch materiaal zijn gemaakt en daarom niet snel slijten. De schermranden kunnen er ook dunner door worden, waardoor een groter scherm mogelijk wordt.

Klik/tap voor groter.

Vertraging door nieuwe schermtechniek

Die veelbelovende MicroLED-techniek is naar verluidt ook de oorzaak van de vertraging. De vraag die nu rest is wat Apple in 2019 gaat doen. Komt er een tussengeneratie met een verbeterd toetsenbord, of laat Apple de problematische vlindertoetsenborden nog een jaar in de MacBook zitten? Gezien het bedrijf zelf de problemen heeft erkend, lijkt dat ons eigenlijk sterk. (Zie ook → Apple erkent problemen toetsen­bord MacBook Pro en Air 2018)

Reageer op artikel:
‘Compleet nieuwe generatie MacBook Pro pas in 2020’
Sluiten