Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 8 april 2019

Netflix geeft uitleg over het schrappen van AirPlay (en wij zijn sceptisch)

Netflix heeft ondersteuning voor AirPlay in zijn iOS-apps geschrapt. Het is niet meer mogelijk om films en series vanaf je iPhone of iPad naar een Apple TV of ander scherm te streamen. AirPlay werd in de laatste update van de app verwijderd en bij gebruikers die de update nog niet hebben geïnstalleerd, werkt het streamen ook niet meer.

Volgens de streamingdienst was het schrappen van AirPlay nodig vanwege technische beperkingen. Een vrij korte uitleg die de deur opent voor wilde speculaties. De dienst heeft daarom nu een aantal welkome verduidelijkingen gegeven. Toch blijven wij sceptisch.

Netflix schrapt AirPlay: de officiële verklaring

Netflix wil er naar eigen zeggen voor zorgen dat gebruikers een ‘geweldige ervaring’ hebben, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Dat kon via AirPlay tot nu toe prima omdat de Apple TV het enige apparaat was dat de standaard voor draadloze streaming ondersteunde. Nu komt AirPlay 2 echter ook naar televisies van Sony, LG, Samsung en Vizio.

Apple geeft bij het gebruik van AirPlay aan apps op iOS niet door naar wat voor apparaat ze streamen. Een app ziet alleen dat er een AirPlay-stream is. Oftewel: de Netflix-app kan het ontvangende apparaat niet langer identificeren en geen informatie ophalen die de dienst in staat stelt om de gebruiker de beste ervaring te garanderen, legt het bedrijf uit.

netflix nieuwe speler
Het AirPlay-icoon linksboven verschijnt niet langer in de app – Klik/tap voor groter.

De minder rooskleurige lezing

Wij zijn sceptisch over deze uitleg. Het is om te beginnen op zijn minst niet bepaald klantvriendelijk. Het argument is in feite: “We kunnen niet zeggen welke TV je gebruikt, dus je mag geen video meer naar televisies sturen”. Hoeveel klanten maken zich echt zorgen om een potentieel niet-perfecte beeldkwaliteit? Maar weinig klanten zullen denken: “Oh, het ziet er mogelijk niet perfect uit. Ik ben blij dat Netflix het nu onmogelijk maakt om snel vanaf mijn iPhone of iPad naar mijn TV te streamen.”

Netflix wil waarschijnlijk ook graag tracken op welke apparaten hun films en series worden afgespeeld. Apple geeft die gegevens met AirPlay 2 niet langer door. De dienst wil mogelijk gewoon meer data en gebruikt een technisch excuus als verdediging. Daarnaast is slechts één van de vele apps op een telefoon zijn een strategische zwakte voor Netflix. Je kunt zo een andere app openen en iets anders kijken, dus concurrentie is altijd om de hoek. Op een Smart TV van app wisselen is lastiger en lang niet alle concurrenten hebben een app. Sterker nog: Netflix is vaak zelfs een knop op de afstandsbediening.

Netflix afstandsbediening
Klik/tap voor groter.

Wat dit in ieder geval duidelijk maakt is dat Netflix niet langer volgens Apple’s regels wil spelen. Eerder werd de mogelijkheid om een abonnement in de app af te sluiten al geschrapt omdat de dienst de ‘Apple Tax’ van 30 procent van alle inkomsten die via de app worden gegenereerd niet langer wil betalen. Nu Apple met Apple TV+ een directe concurrent wordt, wil Netflix duidelijk laten zien dat het nog steeds de overhand heeft en dat het zich niet door Apple in een hoekje laat drukken.

Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om Netflix via een app op de Apple TV te kijken. De meeste smart tv’s hebben ook een ingebouwde Netflix-app. Via deze apps kan de dienst wel precies bijhouden welke gebruiker op welk apparaat wat kijkt. De gebruiksvriendelijkheid komt het echter niet ten goede.

Reageer op artikel:
Netflix geeft uitleg over het schrappen van AirPlay (en wij zijn sceptisch)
Sluiten