Netflix geeft uitleg over het schrappen van AirPlay (en wij zijn sceptisch)

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Netflix heeft ondersteuning voor AirPlay in zijn iOS-apps geschrapt. Het is niet meer mogelijk om films en series vanaf je iPhone of iPad naar een Apple TV of ander scherm te streamen. AirPlay werd in de laatste update van de app verwijderd en bij gebruikers die de update nog niet hebben geïnstalleerd, werkt het streamen ook niet meer.

Volgens de streamingdienst was het schrappen van AirPlay nodig vanwege technische beperkingen. Een vrij korte uitleg die de deur opent voor wilde speculaties. De dienst heeft daarom nu een aantal welkome verduidelijkingen gegeven. Toch blijven wij sceptisch.

Netflix schrapt AirPlay: de officiële verklaring

Netflix wil er naar eigen zeggen voor zorgen dat gebruikers een ‘geweldige ervaring’ hebben, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Dat kon via AirPlay tot nu toe prima omdat de Apple TV het enige apparaat was dat de standaard voor draadloze streaming ondersteunde. Nu komt AirPlay 2 echter ook naar televisies van Sony, LG, Samsung en Vizio.

Apple geeft bij het gebruik van AirPlay aan apps op iOS niet door naar wat voor apparaat ze streamen. Een app ziet alleen dat er een AirPlay-stream is. Oftewel: de Netflix-app kan het ontvangende apparaat niet langer identificeren en geen informatie ophalen die de dienst in staat stelt om de gebruiker de beste ervaring te garanderen, legt het bedrijf uit.

netflix nieuwe speler
Het AirPlay-icoon linksboven verschijnt niet langer in de app – Klik/tap voor groter.

De minder rooskleurige lezing

Wij zijn sceptisch over deze uitleg. Het is om te beginnen op zijn minst niet bepaald klantvriendelijk. Het argument is in feite: “We kunnen niet zeggen welke TV je gebruikt, dus je mag geen video meer naar televisies sturen”. Hoeveel klanten maken zich echt zorgen om een potentieel niet-perfecte beeldkwaliteit? Maar weinig klanten zullen denken: “Oh, het ziet er mogelijk niet perfect uit. Ik ben blij dat Netflix het nu onmogelijk maakt om snel vanaf mijn iPhone of iPad naar mijn TV te streamen.”

Netflix wil waarschijnlijk ook graag tracken op welke apparaten hun films en series worden afgespeeld. Apple geeft die gegevens met AirPlay 2 niet langer door. De dienst wil mogelijk gewoon meer data en gebruikt een technisch excuus als verdediging. Daarnaast is slechts één van de vele apps op een telefoon zijn een strategische zwakte voor Netflix. Je kunt zo een andere app openen en iets anders kijken, dus concurrentie is altijd om de hoek. Op een Smart TV van app wisselen is lastiger en lang niet alle concurrenten hebben een app. Sterker nog: Netflix is vaak zelfs een knop op de afstandsbediening.

Netflix afstandsbediening
Klik/tap voor groter.

Wat dit in ieder geval duidelijk maakt is dat Netflix niet langer volgens Apple’s regels wil spelen. Eerder werd de mogelijkheid om een abonnement in de app af te sluiten al geschrapt omdat de dienst de ‘Apple Tax’ van 30 procent van alle inkomsten die via de app worden gegenereerd niet langer wil betalen. Nu Apple met Apple TV+ een directe concurrent wordt, wil Netflix duidelijk laten zien dat het nog steeds de overhand heeft en dat het zich niet door Apple in een hoekje laat drukken.

Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om Netflix via een app op de Apple TV te kijken. De meeste smart tv’s hebben ook een ingebouwde Netflix-app. Via deze apps kan de dienst wel precies bijhouden welke gebruiker op welk apparaat wat kijkt. De gebruiksvriendelijkheid komt het echter niet ten goede.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Sjors

  Opzich zit er wat in dat ze liever geen ervaring bieden dan een slechte ervaring. Het beste willen aanbieden kan ik daarom wel begrijpen.
  Neemt niet weg dat dit inderdaad gewoon een move is om de data toch binnen te halen en ook om Apple een beetje te pesten

 • Profielfoto
  peterharte

  “It has nothing to do with DRM. But Netflix would like to be able to capture device IDs so they can track what devices their content is played back on. AirPlay 2 won’t give them that data. This is about Netflix wanting data and using a false technical excuse as a defense”

 • Profielfoto
  Raridder

  Ach wat maakt het uit. Waarom zou je vanaf je ios device willen streamen? Op tv’s, pc’s, video-spelers, streamers, zit tegenwoordig een app op van Netflix.

 • Profielfoto
  erwin33

  Chromecast is zo slecht nog niet.

 • Profielfoto
  gipsman

  Netflix bokst boven zijn gewicht. Zoals Spotify is het een one trick pony: het kent één kunstje heel goed, maar als de andere pony’s ( en paarden) het ook beginnen leren dan gaapt het zwarte gat.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hahaha… Volgens mij is het eerder dat Netflix al dik acht jaar warm staat te huppelen in de boksring, en dat de rest vooral bokshelmen en bitjes aan het passen is. Netflix wilt boksen, de rest wilt vooral geen klappen krijgen omdat ze echt wel beseffen dat ze niet op boksen zitten.

 • Profielfoto
  Smugmarty

  gipsman op 8 april 2019 12:28
  Netflix bokst boven zijn gewicht. Zoals Spotify is het een one trick pony: het kent één kunstje heel goed, maar als de andere pony’s ( en paarden) het ook beginnen leren dan gaapt het zwarte gat.

  Denk niet dat Netflix boven gewicht bokst…. denk dat Apple gewoon een concurrent is en Netflix geen enkele hinder gaat ondervinden door Apple niet verder in het zadel te helpen.

  Airplay is mijn inziens ook niet erg lang meer nodig; nagenoeg alle video diensten kun je native op het apparaat streamen… en met verschillende actieve luidsprekers kun je via hoge kwaliteit (Sonos/ Dynaudio Xeo/ Heos etc.) terugluisteren middels een connectapp ofwel via de nieuwe hoge bluetooth standaarden (aptXHD).

  Ik gebruikte airplay in 2013 met airport express aangesloten via de jackplug op boxen en voor multiroom ( niet odersteund door Airplay) had ik een aapje als oplossing….. maar inmiddels zou dat voor mij geen oplossing meer zijn en kies ik voor oplossingen die geboden worden door het stuk hardware zelf.

   

 • Profielfoto
  Smugmarty

  gipsman op 8 april 2019 12:28
  Netflix bokst boven zijn gewicht. Zoals Spotify is het een one trick pony: het kent één kunstje heel goed, maar als de andere pony’s ( en paarden) het ook beginnen leren dan gaapt het zwarte gat.

  Denk niet dat Netflix boven gewicht bokst…. denk dat Apple gewoon een concurrent is en Netflix geen enkele hinder gaat ondervinden door Apple niet verder in het zadel te helpen.

  Airplay is mijn inziens ook niet erg lang meer nodig; nagenoeg alle video diensten kun je native op het apparaat streamen… en met verschillende actieve luidsprekers kun je via hoge kwaliteit (Sonos/ Dynaudio Xeo/ Heos etc.) terugluisteren middels een connectapp ofwel via de nieuwe hoge bluetooth standaarden (aptXHD).

  Ik gebruikte airplay in 2013 met airport express aangesloten via de jackplug op boxen en voor multiroom ( niet ondersteund door Airplay) had ik een appje als oplossing….. maar inmiddels zou dat voor mij geen oplossing meer zijn en kies ik voor oplossingen die geboden worden door het stuk hardware zelf.

   

 • Profielfoto
  Retyro

  Als je netflix via een chromecast, ps4 of andere mediabox streamt ziet netflix ook niet wat voor scherm er aan dit apparaat hangt, wordt de ondersteuning van deze apparaten nu ook maar opgeheven?

 • Profielfoto
  rafdewitte

  De enige reden dat ik een apple tv kocht, is om 4K netflix te kunnen kijken… Verder staat er nauwelijks iets bruikbaar op. Behalve als streamer om podcasts af te spelen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  ‘geweldige ervaring’

  Sorry, maar de streams van Netflix hebben een dermate lage bitrate dat je sommige videos perfect kunt gebruiken om aan te geven wat voor verschillende onwenselijke artifacten er optreden bij een lage bitrate.

  De app is compleet k*t. Niets van ‘geweldige’ ervaring maar je rot zoeken en opgejaagd voelen omdat al die stomme trailers gelijk gaan afspelen.

  En die geweldige ervaring is al vrij beperkt. Je moet Bandersnatch kijken op een laptop of iPhone schermpje omdat de rest het niet ondersteund.

  Ik ben ook sceptisch.

  Tot slot, de geruchten gaan over een klein-scherm-only abonnement. Ja, dan moet je niet kunnen Airplayen op een groter scherm.