Netflix ontvangt Disney+ en Apple TV+ met open armen

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Netflix algemeen 16x9

Het jaar 2019 is het jaar van de nieuwe video-streaming­diensten. Netflix is nog steeds heer en meester, maar Disney+ komt er ook aan en wordt veelbelovend. Daarnaast doet Apple met Apple TV+ mee. Voorziet Netflix al een daling in het aantal abonnees? Absoluut niet.

CEO Reed Hastings ontvangt Disney+ en Apple Video+ met open armen, zei hij tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Netflix is enthousiast om meer concurrentie te verwelkomen. Volgens Hastings “gewoon omdat het goed is voor makers van content én consumenten meer keuze krijgen.”

Netflix had beste kwartaal ooit

De CEO van de streamingdienst had genoeg reden om zelfverzekerd te zijn. Netflix groeit namelijk weer als kool. De dienst kreeg er in het afgelopen kwartaal weer 9,6 miljoen betalende gebruikers bij. Nieuwe abonnees komen voornamelijk van buiten de Verenigde Staten. Volgens het bedrijf was afgelopen kwartaal op gebied van groei het meest succesvolle kwartaal ooit.

De omzet van Netflix kwam in het eerste kwartaal van 2019 uit op 4,52 miljard dollar en dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De winst steeg ook en was afgelopen kwartaal 344 miljoen dollar, terwijl dat een jaar eerder nog 290 miljoen was.

Disney+
Een eerste blik op de app van Disney+ – Klik/tap voor groter. Afbeelding via: Disney

Niet bang voor Disney+ en Apple TV+

De lancering van streamingdiensten Disney+ en Apple TV+ heeft volgens Netflix geen invloed op zijn groeiverwachtingen. Het bedrijf verwacht dat de overgang van lineair entertainment naar on-demand zo sterk zal zijn, dat er meer dan genoeg plaats voor verschillende diensten is. Disney+ en Apple TV+ worden volgens CEO Reed Hastings bovendien erg verschillend en concurreren daarom niet direct met Netflix, alleen indirect. Dat is dan weer geen probleem omdat de markt groot genoeg is voor meerdere spelers.

Disney+ en Apple TV+ zijn nog niet live, maar het lijkt erop dat Disney een sterker aanbod heeft dan Apple. De dienst van het entertainmentbedrijf krijgt een enorme catalogus en bovendien ook een relatief lage prijs. (Zie → Nieuwe details: Disney+: €6,99 per maand, grote catalogus, meer)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  ArMac

  Kan iemand mij uitleggen waarom je in hemelsnaam Apple tv+ zou nemen. Het is toch gewoon een lege huls

 • Profielfoto
  farl4web

  Uiteraard geeft hij een positieve reactie. Hij moet geen zorgen wekken bij de aandeelhouders. Als dat wel zou gebeuren is alleen dat al schadelijk voor Netflix.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  ArMac op 17 april 2019 12:34
  Kan iemand mij uitleggen waarom je in hemelsnaam Apple tv+ zou nemen. Het is toch gewoon een lege huls

  Ik ben ook niet meteen te vinden voor nóg een abonnement en al helemaal niet op AppleTV+ wegens te weinig content.

  Maar ze moeten natuurlijk ergens beginnen. Toen Apple met een Spotify-dienst kwam, leek dat eerst ook een doodgeboren kindje te worden en kijk waar ze nu staan. Pepsi was ooit een kleine speler die het aandurfde om Coca-Cola naar de kroon te stoten met een Cola die door veel mensen duidelijk inferieur was aan de échte Cola-smaak.

  Natuurlijk hangt alles af van de prijs waarmee ze het in de markt gaan zetten.

  Het is een serieuze gok, maar als het lukt is het een potentiële goudmijn, zeker in combinatie met het al bestaande ecosysteem van Apple.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Als Apple nou eens Disney overneemt dan is Apple echt Plus en schiet het tenminste op met de content. Beetje groter denken Tim Cook!

 • Profielfoto
  Di May

  En dan komt de Amerikaanse overheid om
  te zeggen dat het Apple te groot
  is en moet splitsen …

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Apple+ is alleen bedoeld om je aan te sporen om nieuwe devices te kopen. Apple heeft helemaal geen ambitie om marktleider video streaming te worden, dan hadden ze Disney moeten kopen IMO. DOA dus….