Nederland wil ‘digitax’ bij Apple, Google, Netflix en meer heffen

Door: Raymon Mens - 18 reacties
Apple Google Netflix belasting nederland 16x9

Nederland moet grote tech­bedrijven zoals Apple, Facebook, Google en Netflix een extra belasting op gaan leggen. Oppositiepartij PvdA heeft vandaag een initiatief­wets­voorstel gepresenteerd dat deze ‘digitax’ moet invoeren. Een Kamermeerderheid voelt wel iets voor een dergelijke belasting.

Het voorstel van de PvdA treft tech­giganten met een jaaromzet van minimaal 750 miljoen euro wereldwijd en 25 miljoen euro in Nederland. Daarmee zouden ook Uber, Airbnb, Spotify en Netflix 5 procent van hun jaaromzet die in Nederland moet worden geboekt af moeten staan. Dat moet de schatkist met een half miljard per jaar spekken.

Digitax op Apple, Google, Netflix en meer

Veel grote tech­bedrijven betalen weinig tot geen belasting in Nederland, omdat ze hier niet gevestigd zijn. Als ze wel een kantoor hebben, betalen ze alleen belasting over de winst. Die wordt soms met ingewikkelde constructies weggesluisd. De belastingdruk op een multinational met digitaal businessmodel is volgens berekeningen van de Europese Commissie 9,5 procent. Bij een traditionele multinational is het 23 procent. Als tax planning wordt gebruikt, betalen multinationals helemaal geen belasting, rekent Brussel voor.

De PvdA schrijft: “Dat is niet alleen oneerlijk naar alle andere belastingbetalers, het levert digitale bedrijven een concurrentievoordeel op. Dat is niet eerlijk.”

In het voorstel staat dat er een digitax van 5 procent over de digitale omzet die bedrijven in Nederland boeken moet komen. Bij Netflix en Spotify is dat de omzet die komt uit abonnementsgeld, maar het is niet beperkt tot streamingdiensten. Ook platforms die advertenties verkopen (Facebook en Google) of gebruikers met elkaar laten handelen (eBay, Booking) moeten een extra digitax betalen. Ook Apple zal met de App Store en diensten als Apple Music niet aan de extra belasting ontkomen.

Naar voorbeeld van Frankrijk

Helemaal nieuw is dit plan niet, want ook landen als België, Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Spanje willen een digitale belasting gaan heffen. De vraag is echter of dit niet in strijd is met internationale verdragen. Frankrijk denkt van niet en kwam in maart al met een definitief plan voor een extra belasting op grote techbedrijven. Het voorstel van de PvdA lijkt erg op de Franse digitax.

lody
Lodewijk Asscher gaf vandaag een persconferentie over de plannen – Klik/tap voor groter.

Veel steun, maar…

In de Tweede Kamer wordt positief gereageerd op het plan van de PvdA. De PVV is voor en ook de SP is van mening dat tech­reuzen een eerlijk deel moeten betalen. De VVD schaart zich ook achter het plan, maar wil er wel internationale afspraken over maken. De coalitie wil daarom wachten op een internationale of Europese oplossing. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) praat al een tijdje over de digitax en komt in juni met een update over dit onderwerp. Het plan is om eind 2020 een richtlijn te publiceren die landen kunnen implementeren.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Jor1

  Slecht idee van de PvdA. We hebben al belasting tarieven.

  Ze moeten ze alleen nog even heffen bij die bedrijven.. ce simple…

 • Profielfoto
  bechris60

  Pfffff…. Nederland belastingland. We moeten die bedrijven binnen halen niet wegjagen.

 • Profielfoto
  Pappapaul

  Prima initiatief dit.
  En Jor, ga jij het de politiek uitleggen wat ze nu fout dien in jouw ogen?
  Met deze belastingmaatregel jaag je deze tech-reuzen echt het land niet uit, wat denk je nou zelf?

 • Profielfoto
  Melle

  @becheis60 – op zijn best betalen ze 10% – hoeveel betaal jij?

 • Profielfoto
  RoyB

  Tuurlijk in Nederland moeten ze nog meer centen inpikken

 • Profielfoto
  Peppijnr

  Ja tuurlijk en wie mag dat gaan betalen…….de Nederlandse consument. Toch fijn dat er bedrijven zoals Aliexpress en Amazon bestaan.

 • Profielfoto
  Exquise

  Een belasting op de OMZET?????

 • Profielfoto
  Koezel

  En Shell bespaart in 2018 zo’n 890 miljoen euro dankzij een oude afspraak met de Belastingdienst….

  Maar het is toch raar, ik neem een dienst af in het buitenland. Vervolgens moet het bedrijf daar belasting over betalen in Nederland. En als er meer landen volgen zal dat vast gevolgen hebben voor de prijzen.

  Ik vraag me af waar het einde is, waar gaan we in de toekomst nog meer belasting over betalen?

 • Profielfoto
  sedikit

  @Koezel,

  “Maar het is toch raar, ik neem een dienst af in het buitenland. Vervolgens moet het bedrijf daar belasting over betalen in Nederland. ”

  Volgens mij klopt dit niet. Dat bedrijf betaalt (ook dat valt weer te betwijfelen!!) belasting op de omzet/betalingen, die het haalt/ontvangt in het land waar het gevestigd is. In dit (Nederlandse) geval wordt de belasting geheven op de omzet van een  bedrijf dat gevestigd is in Nederland. Althans, dat is het plan….Overigens volkomen terecht.

  En, zoals hierboven ook weer beweerd wordt, het “dreigement” = mantra (meestal door de VVD) dat ze anders vertrekken naar het buitenland is onzin. Bij mijn weten zijn er in de laatste decennia 2 bankdirecteuren vertrokken naar het buitenland. Wijffels en Ruding En dan ook nog eens naar niet-commerciële banken zoals De Wereldbank o.i.d.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  UIt het voorstel:

  “De DDB wordt geheven over de digitale omzet van deze bedrijven, namelijk de omzet behaald uit:
  o Advertenties in een digitale omgeving, zoals bijvoorbeeld de omzet uit Facebookadvertenties en Google Ads;
  o Het aanbieden van online platforms, waarbij gebruikers met elkaar kunnen handelen, zoals de omzet van Amazon Marketplace, Marktplaats en eBay;
  o Het ter beschikking stellen van streaming diensten, zoals de omzet van Netflix en Spotify;
  o Het verkopen van gebruikersgegevens.”

  Als ik het goed begrijp moeten we dus specifiek voor op deze manier gedefinieerde digitale diensten, geleverd door multinationals 21%+5%=26% BTW gaan betalen? Want 21% BTW over de omzet, dat betalen ze ons toch al?

  Denk aan Netflix, Spotify, Apple Music enz. Leuk hoor… Netfix en Spotify maken om te beginnen al niet of nauwelijks winst dus ze hebben geen keus dan het 1:1 aan ons door te berekenen. Apple, Google en Amazon zullen dat, voor zover van toepassing, vast ook gaan gaan doen. Wat schieten we er dan eigenlijk mee op?

 • Profielfoto
  Night

  Wel grappig dat men unaniem vindt dat de grote techbedrijven “hun steentje moeten bijdragen” maar het er straks dus gewoon op neerkomt dat de consument extra belasting over de producten moet gaan betalen, zoals nu al bij bv. CD’s en DVD’s het geval is.

 • Profielfoto
  sedikit

  Night op 25 april 2019 17:18
  Wel grappig dat men unaniem vindt dat de grote techbedrijven “hun steentje moeten bijdragen” maar het er straks dus gewoon op neerkomt dat de consument extra belasting over de producten moet gaan betalen, zoals nu al bij bv. CD’s en DVD’s het geval is.

  Wat is dit nou weer een bangmakerij!! Hoezo, de consument meer belasting laten betalen. Komt er dan op de kassabon naast  “BTW”, een post “Belasting”? De “belastingen” (heffingen) van dvd’s en cd’s hebben hiermee niets te maken, dat gaat over copyright e.d. Niets met belasting-betaling/verplichting van bedrijven. En denk je nu echt dat, als Apple hier normaal belasting zou moeten betalen, dat ze dat gaan doorberekenen aan de klant? Ik denk het niet!!

 • Profielfoto
  flappah

  sedikit op 25 april 2019 17:31

  Night op 25 april 2019 17:18
  Wel grappig dat men unaniem vindt dat de grote techbedrijven “hun steentje moeten bijdragen” maar het er straks dus gewoon op neerkomt dat de consument extra belasting over de producten moet gaan betalen, zoals nu al bij bv. CD’s en DVD’s het geval is.

  Wat is dit nou weer een bangmakerij!! Hoezo, de consument meer belasting laten betalen. Komt er dan op de kassabon naast  “BTW”, een post “Belasting”? De “belastingen” (heffingen) van dvd’s en cd’s hebben hiermee niets te maken, dat gaat over copyright e.d. Niets met belasting-betaling/verplichting van bedrijven. En denk je nu echt dat, als Apple hier normaal belasting zou moeten betalen, dat ze dat gaan doorberekenen aan de klant? Ik denk het niet!!

  Tuurlijk gaat dat gebeuren! De prijzen gaan voor ons als consument gewoon omhoog. Uiteindelijk betalen wij die belastingen zelf. Dit is gewoon voorspelbaar!

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  bmeerdink op 25 april 2019 17:09
  UIt het voorstel:

  “De DDB wordt geheven over de digitale omzet van deze bedrijven, namelijk de omzet behaald uit:
  o Advertenties in een digitale omgeving, zoals bijvoorbeeld de omzet uit Facebookadvertenties en Google Ads;
  o Het aanbieden van online platforms, waarbij gebruikers met elkaar kunnen handelen, zoals de omzet van Amazon Marketplace, Marktplaats en eBay;
  o Het ter beschikking stellen van streaming diensten, zoals de omzet van Netflix en Spotify;
  o Het verkopen van gebruikersgegevens.”

  Als ik het goed begrijp moeten we dus specifiek voor op deze manier gedefinieerde digitale diensten, geleverd door multinationals 21%+5%=26% BTW gaan betalen? Want 21% BTW over de omzet, dat betalen ze ons toch al?

  Denk aan Netflix, Spotify, Apple Music enz. Leuk hoor… Netfix en Spotify maken om te beginnen al niet of nauwelijks winst dus ze hebben geen keus dan het 1:1 aan ons door te berekenen. Apple, Google en Amazon zullen dat, voor zover van toepassing, vast ook gaan gaan doen. Wat schieten we er dan eigenlijk mee op?

  Klopt niet wat je zegt. Die BTW betaalt niet het bedrijf, die betaalt de consument. De bedrijf int het een geeft het door aan de overheid. Die 5% zal dan ook over het bedrag minus de BTW worden betaald.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik vind dat dit op Europees niveau ingesteld moet worden. Als we als de EU een groot geheel vormen kunnen we ervoor zorgen dat Apple en die andere bedrijven niet naar een buurland vlucht om vanuit daar binnen Nederland te kunnen opereren. Sws had dit al veel eerder moeten gebeuren en sws op Europees niveau

 • Profielfoto
  WpV

  Ik schrik van het niveau van de reaguurders hier….

  ja wij consumenten betalen best wat belasting, al valt dat in vergelijking met andere Europese landen best mee, de super grootverdieners zouden misschien een wat hoger % mogen krijgen, maar dat terzijde. Bedrijven betalen echt niet veel, je zou in de lach schieten als je zag wat grote bedrijven aan belasting betalen. Die onderhandelen gewoon met de belastingdienst over wat ze magen afdragen…

   

  A. Nederland is een van de beste belasting paradijzen van de wereld, iets wat algemeen bekend is en gehekeld wordt.

  B. Multinationals en techbedrijven betalen nouwelijks belasting door te claimen dat ze al belasting in een ander land hebben afgedragen (neem bijv de double dutch irish sandwich constructie die Apple een paar jaar geleden gebruikte en uiteindelijk door de EU teruggefloten werd en Ierland ettelijke miljarden moest betalen omdat de korting die ze via Ierland gekregen hadden als ontoelaatbare staatssteun gezien werd). Amazon is op dit moment in Amerika in opspraak omdat ze afgelopen jaar met allerlei belastingtrucjes 0$! belasting betaald hebben. We worden allemaal voor de gek gehouden door grote multinationals en hun lobbyisten en we stinken er allemaal in…

   

  het is niet meer dan terecht dat er eindelijk eens iets gedaan wordt en de bedrijven idd hun deel gaan betalen. En bedrijven als Apple en Amazon gaan echt heus niet weg uit Nederland of andere Europese landen als ze een paar % belasting moeten gaan betalen. Ten eerste verdienen ze veel te veel (al maken ze verlies in sommige gevallen, dat verlies wordt alleen meer als je minder omzet genereert) omzet in deze landen, en ten tweede denk eens na wat voor gigantisch PR probleem je hebt als alle kranten op de wereld zouden koppen met Apple/Google/etc vertrekt uit Nederland omdat ze geen belasting willen betalen….

   

  https://www.oxfamnovib.nl/armoede-verslaan/eerlijke-verdeling-welvaart-en-macht/belastingontwijking-en-belastingparadijzen

   

   

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  Ach gelukkig is de apple apparatuur hier niet zo duur in vergelijk met de us of a:-)

 • Profielfoto
  apple-man

  Ik vind die digitax een heel slecht plan. De consument gaat daar uiteindelijk de rekening van gepresenteerd krijgen. Dit gaat vrijwel zeker zorgen voor fors duurder producten en abonnementen. Verder vrees ik ook dat het er uiteindelijk toe gaat leiden dat sommige bedrijven bepaalde diensten in sommige landen niet gaan aanbieden hierdoor.