Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 april 2019

Nederland wil ‘digitax’ bij Apple, Google, Netflix en meer heffen

Nederland moet grote tech­bedrijven zoals Apple, Facebook, Google en Netflix een extra belasting op gaan leggen. Oppositiepartij PvdA heeft vandaag een initiatief­wets­voorstel gepresenteerd dat deze ‘digitax’ moet invoeren. Een Kamermeerderheid voelt wel iets voor een dergelijke belasting.

Het voorstel van de PvdA treft tech­giganten met een jaaromzet van minimaal 750 miljoen euro wereldwijd en 25 miljoen euro in Nederland. Daarmee zouden ook Uber, Airbnb, Spotify en Netflix 5 procent van hun jaaromzet die in Nederland moet worden geboekt af moeten staan. Dat moet de schatkist met een half miljard per jaar spekken.

Digitax op Apple, Google, Netflix en meer

Veel grote tech­bedrijven betalen weinig tot geen belasting in Nederland, omdat ze hier niet gevestigd zijn. Als ze wel een kantoor hebben, betalen ze alleen belasting over de winst. Die wordt soms met ingewikkelde constructies weggesluisd. De belastingdruk op een multinational met digitaal businessmodel is volgens berekeningen van de Europese Commissie 9,5 procent. Bij een traditionele multinational is het 23 procent. Als tax planning wordt gebruikt, betalen multinationals helemaal geen belasting, rekent Brussel voor.

De PvdA schrijft: “Dat is niet alleen oneerlijk naar alle andere belastingbetalers, het levert digitale bedrijven een concurrentievoordeel op. Dat is niet eerlijk.”

In het voorstel staat dat er een digitax van 5 procent over de digitale omzet die bedrijven in Nederland boeken moet komen. Bij Netflix en Spotify is dat de omzet die komt uit abonnementsgeld, maar het is niet beperkt tot streamingdiensten. Ook platforms die advertenties verkopen (Facebook en Google) of gebruikers met elkaar laten handelen (eBay, Booking) moeten een extra digitax betalen. Ook Apple zal met de App Store en diensten als Apple Music niet aan de extra belasting ontkomen.

Naar voorbeeld van Frankrijk

Helemaal nieuw is dit plan niet, want ook landen als België, Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Spanje willen een digitale belasting gaan heffen. De vraag is echter of dit niet in strijd is met internationale verdragen. Frankrijk denkt van niet en kwam in maart al met een definitief plan voor een extra belasting op grote techbedrijven. Het voorstel van de PvdA lijkt erg op de Franse digitax.

lody
Lodewijk Asscher gaf vandaag een persconferentie over de plannen – Klik/tap voor groter.

Veel steun, maar…

In de Tweede Kamer wordt positief gereageerd op het plan van de PvdA. De PVV is voor en ook de SP is van mening dat tech­reuzen een eerlijk deel moeten betalen. De VVD schaart zich ook achter het plan, maar wil er wel internationale afspraken over maken. De coalitie wil daarom wachten op een internationale of Europese oplossing. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) praat al een tijdje over de digitax en komt in juni met een update over dit onderwerp. Het plan is om eind 2020 een richtlijn te publiceren die landen kunnen implementeren.

Reageer op artikel:
Nederland wil ‘digitax’ bij Apple, Google, Netflix en meer heffen
Sluiten