Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 18 april 2019

macOS 10.15: functies, release en verwachtingen op een rij

macOS 10.15 is de volgende, grote update voor Mac waar we naar uit kunnen kijken. Er volgen waarschijnlijk nog twee kleine software-updates voor macOS Mojave 10.14 maar grote nieuwe functies en verbeteringen zijn natuurlijk wel interessanter om naar uit te kijken. Wij zetten de meest actuele verwachtingen van de release voor 2019 op een rij.

In juni een voorproefje van macOS 10.15

De aankondiging van macOS 10.15 vindt dit jaar zoals ieder jaar weer plaats in juni. Apple toont tijdens ontwikkelaars­conferentie WWDC 2019 weer een voorproefje van de nieuwe software-updates voor de Mac. De conferentie start dit jaar op 3 juni en Apple-CEO Tim Cook zal weer openen met een keynote om 19:00 uur Nederlandse tijd. Dan krijgen we tevens een eerste blik op de nieuwe macOS-release dat waarschijnlijk gepresenteerd wordt door Apple’s software-man Craig Federighi.

Klik/tap voor groter.

Nieuwe functies en verbeteringen

Het is bij Apple altijd lastiger om de betrouwbaarheid van geruchten over software te beoordelen. Over nieuwe hardware zoals een MacBook of iMac zijn genoeg geruchten uit betrouwbare bron, maar de spoeling is bij software wat dun. Dat komt omdat er geen productiepartners of onderaannemers zijn die kunnen lekken. macOS 10.15 wordt binnen Apple’s muren gemaakt en daarom is informatie nog schaars. Dit weten we echter al.

Nieuwe apps voor muziek, video/tv en podcasts

Het is haast ongelofelijk, maar na 18 jaar komt er naar verluidt een einde aan iTunes. Apple wil de grote app opknippen in losse apps voor muziek, podcasts, films/tv en boeken. Dit worden universele apps die zowel op iOS 13 als macOS 10.15 werken. Het gaat dan om een nieuwe Muziek-app die toegang tot Apple Music en lokaal opgeslagen muziek biedt. Ook de apps Podcasts en TV zijn nieuw. Deze apps zijn al op iOS beschikbaar en komen door AppleÔÇÖs platform voor universele apps ook naar de Mac.

Volgens de bronnen wordt de bestaande Mac-app iBooks uitgebreid. Deze krijgt een zijbalk en gaat naast e-books ook audioboeken bevatten. Wat Apple met iTunes voor Windows en de opties voor het herstellen en beheren van iOS-apparaten gaat doen is nog niet duidelijk. Door universele apps te maken, kan Apple zijn software sneller doorontwikkelen. Er zijn echter ook zorgen over functionaliteit die mogelijk gaat verdwijnen.

iTunes macOS 10.15 apps
Klik/tap voor groter.

Slimmere mail-app

De Mail-app van macOS was lang een achtergebleven kindje. Terwijl diensten als Gmail innoveerden met automatische rangschikking en snoozen van berichten, stond Apple stil. Met macOS 10.15 komt daar naar verluidt echter verandering in. Apple gaat volgens 9to5Mac een aantal vernieuwingen doorvoeren. Het automatisch categoriseren van berichten in groepen zoals nieuwsbrieven, aankopen, reizen en social. Deze groepen worden individueel doorzoekbaar en daarnaast wordt het ook mogelijk om berichten te snoozen.

Verbeterd vensterbeheer

Een van de dingen die de Mac veel productiever dan een iOS-apparaat maakt, is de ondersteuning voor vensters. Een van de verbeteringen aan het vensterbeheer van macOS 10.15 zou een functie zijn die het mogelijk maakt om een venster gemakkelijk aan ├ę├ęn kant van je scherm vast te maken. Windows heeft iets vergelijkbaar. Daar kun je een venster tegen de linker of rechter hoek van je scherm slepen en het zal de helft van het scherm gaan vullen.

duet lifestyle 16x9
Klik/tap voor groter.

iOS-apparaten als extern scherm

Een tweede scherm bij je Mac? Dan hoef je bij macOS 10.15 geen monitor meer te kopen, mits je een iOS-apparaat zoals een iPad hebt. Naar verluidt kun je straks je iPad met je Mac verbinden en deze als extern scherm gebruiken. Maar er is meer, want je kunt naar verluidt ook een iPad met Apple Pencil als tekentablet gaan gebruiken. Zo ontstaat een Wacom-achtige functie.

Marzipan: platform voor universele apps

Apple zette vorig jaar de eerste stap met universele apps voor iOS en macOS. De Woning-app is hier een goed voorbeeld van. Die is van iPhone en iPad naar de Mac gekomen. Apple wil het met macOS 10.15 ook voor externe ontwikkelaars mogelijk maken om universele apps te maken. Die gaan in macOS 10.15 dan op de Mac en iPad werken. Dit initiatief heeft de bijnaam Project Marzipan gekregen en er wordt veel van verwacht.

macOS 10.14 woning-app
De Woning-app van macOS Mojave – Klik/tap voor groter.

macOS 10.15 release en publieke b├Ęta

De definitieve versie van macOS 10.15 komt naar verwachting begint oktober uit. Apple geeft de grote update vrijwel altijd enkele weken na de nieuwe iOS-versie vrij. Die komt meestal tegelijk met de nieuwe iPhone en Apple brengt die steevast in de tweede of derde week van september uit.

Kun je niet wachten? Dan is er ook goed nieuws. Apple brengt ieder jaar namelijk ook een publieke b├Ęta uit. Die kwam in 2017 op 20 juni en in 2018 op 26 juni. Er is dus een grote kans dat je eind juni alvast kunt gaan testen op een iPhone of iPad die je nog hebt liggen, of als je van een beetje avontuur met bugs en crashes houdt ook op een apparaat voor dagelijks gebruik. Dat laatste raden we echter af.

Systeemeisen macOS 10.15

Het is nog niet met zekerheid te zeggen op welke apparaten macOS 10.15 gaat werken. Apple verhoogt meestal om het jaar de systeemeisen voor macOS. In 2018 verhoogde macOS Mojave 10.14 de systeemeisen, dus ze blijven dit jaar waarshcijnlijk gelijk. Die waren de systeemeisen van macOS Mojave

  • MacBook Air en Pro medio 2012 of later
  • Mac mini die eind 2012 of later is ge├»ntroduceerd
  • iMac-modellen die eind 2012 of later zijn ge├»ntroduceerd
  • iMac Pro (alle modellen)
  • Mac Pro-modellen die eind 2013 zijn ge├»ntroduceerd, evenals modellen uit medio 2010 of medio 2012 met een aanbevolen grafische kaart die Metal ondersteunt.
Reageer op artikel:
macOS 10.15: functies, release en verwachtingen op een rij
Sluiten