Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 april 2019

‘macOS 10.15 kan iPad als tweede scherm Mac gebruiken’

Met nog enkele weken te gaan tot WWDC 2019, lekt steeds meer uit over iOS 13 en macOS 10.15. Vandaag komt het doorgaans betrouwbare 9to5Mac met het gerucht dat de volgende grote update voor macOS een iPad als tweede scherm voor een Mac kan gebruiken.

Volgens reporter Guilherme Rambo heeft Apple deze functie met de bijnaam ‘Sidecar’ intern al werkend. Je kunt naar verluidt straks iedere applicatie snel naar een tweede scherm verplaatsen. Dat tweede scherm kan zelfs een iPad die met de Mac verbonden is zijn.

macOS 10.15: flexibel met externe schermen

Er zijn momenteel al diverse applicaties die iets soortgelijks doen. Duet Display is een van de bekendste oplossing, maar ook Astropad en Luna Display -dat met een hardware-dongle werkt- zijn bekende namen. Nu wil Apple het zelf gaan doen. Helaas wordt niet duidelijk of dit draadloos via Wi-Fi gaat werken of een verbinding met draad tussen de iPad en Mac vereist is.

macOS 10.15 astropad
Klik/tap voor groter.

iPad als tekentablet bij Mac

De functie gaat in macOS 10.15 naar verluidt als volgt werken. Wanneer je muis kort boven de maximaliseer-knop van een venster hangt, kun je kiezen om het full-screen naar een extern scherm te verplaatsen. Gebruikers die een iPad en Apple Pencil hebben, kunnen de iPad ook als tekentablet bij de Mac gaan gebruiken. Zo wordt het als het ware een Wacom-achtige tablet.

Er wordt ook gewerkt aan beter vensterbeheer. Een van de verbeteringen zou een functie zijn die het mogelijk maakt om een venster gemakkelijk aan één kant van je scherm vast te maken. Windows heeft al jaren iets vergelijkbaar. Daar kun je een venster tegen de linker of rechter hoek van je scherm slepen en het zal de helft van het scherm gaan vullen.

Preview in juni, beschikbaar in oktober

Op 3 juni krijgen we een voorproefje van macOS 10.15. Dan start WWDC 2019 namelijk en tijdens deze conferentie voor ontwikkelaars toont Apple de toekomst van iOS en macOS. Na een publieke bèta in juli zal de definitieve versie van macOS 10.15 waarschijnlijk begin oktober beschikbaar zijn voor iMac, MacBook en Mac Pro. (Zie ook → ‘iTunes wordt in volgende versie macOS definitief opgeknipt’)

Reageer op artikel:
‘macOS 10.15 kan iPad als tweede scherm Mac gebruiken’
Sluiten