Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 april 2019

‘macOS 10.15 brengt drie extra iOS 12-functies naar de Mac’

Er gaan volop geruchten over macOS 10.15. Dit is de volgende software-update voor de Mac die Apple tijdens WWDC 2019 zal onthullen. Vandaag horen we van de doorgaans goed geïnformeerde ontwikkelaar Guilherme Rambo (via 9to5Mac) dat drie extra iOS 12-functies naar de Mac komen.

Het gaat om twee functies die vorig jaar in iOS 12 zijn geïntroduceerd. Om precies te zijn Schermtijd en Siri Shortcuts (in het Nederlands: Opdrachten). Ook komt er verbeterde ondersteuning voor het delen van apps een aankopen met familieleden via de functie Delen met gezin.

Schermtijd van iOS 12 naar macOS 10.15

Een van de nieuwe functies van iOS 12 was vorig jaar schermtijd. Hiermee kun je in de gaten houden hoeveel je iPhone of iPad eigenlijk gebruikt worden. Naast inzicht in het gebruik per dag, kun je ook per app zien wanneer en hoeveel deze gebruikt wordt en ook hoe vaak je iPhone ontgrendeld wordt. Ook is het mogelijk om limieten per app op te leggen voor jezelf of je gezinsleden.

In macOS 10.15 brengt Apple dit naar verluidt ook naar de Mac. Er komt dan een nieuwe optie in het paneel Systeemvoorkeuren die inzicht in je gebruik geeft en limieten per app op laat leggen. Zo kun je niet alleen zien hoeveel je Twitter of Facebook op je iPhone of iPad gebruikt, maar ook op de Mac. Dat brengt het gebruik goed in kaart.

iOS 12 schermtijd app limiet per app
Klik/tap voor groter.

Siri Shortcuts (opdrachten)

Hoewel niet iedereen Siri Shortcuts (‘Opdrachten’ in het Nederlands) gebruikt, zijn ze wel handig. Apps kunnen inhaken op Siri en met de Opdrachten-app kun je eigen shortcuts bouwen en verschillende apps met elkaar laten interacteren. Op de Mac zijn hier al functies voor onder de noemer Automator, maar dat is ingewikkelde en enigszins verouderde technologie.

Siri shortcuts

Delen met gezin

Ten slotte meldt Rambo dat er verbeterde functies voor delen met gezin naar de Mac komen. Het wordt echter niet duidelijk welke functies dat zijn. Volgens de ontwikkelaar gaat ook deze functie op de Mac meer op de iOS-variant lijken. Het is momenteel en al mogelijk om gekochte apps, Apple Music-abonnementen, je locatie en agenda met gezinsleden te delen.

macOS 10.15 wordt tijdens WWDC 2019 op 3 juni 2019 onthuld, maar dan is de update nog niet beschikbaar. Apple start dan een beta-traject en de definitieve release staat voor eind september gepland. (Zie ook → macOS 10.15: nieuwe functies, release en verwachtingen op een rij)

Reageer op artikel:
‘macOS 10.15 brengt drie extra iOS 12-functies naar de Mac’
Sluiten