‘macOS 10.15 brengt drie extra iOS 12-functies naar de Mac’

Door: Raymon Mens - 7 reacties
macOS 10.15 functies

Er gaan volop geruchten over macOS 10.15. Dit is de volgende software-update voor de Mac die Apple tijdens WWDC 2019 zal onthullen. Vandaag horen we van de doorgaans goed geïnformeerde ontwikkelaar Guilherme Rambo (via 9to5Mac) dat drie extra iOS 12-functies naar de Mac komen.

Het gaat om twee functies die vorig jaar in iOS 12 zijn geïntroduceerd. Om precies te zijn Schermtijd en Siri Shortcuts (in het Nederlands: Opdrachten). Ook komt er verbeterde ondersteuning voor het delen van apps een aankopen met familieleden via de functie Delen met gezin.

Schermtijd van iOS 12 naar macOS 10.15

Een van de nieuwe functies van iOS 12 was vorig jaar schermtijd. Hiermee kun je in de gaten houden hoeveel je iPhone of iPad eigenlijk gebruikt worden. Naast inzicht in het gebruik per dag, kun je ook per app zien wanneer en hoeveel deze gebruikt wordt en ook hoe vaak je iPhone ontgrendeld wordt. Ook is het mogelijk om limieten per app op te leggen voor jezelf of je gezinsleden.

In macOS 10.15 brengt Apple dit naar verluidt ook naar de Mac. Er komt dan een nieuwe optie in het paneel Systeemvoorkeuren die inzicht in je gebruik geeft en limieten per app op laat leggen. Zo kun je niet alleen zien hoeveel je Twitter of Facebook op je iPhone of iPad gebruikt, maar ook op de Mac. Dat brengt het gebruik goed in kaart.

iOS 12 schermtijd app limiet per app
Klik/tap voor groter.

Siri Shortcuts (opdrachten)

Hoewel niet iedereen Siri Shortcuts (‘Opdrachten’ in het Nederlands) gebruikt, zijn ze wel handig. Apps kunnen inhaken op Siri en met de Opdrachten-app kun je eigen shortcuts bouwen en verschillende apps met elkaar laten interacteren. Op de Mac zijn hier al functies voor onder de noemer Automator, maar dat is ingewikkelde en enigszins verouderde technologie.

Delen met gezin

Ten slotte meldt Rambo dat er verbeterde functies voor delen met gezin naar de Mac komen. Het wordt echter niet duidelijk welke functies dat zijn. Volgens de ontwikkelaar gaat ook deze functie op de Mac meer op de iOS-variant lijken. Het is momenteel en al mogelijk om gekochte apps, Apple Music-abonnementen, je locatie en agenda met gezinsleden te delen.

macOS 10.15 wordt tijdens WWDC 2019 op 3 juni 2019 onthuld, maar dan is de update nog niet beschikbaar. Apple start dan een beta-traject en de definitieve release staat voor eind september gepland. (Zie ook → macOS 10.15: nieuwe functies, release en verwachtingen op een rij)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Maar Twitter op de Mac is geen app. En Facebook ook niet. En ik kan me niet voorstellen dat browsers buiten safari deze gegevens gaan delen met het systeem aangezien dat een heel nieuwe manier van inbreuk op je privacy mogelijk maakt. En als Safari het wel doet is dat ook weer een privacy puntje. Dus… ?

 • Profielfoto
  koen

  Die Willem Rambo hoort van alles!

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  xaddict op 19 april 2019 20:47

  Maar Twitter op de Mac is geen app. En Facebook ook niet. En ik kan me niet voorstellen dat browsers buiten safari deze gegevens gaan delen met het systeem aangezien dat een heel nieuwe manier van inbreuk op je privacy mogelijk maakt. En als Safari het wel doet is dat ook weer een privacy puntje. Dus… ?

  Op iOS wordt gebruik van Twitter en Facebook via Safari ook al gemeten en gerapporteerd in Schermtijd.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Goed als ze het ecosysteem rondom deze dingen uitbouwen. Jammer alleen dat ik persoonlijk geen gebruiker ben van deze functies.

 • Profielfoto
  polansky

  Schermtijd – Een van de meest irritante functies op mijn iPhone.
  Gelukkig kun je het ook uitzetten…

 • Profielfoto
  lord anubis

  Naar schermtijd kijk je 1 keer en dan nooit meer.

  Automator enig sinds verouderd?

  Lijkt me niet, maar loopt wel achter met onderhoud, maar het idee is niet verouderd. Als Apple nu eens de zaak eens goed laat werken met Apple events en sandboxing en eigen geschreven opdrachten.

  Waarom zou Siri opdrachten beter zijn dan Automator? Beetje tegen je mac praten om iedere keer de zelfde opdrachten te laten uitvoeren. Lijkt me wel handig om een automator opdracht te starten met Siri.

 • Profielfoto
  pruus

  Weer een nieuw briepatroontje. Volgend ja weer een nieuw. Ik kan niet wachten…