Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 april 2019

‘macOS 10.15 werkt beter met Dropbox, Google Drive en meer’

De volgende grote update voor macOS brengt veel grote vernieuwingen zoals nieuwe apps die iTunes vervangen. macOS 10.15 wordt naar verluidt echter ook een stuk praktischer door native ondersteuning voor clouddiensten zoals Dropbox en Google Drive. Ze gaan zonder externe apps meteen in de Finder werken.

Momenteel moet je om een externe clouddienst te gebruiken nog een applicatie installeren. Die voeren diepgaande aanpassingen in het systeem door en gebruiken vaak toegankelijkheidsfuncties om goed te werken. In de volgende macOS-versie is dat naar verluidt verleden tijd.

Naar voorbeeld van iOS

De integratie van clouddiensten is sinds iOS 11 op iPhone en iPad al goed geregeld. Daar maken Dropbox en Google Drive deel uit van de Bestanden-app. Apple heeft zogenaamde ‘file provider extensions’ gemaakt waarop deze apps in kunnen haken. Daardoor verschijnen ze ook in het delen-menu en kun je via andere apps bestanden vanuit diensten zoals Dropbox en Google Drive openen.

Klik/tap voor groter.

De vraag is nu hoe uitgebreid de integratie in macOS 10.15 wordt. In iOS worden bestanden bijvoorbeeld nooit offline opgeslagen, maar pas gedownload wanneer je er een wil openen. Dropbox werkt op de Mac momenteel anders: de hele inhoud wordt gesynchroniseerd, tenzij je dit handmatig uitschakelt. Of Apple ook uitgebreide mogelijkheden voor selectief synchroniseren gaat bieden, is niet duidelijk. Op iOS is deze optie in ieder geval niet aanwezig. Een basale implementatie zal echter voor de meeste gebruikers genoeg zijn om clouddiensten makkelijker te kunnen gebruiken via de Finder.

Meer macOS 10.15

Naast betere ondersteuning voor clouddiensten, brengt macOS 10.15 volgens de meest actuele geruchten ook een verbeterde Mail-app en komt de functie schermtijd van iOS ook naar de Mac. De grootste vernieuwing is misschien wel het opknippen van iTunes in losse apps. Tijdens WWDC 2019 op 3 juni onthult Apple de nieuwe versie van macOS. De definitieve release is eind september. (Zie ook → macOS 10.15: functies, release en verwachtingen op een rij)

Reageer op artikel:
‘macOS 10.15 werkt beter met Dropbox, Google Drive en meer’
Sluiten