‘macOS 10.15 werkt beter met Dropbox, Google Drive en meer’

Door: Raymon Mens - 6 reacties
dropbox logo macos 10.15

De volgende grote update voor macOS brengt veel grote vernieuwingen zoals nieuwe apps die iTunes vervangen. macOS 10.15 wordt naar verluidt echter ook een stuk praktischer door native ondersteuning voor clouddiensten zoals Dropbox en Google Drive. Ze gaan zonder externe apps meteen in de Finder werken.

Momenteel moet je om een externe clouddienst te gebruiken nog een applicatie installeren. Die voeren diepgaande aanpassingen in het systeem door en gebruiken vaak toegankelijkheidsfuncties om goed te werken. In de volgende macOS-versie is dat naar verluidt verleden tijd.

Naar voorbeeld van iOS

De integratie van clouddiensten is sinds iOS 11 op iPhone en iPad al goed geregeld. Daar maken Dropbox en Google Drive deel uit van de Bestanden-app. Apple heeft zogenaamde ‘file provider extensions’ gemaakt waarop deze apps in kunnen haken. Daardoor verschijnen ze ook in het delen-menu en kun je via andere apps bestanden vanuit diensten zoals Dropbox en Google Drive openen.

bestanden app ios 11
Klik/tap voor groter.

De vraag is nu hoe uitgebreid de integratie in macOS 10.15 wordt. In iOS worden bestanden bijvoorbeeld nooit offline opgeslagen, maar pas gedownload wanneer je er een wil openen. Dropbox werkt op de Mac momenteel anders: de hele inhoud wordt gesynchroniseerd, tenzij je dit handmatig uitschakelt. Of Apple ook uitgebreide mogelijkheden voor selectief synchroniseren gaat bieden, is niet duidelijk. Op iOS is deze optie in ieder geval niet aanwezig. Een basale implementatie zal echter voor de meeste gebruikers genoeg zijn om clouddiensten makkelijker te kunnen gebruiken via de Finder.

Meer macOS 10.15

Naast betere ondersteuning voor clouddiensten, brengt macOS 10.15 volgens de meest actuele geruchten ook een verbeterde Mail-app en komt de functie schermtijd van iOS ook naar de Mac. De grootste vernieuwing is misschien wel het opknippen van iTunes in losse apps. Tijdens WWDC 2019 op 3 juni onthult Apple de nieuwe versie van macOS. De definitieve release is eind september. (Zie ook → macOS 10.15: functies, release en verwachtingen op een rij)

9to5Mac

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  henq

  “Of Apple ook uitgebreide mogelijkheden voor selectief synchroniseren gaat bieden, is niet duidelijk. Op iOS is deze optie in ieder geval niet aanwezig. “

  An sich correct, maar je kan onder iOS in Dropbox wel bestanden en mappen Offline beschikbaar maken. Iets bewerkelijker, maar brengt je een heel eind.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hadden ze drie jaar geleden al moeten doen!

  Ben heel erg benieuwd naar wat voor effect dat heeft op de performance van de machine. Kan goed uitpakken maar Dropbox (app) is natuurlijk niet zomaar iets, ook al gebeurt het meeste natuurlijk op hun server.

  Ook ben ik benieuwd naar de verplichte Apple-irritaties die altijd meekomen wanneer Apple iets van integratie maakt. Ik bedoek ze zijn al drie jaar bezig op iOS om een Finder achtig open structuur te maken. Kijk hoe fijn dat uitpakt.

  Eerst zien dan juichen!

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Goed nieuws! Ik hoop dat je dan met Spotlight ook in Google Docs, Sheets of Presentations bestanden kunt zoeken! En ze kunt bekijken met Quicklook.

 • Profielfoto
  pruus

  Eindelijk, maar in release 10.16 wordt het nog beter, heb ik gehoord.

 • Profielfoto
  GuZ

  “de hele inhoud wordt gesynchroniseerd, tenzij je dit handmatig uitschakelt. “ dat was vroeger wel zo maar heel lang niet meer het geval: standaard stelt de app voor om de bestanden op de server te laten en kun je de hele folder structuur via de finder bekijken – individuele files worden pas binnengehaald als je ze opent. Box mist trouwens in dit artikel, dat werkt vergelijkbaar maar ik denk niet dat Box door Apple standaard geïntegreerd zal worden?

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Hopelijk deze keer ook support voor open source alternatieven als ownCloud/ Nextcloud in macOS 10.15 en iOS 13:)