Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 11 april 2019
Leestijd: 2 minuten

Machtsmisbruik: Apple onder vuur van Nederlandse ACM

De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzoekt of Apple misbruik maakt van zijn macht in de App Store. Het bedrijf uit Cupertino ligt al langer onder vuur wegens oneerlijk beleid en een vermeend monopolie. Er zijn klachten van grote ontwikkelaars zoals Spotify en eerder moest het bedrijf al voor het Hooggerechtshof in de VS verscijnen.

De ACM onderzoekt of Apple misbruik maakt van zijn macht in de App Store. De iPhone-maker zou zijn eigen apps oneerlijk bevoordelen en ontwikkelaars dwingen om een alleen Apple’s systeem te accepteren voor in-app-aankopen. Daarbij moet 30 procent van de inkomsten afgedragen worden, de ‘Apple Tax’.

ACM start onderzoek naar misbruik App Store

Of Apple ook echt misbruik maakt van zijn macht in de App Store, moet de komende tijd uit het onderzoek van de ACM blijken. Dan wordt ook gekeken of de Nederlandse wet overtreden wordt. Het onderzoek richt zich overigens niet alleen op de App Store, maar gaat ook andere beperkingen die Apple aan ontwikkelaar oplegt onderzoeken.

Het gaat dan onder andere om toegang tot functies in de iPhone. Het bekendste voorbeeld is NFC. Apple gebruik dit zelf wel voor Apple Pay, maar externe apps mogen de NFC-chip niet gebruiken om een betaaldienst aan te bieden. Op Android zijn die beperkingen niet van toepassing en kunnen banken bijvoorbeeld betaal-apps die met NFC werken aanbieden. Een Nederlands betaalbedrijf heeft hierover bij de ACM geklaagd.

Apple Pay Belgie
Klik/tap voor groter.

Nog geen machtsmisbruik vastgesteld

De waakhond benadrukt dat er nog geen misbruik is vastgesteld, maar dat er wel voldoende aanleiding is om een onderzoek te starten. Er zijn een aantal klachten van Nederlandse ontwikkelaars. Het grootste deel gaat over het verplicht gebruiken van Apple’s betaalmethode bij in-app-aankopen. Apple staat het niet toe om eigen betaalmethodes te implementeren. Daardoor is het verplicht om 30 procent van de inkomsten af te dragen aan de iPhone-maker.

Nederlandse ontwikkelaars zijn niet de enige die klagen. Spotify lanceerde onlangs ook een uitgebreide campagne om Apple’s vermeende machtsmisbruik in Brussel aan de kaak te stellen. Ook het Russische Kaspersky diende onlangs een vergelijkbare klacht in bij de Russische marktwaakhond. (Zie ook → Spotify klaagt Apple in Brussel aan voor oneerlijke concurrentie)

Update: Statement Apple

OMT ontving het onderstaande statement van Apple op donderdagavond. Het bedrijf zegt niets fout te doen en kijkt met vertrouwen uit naar het onderzoek.

We respecteren de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt en hebben vertrouwen dat hun review zal bevestigen dat alle ontwikkelaars gelijke kansen hebben op succes in de App Store. We behandelen elke ontwikkelaar hetzelfde en investeren veel in het creëren van een veilige winkel voor al onze klanten. We zijn trots dat we ontwikkelaars in Nederland hebben geholpen om honderden miljoenen klanten te bereiken in 155 landen en die daarmee bijna €450 miljoen verdienen. En we zijn vereerd om met deze visionaire app ontwikkelaars te werken om hun passies en ideeën naar een wereldwijd publiek te kunnen brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Machtsmisbruik: Apple onder vuur van Nederlandse ACM
Sluiten