KPN toch met omstreden Huawei in zee voor 5G (ja, maar…)

Door: Raymon Mens - 14 reacties
mobiel internet in nederland

5G in Nederland heeft een probleem en dat heet Huawei. Diverse landen willen het bedrijf weren bij de aanleg van een nieuw mobiel netwerk wegens vermeende spionage in opdracht van de Chinese staat. De Nederlandse overheid had ook twijfels, maar KPN gaat nu toch met het bedrijf in zee.

Een belangrijke nuance is dat Huawei geen onderdeel zal zijn van het ‘core’ 5G-netwerk van de provider. Dat zal met apparatuur van een westerse leverancier opgebouwd worden. Zendmasten worden wel met de Chinese apparatuur uitgerust, omdat dit veel minder risico vormt voor het netwerk.

KPN neemt extra maatregelen bij 5G

De beslissing werd toegelicht in een update over het mobiele netwerk. Een toelichting waarom toch voor Huawei is gekozen volgt helaas niet. KPN noemt het Chinese bedrijf wel een voorloper op het gebied van radio- en antennetechnologie. De provider benadrukt ook dat het om een voorlopige deal gaat, die kan worden teruggedraaid als de Nederlandse overheid toch een harde ban op producten Huawei wil.

Minister Stef Blok zegt tegen RTL Z dat de Nederlandse overheid snel komt met richtlijnen rondom de veiligheid van 5G. Dan zal pas blijken of het plan van KPN door kan gaan. De provider heeft zelf ook al een aantal additionele maatregelen genomen. Die moeten de veiligheid garanderen.

Chinese spionage via Huawei?

Een woordvoerder van KPN laat aan OMT weten dat er nog additionele afspraken heeft gemaakt. Zo krijgt de provider inzicht in de broncode van de software die zendmasten en andere antennetechnologie aanstuurt. Het bestaande 4G-netwerk wordt ook aangestuurd door apparatuur van Huawei, maar KPN gaat dit ook proactief uit de core van het netwerk verwijderen.

Huawei ligt internationaal onder vuur. Invloedrijke landen zoals de Verenigde Staten en Duitsland deden apparatuur van het Chinese bedrijf al in de ban. Volgens de Amerikaanse overheid heeft de Chinese overheid door backdoors toegang heeft tot dataverkeer dat via apparatuur van het bedrijf loopt. De VS voeren de druk op andere landen flink op en dreigen te stoppen met het uitwisselen van inlichtingen als apparatuur van Huawei in belangrijke infrastructuur terecht komt. Bewijs voor het bestaan van die achterdeurtjes werd nooit geleverd, en Huawei ontkent dat het spioneert voor de Chinese overheid. (Zie ook → ‘Eerste iPhone met 5G arriveert in 2020’)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Sirll

  En ondertussen bouwen we het belangrijkste netwerk van Nederland (C2000) juist met core apparatuur van het Chinese Hytera.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  De Amerikanen vinden Huawei omstreden.

  De Nederlandse overheid, waarvan elk IT project ondertussen is mislukt heeft niet geleerd om zelf na te denken

  Wie luisterde ook al weer Duitse parlementariërs af, waaronder Angela Merkel?

  De Amerikaanse infrastructuur betreffende telefonie is beroerd

  AT&T en bijvoorbeeld Bell companie, de laatste toch wel een grote jongen hebben nog veel oude telefonie systemen. Om de éénvoudige redenen omdat aan telefonie weinig verdient wordt. Hebben geen geld om moderne switchboards te kopen.

  In Nederland, zitten veel abonnees toch al op glas met een download / upload snelheid van minimaal 50 Mbyte/sec

  Dit is in Amerika overal nog lang niet zo. Glas is overal nog lang niet geïmplementeerd.

  Veel powerlines en telephone lines bevinden in de buiten wijken van grote steden allemaal boven de grond. Hoe gevoelig is dit voor kwaadwilligen om te kunnen inbreken in gesprekken.Het zijn dus anneloge verbindingen, waar internet en telefonie, maar ook de faxberichten overheen gaat.

  In Canada heb je de telecomtechant TELUS. Die hebben het wat beter voor mekaar

  gr

 • Profielfoto
  Imade

  Sirll op 26 april 2019 19:22
  En ondertussen bouwen we het belangrijkste netwerk van Nederland (C2000) juist met core apparatuur van het Chinese Hytera.

  Wat ik juist dom vind… als Huawai echt zo gevaarlijk is… hoezo zijn hun producten zoals Smartphones nooit onder de Loep dan? :’)

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Door de liberalisering van de telecommarkt in Europa. Moeten telecom providers zoals KPN in Nederland hun infrastructuur beschikbaar stellen voor concurenten

  Een telefooncentrale ( gebouw met een telefoniesysteem, hoofdverdelers en een versterkerstation en stroomvoorziening ) is gedeeltelijk toegankelijk voor aannemers en andere concurrenten van KPN, denk aan T-Mobile.

  De overheid wil dat Nederlandse inlichtingsdiensten zoals de AIVD toegang krijgen tot deze strategische objecten. Je moet er toch niet aandenken, dat de AIVD gebruik maakt van Amerikaanse bedrijven, de desbetreffende apparatuur leveren.

  Of Nokia, die ondertussen bijna in Chinese handen is.

  ik weet niet, door omstandigheden of Philips / Lucent nog telefonie systemen bouwen en uitrollen.

  gr

 • Profielfoto
  Gio

  We zijn helemaal doorgedraaid hier. Niemand die een woord rept over de afluisterende USA en hun SS! Het is heel simpel, HUAWEI bestaat al heel lang, zijn marktleider op dit gebied dus men moet niet krampachtig en hypocriet gaan doen maar 5G overlaten aan bedrijven die dit werk kunnen en doen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Imade op 26 april 2019 20:53
  Wat ik juist dom vind… als Huawei echt zo gevaarlijk is… hoezo zijn hun producten zoals smartphones nooit onder de loep dan? :’)

  Dat zijn/waren ze ook. Er werd zelfs gesproken over een verkoopverbod van die dingen.

 • Profielfoto
  Smietje

  Om de simpele reden dat je keuzevrijheid moet hebben! Als jij denkt dat je met je Huawei veilig bent dan moet je dat toestel vooral kopen. (Los van t fijt dat ie wel na een half jaar uit elkaar kan vallen)

 • Profielfoto
  SvS

  Smietje op 27 april 2019 07:47
  Om de simpele reden dat je keuzevrijheid moet hebben! Als jij denkt dat je met je Huawei veilig bent dan moet je dat toestel vooral kopen. (Los van t fijt dat ie wel na een half jaar uit elkaar kan vallen)

  Dat valt reuze mee, dat het uit elkaar valt na een half jaar. Ik zie hier en daar tevreden Huawei gebruikers. Zelf zou ik bij iOS willen blijven, mits het weer betaalbaar wordt;-)

 • Profielfoto
  Sirll

  Raar hoor voor onze mobiel lijkt het allemaal een probleem te zijn maar voor onze eigen veiligheidsdiensten mag het gewoon https://nos.nl/artikel/2282181-vernieuwing-c2000-kan-verder-met-chinese-hytera-aivd-noemt-risico-laag.html

 • Profielfoto
  Night

  Ik denk dat dat komt omdat het C2000 systeem zelf al versleuteld is.

 • Profielfoto
  novae

  Aan 5G ga ik toch niet mee doen. Die straling is vele malen heftiger, en nu ook al gebleken is dat 4G en zelfs 3G eigenlijk al teveel straling geven en er al verbanden lijken te komen tussen mobiele telefoongebruik en kanker. Bij 4G houdt de ‘vooruitgang’ op. Zolang mijn iPhone 7 nog blijft werken. Daarna terug naar een Nokia zonder internet.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Smietje op 27 april 2019 07:47
  Om de simpele reden dat je keuzevrijheid moet hebben! Als jij denkt dat je met je Huawei veilig bent dan moet je dat toestel vooral kopen. (Los van t fijt dat ie wel na een half jaar uit elkaar kan vallen)

  Leer eerst even schrijven voordat je zulke onnozele en domme opmerkingen maakt over een bedrijf wat in de top 3 van grootste smartphone producenten ter wereld staat…

 • Profielfoto
  Portje65

  Voor mij is het duidelijk, Trumppetje aan de macht… Hij blijft hilarisch en zo doorzichtig en voorspelbaar. Ik ben al jaren Huawei fan en zal dat ook blijven… Puur een gevalletje van ‘de pot verwijt de ketel’.