Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 april 2019
Leestijd: 2 minuten

KPN toch met omstreden Huawei in zee voor 5G (ja, maar…)

5G in Nederland heeft een probleem en dat heet Huawei. Diverse landen willen het bedrijf weren bij de aanleg van een nieuw mobiel netwerk wegens vermeende spionage in opdracht van de Chinese staat. De Nederlandse overheid had ook twijfels, maar KPN gaat nu toch met het bedrijf in zee.

Een belangrijke nuance is dat Huawei geen onderdeel zal zijn van het ‘core’ 5G-netwerk van de provider. Dat zal met apparatuur van een westerse leverancier opgebouwd worden. Zendmasten worden wel met de Chinese apparatuur uitgerust, omdat dit veel minder risico vormt voor het netwerk.

KPN neemt extra maatregelen bij 5G

De beslissing werd toegelicht in een update over het mobiele netwerk. Een toelichting waarom toch voor Huawei is gekozen volgt helaas niet. KPN noemt het Chinese bedrijf wel een voorloper op het gebied van radio- en antennetechnologie. De provider benadrukt ook dat het om een voorlopige deal gaat, die kan worden teruggedraaid als de Nederlandse overheid toch een harde ban op producten Huawei wil.

Minister Stef Blok zegt tegen RTL Z dat de Nederlandse overheid snel komt met richtlijnen rondom de veiligheid van 5G. Dan zal pas blijken of het plan van KPN door kan gaan. De provider heeft zelf ook al een aantal additionele maatregelen genomen. Die moeten de veiligheid garanderen.

Chinese spionage via Huawei?

Een woordvoerder van KPN laat aan OMT weten dat er nog additionele afspraken heeft gemaakt. Zo krijgt de provider inzicht in de broncode van de software die zendmasten en andere antennetechnologie aanstuurt. Het bestaande 4G-netwerk wordt ook aangestuurd door apparatuur van Huawei, maar KPN gaat dit ook proactief uit de core van het netwerk verwijderen.

Huawei ligt internationaal onder vuur. Invloedrijke landen zoals de Verenigde Staten en Duitsland deden apparatuur van het Chinese bedrijf al in de ban. Volgens de Amerikaanse overheid heeft de Chinese overheid door backdoors toegang heeft tot dataverkeer dat via apparatuur van het bedrijf loopt. De VS voeren de druk op andere landen flink op en dreigen te stoppen met het uitwisselen van inlichtingen als apparatuur van Huawei in belangrijke infrastructuur terecht komt. Bewijs voor het bestaan van die achterdeurtjes werd nooit geleverd, en Huawei ontkent dat het spioneert voor de Chinese overheid. (Zie ook → ‘Eerste iPhone met 5G arriveert in 2020’)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
KPN toch met omstreden Huawei in zee voor 5G (ja, maar…)
Sluiten