Raymon Mens
Raymon Mens App Store 12 april 2019

Jumbo: nieuwe app biedt extra privacy op Facebook, Twitter, Google, meer

Als het om privacy op het internet gaat, kun je het heft maar het best in eigen hand nemen. Om dit wat makkelijker te maken, is er nu een nieuwe app genaamd Jumbo. De app helpt je om privacy op Facebook, Google en Twitter en meer platforms terug te claimen.

De man achter Jumbo is Pierre Valade. Je kent hem misschien nog als de ontwikkelaar van de app Sunrise Calendar die werd gekocht door Microsoft. Nu is hij terug met een app die een oogje op je privacy houdt en je zelf actie laat ondernemen.

Privacy Facebook, Twitter, Google en meer onder controle

Jumbo kijkt per sociaal netwerk of platform wat mogelijk is. Je kunt de app bijvoorbeeld automatisch berichten op Twitter die ouder dan een dag, maand, week of drie maanden zijn laten verwijderen. Zo kan een bericht dat je tien jaar geleden in een dronken bui hebt geplaatst je niet je hele leven blijven achtervolgen. De verwijderde informatie wordt veilig in de app opgeslagen onder het tabblad ‘herinneringen’.

De app doet iets vergelijkbaars met je zoekgeschiedenis op Google. Ook die kun je met één druk op de knop verwijderen. Hier kun je wederom dezelfde periode als op Twitter kiezen: een dag, week, maand of drie maanden. De app kan nog geen berichten van Facebook verwijderen, maar de ontwikkelaar zegt dat deze functionaliteit er wel aankomt. Wat Jumbo al wel kan is met één tap de privacy-instellingen van je Facebook-account tweaken. Dat wil zeggen dat gezichtsherkenning, tracking en meer uitgeschakeld worden. Je kunt hier kiezen voor drie privacyniveaus.

Jumbo privacy app
Klik/tap voor groter.

Ondersteuning voor Instagram en Tinder staat op de planning. Bij Instagram kunnen oude foto’s verwijderd worden en op Tinder kun je straks instellen dat al je matches en chats verwijderd worden door Jumbo. Verder op de planning: meer automatisering. Je moet de app nu nog handmatig openen en op ‘start cleaning’ drukken.

En de privacy van de app zelf?

De app slaat niets in de cloud op. Alles wordt lokaal op een iPhone of iPad gedaan en de privacy policy van Jumbo is dan ook voorbeeldig.

This is the most fundamental decision we have made while building Jumbo: the application and its functionalities are phone-based: this means that all the data processing happens from/in your iPhone. This means that we do not collect nor access any of your personal information when you use Jumbo, not even to identify you for analytics purposes.

De ontwikkelaar benadrukt ook dat de app nu nog gratis is, maar dat er gewerkt wordt aan premium-functies die als betalende optie aangeboden zullen worden.

Reageer op artikel:
Jumbo: nieuwe app biedt extra privacy op Facebook, Twitter, Google, meer
Sluiten