Jumbo: nieuwe app biedt extra privacy op Facebook, Twitter, Google, meer

Door: Raymon Mens - 11 reacties
Jumbo Privacy app

Als het om privacy op het internet gaat, kun je het heft maar het best in eigen hand nemen. Om dit wat makkelijker te maken, is er nu een nieuwe app genaamd Jumbo. De app helpt je om privacy op Facebook, Google en Twitter en meer platforms terug te claimen.

De man achter Jumbo is Pierre Valade. Je kent hem misschien nog als de ontwikkelaar van de app Sunrise Calendar die werd gekocht door Microsoft. Nu is hij terug met een app die een oogje op je privacy houdt en je zelf actie laat ondernemen.

Privacy Facebook, Twitter, Google en meer onder controle

Jumbo kijkt per sociaal netwerk of platform wat mogelijk is. Je kunt de app bijvoorbeeld automatisch berichten op Twitter die ouder dan een dag, maand, week of drie maanden zijn laten verwijderen. Zo kan een bericht dat je tien jaar geleden in een dronken bui hebt geplaatst je niet je hele leven blijven achtervolgen. De verwijderde informatie wordt veilig in de app opgeslagen onder het tabblad ‘herinneringen’.

De app doet iets vergelijkbaars met je zoekgeschiedenis op Google. Ook die kun je met één druk op de knop verwijderen. Hier kun je wederom dezelfde periode als op Twitter kiezen: een dag, week, maand of drie maanden. De app kan nog geen berichten van Facebook verwijderen, maar de ontwikkelaar zegt dat deze functionaliteit er wel aankomt. Wat Jumbo al wel kan is met één tap de privacy-instellingen van je Facebook-account tweaken. Dat wil zeggen dat gezichtsherkenning, tracking en meer uitgeschakeld worden. Je kunt hier kiezen voor drie privacyniveaus.

Jumbo privacy app
Klik/tap voor groter.

Ondersteuning voor Instagram en Tinder staat op de planning. Bij Instagram kunnen oude foto’s verwijderd worden en op Tinder kun je straks instellen dat al je matches en chats verwijderd worden door Jumbo. Verder op de planning: meer automatisering. Je moet de app nu nog handmatig openen en op ‘start cleaning’ drukken.

En de privacy van de app zelf?

De app slaat niets in de cloud op. Alles wordt lokaal op een iPhone of iPad gedaan en de privacy policy van Jumbo is dan ook voorbeeldig.

This is the most fundamental decision we have made while building Jumbo: the application and its functionalities are phone-based: this means that all the data processing happens from/in your iPhone. This means that we do not collect nor access any of your personal information when you use Jumbo, not even to identify you for analytics purposes.

De ontwikkelaar benadrukt ook dat de app nu nog gratis is, maar dat er gewerkt wordt aan premium-functies die als betalende optie aangeboden zullen worden.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  LT Barclay

  Wat gaat supermarkt Jumbo hiervan vinden? Ik kan mij voorstellen dat de naam enige verwarring kan opleveren.

 • Profielfoto
  KoenHK

  LT Barclay op 12 april 2019 20:44
  Wat gaat supermarkt Jumbo hiervan vinden? Ik kan mij voorstellen dat de naam enige verwarring kan opleveren.

  Nou, net zo verwarrend als Jumbo Jet en het olifantje Jumbo……😋

 • Profielfoto
  mmww

  Ik dacht serieus dat het over Jumbo supermarkt ging! Lol 🥴

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Toch is het enigszins oppassen geblazen met dit soort apps die namens jou (met jouw wachtwoord) inloggen op diensten als Twitter en Facebook.

 • Profielfoto
  Paul

  Tis allemaal leuk en aardig dat die app alles voor je doet, maar je ziet niet WAT het dan daadwerkelijk doet of gaat doen.. je kunt dus niet nog keuzes maken, het is of alles ouder dan X periode weg of helemaal niet..

  Althans.. voor zover ik zag dan, heb het proces gestopt voordat het klaar was..

 • Profielfoto
  PowerMac

  ” GOOGLE’S ‘DON’T BE EVIL’ MANTRA IS ‘BULLSHIT’ “, waren de woorden van Steve Jobs in 2010. (https://www.wired.com/2010/01/googles-dont-be-evil-mantra-is-bullshit-adobe-is-lazy-apples-steve-jobs/)

  Ik ben het geheel eens met TheBigZ:

  TheBigZ op 13 april 2019 09:20
  Toch is het enigszins oppassen geblazen met dit soort apps die namens jou (met jouw wachtwoord) inloggen op diensten als Twitter en Facebook.

  I.p.v. dit soort apps te gebruiken, kun je je ook afvragen waarom je nog steeds FaceBook, etc gebruikt: het heeft echt geen toegevoegde waarde (meer) en het leven zonder gaat prima.

  Een paar jaar geleden FaceBook afgezworen, en gebruik Google slechts als zoekmachine (erg genoeg denk ik, gezien de advertenties op andere websites die je erna gebruikt…) en Twitter gebruik ik niet.

 • Profielfoto
  PowerMac

  OMT wordt overigens ook steeds erger met hun ads: er staat nog net bij dat het een advertentie is, maar dit gaat veel te ver. 1636 woorden!!!!!!

  Gooi het in een Word document en je hebt 16 (als in ZESTIEN!!!!) pagina’s.

   

  Sponsored
  Samsung Galaxy S10: de perfecte smartphone voor iedereen?
  De hype rondom de Samsung Galaxy S10 serie is in de afgelopen paar maanden gigantisch geworden. De geruchten vlogen ons om de oren en de onthulling stond met rode stift omcirkeld in de agenda. De Galaxy S10 serie heeft het daglicht gezien en lijkt dé smartphone te zijn voor iedereen. Maar is dat ook echt zo?

  Het maakt niet uit of je nu gek bent op sporten, dagelijks productief bezig bent of jij je alleen maar op social media richt: de Galaxy S10 is er voor je. Althans, zo lijkt het op papier. Om erachter te komen of we daadwerkelijk met de perfecte smartphone voor iedereen te maken hebben, hebben we het toestel vanuit verschillende perspectieven getest. We bekeken het toestel vanuit de sporter, de social media gebruiker (Social Butterfly), de “gewone” gebruiker en de gebruiker die zich voornamelijk richt op productiviteit (Productivity Geek). Dit waren onze bevindingen.

  #1 De Sporter
  Ben jij constant in beweging, loop je veel in de buitenlucht en is je gezondheid de dagelijkse bezigheid? Dan ben jij zonder enige twijfel een sporter! Je hebt behoefte aan een smartphone die de juiste ondersteuning weet te bieden tijdens sportieve activiteiten. Of het nu gaat om hardlopen, kickboksen of gezond eten: het behoort tot je dagelijkse routine en daar kun je zonder twijfel hulp bij gebruiken. In hoeverre weet de Galaxy S10 deze hulp te bieden?

  De Samsung Galaxy S10 beschikt over bijzonder veel features, die ook uiterst interessant zijn voor sporters. Een van deze features zit hem overigens niet in de hardware, maar zit ingebakken in de software. Het toestel biedt standaard een arsenaal aan applicaties aan waarmee jij je gezondheid op pijl kan houden. Denk hierbij aan een stappenteller of een app waarmee je de calorie-inname van een dag makkelijk bijhoudt. Iets wat de applicatie Samsung Health je overigens als geen ander weet te bieden. In combinatie met deze app en de Galaxy S10 hou jij je lichaam nauwlettend in de gaten.

  Het vlaggenschip weet overigens ook uitstekend om te gaan met het feit dat je veel buiten bent. Heb je net 10 kilometer hardgelopen in de regen of zweet je behoorlijk, dan heb je nu geen enkele stress om je prestaties te checken. De Galaxy S10 is in deze situatie uitstekend te gebruiken. Iets wat niet alleen te maken heeft met de waterdichtheid van het toestel, maar ook vooral met de in-screen vingerafdruk scanner. Omdat Samsung ervoor gekozen heeft om deze ultrasonisch te maken in plaats van optisch, is het mogelijk om het ook met natte vingers te gebruiken.

  Iets wat er, in combinatie met de naadloze verbinding met de Watch Active en de Galaxy Buds, ervoor zorgt dat dit toch wel een perfecte smartphone is voor de sporter.

  #2 De Productivity Geek
  Je hebt een hekel aan stilzitten, je bent constant aan het multitasken en gaat helemaal lekker op data. Wanneer jij jezelf in deze drie punten kunt vinden, behoor jij tot de productivity geeks. Het maakt niet uit of je nu veel uren in het openbaar vervoer zit of dat je elke minuut van de dag wil opvullen met nuttige bezigheden: je zoekt naar een smartphone die kan presteren. In hoeverre weet de Samsung Galaxy S10 je daar bij te helpen?

  Het antwoord op deze vraag is zonder enige twijfel “ja”. Het vlaggenschip zorgt ervoor dat je, bijvoorbeeld, gewoon je werk kan blijven doen tijdens het kijken van een video. We noemen dat Picture in Picture wat simpelweg betekent dat jij je Spaanse taal kan blijven oefenen in de ene app en tegelijkertijd je favoriete serie verder kijkt. Vervolgens raas je door je mail, zet je concrete taken in een to-do-lijst en zet je alle afspraken in de agenda. Allemaal binnen een minuut zodat je razendsnel kan schakelen tussen apps zonder enige oponthoud. Het werkt allemaal vlekkeloos!

  Het enige probleem wat je hebt bij een smartphone die zoveel snelheid weet te bieden dat stilzitten helemaal geen optie meer is, is de accuduur. Je batterij is namelijk een stuk sneller leeg wanneer je tien dingen tegelijkertijd probeert te doen, dan dat je alleen maar aan het streamen bent. Gelukkig zorgt de Samsung Galaxy S10 ervoor dat dit probleem zo goed als verleden tijd is. De accu van het vlaggenschip zorgt ervoor dat je aanzienlijk langer kan doen met een volledige lading. Wanneer jij dus met 100% de deur uit gaat en je in de trein twee uur lang volle bak aan het werk bent, reken dan maar dat je nog meer dan 70% batterij over hebt. De accu van de Galaxy S10 gaat bijzonder lang mee en dat zorgt ervoor dat dit dé telefoon is voor de Productivity Geek. Zeker wanneer je veel gebruik maakt van de smartwatches of de Galaxy Buds van Samsung. Deze zijn, via PowerShare, ook via de achterkant van de S10 op te laden. Net als andere toestellen overigens die beschikken over Wireless Charging ondersteuning.

  Een snelle processor, een lange accuduur en genoeg werkgeheugen om dat drukke leven van jou bij te houden. Op dat gebied ziet het met de Galaxy S10 wel goed.

  #3 De Social Butterfly
  Facebook, Twitter, Instagram en WhatsApp: je kunt niet zonder. Je bent gek op het nemen van foto’s en deelt alle moment van je leven met je volgers. Een leven zonder social media: het kan prima, maar waarom zou je? Sta je op deze manier in het leven, dan ben je zonder twijfel de Social Butterfly.

  Naast de ontzettend snelle Wi-Fi 6 en 4G verbindingen, heb je ook een smartphone nodig met een goede camera. Zeker als Social Butterfly. Je bent gek op het nemen van selfies, het schieten van video’s of het maken van fantastische foto’s met het dual of triple-camerasysteem. De kwaliteiten van dit systeem zijn overigens ontzettend indrukwekkend. Wie zijn volgers voornamelijk gewonnen heeft door het nemen van heerlijke foto’s, zal nog verder groeien met de foto’s vanaf de Galaxy S10.

  Ben je iemand die een dagdeel kan vullen met het nemen van selfies, dan is de Galaxy S10 + echt een toestel voor jou. Uiteraard weten de S10e en normale S10 ook hoge kwaliteit foto’s te bieden met de camera’s die voorop het toestel zitten, maar de Plus heeft op dat gebied iets unieks te bieden. Het toestel is voorzien van twee selfiecamera’s wat ervoor zorgt dat selfies aanzienlijk mooier worden. Sterker nog: in de DxOMark test, een belangrijke en betrouwbare cameratest, komt uit dat dit toestel beschikt over de beste selfie-camera van de markt. Dit heeft vooral te maken met het feit dat deze ontzettend veel weet te bieden. Denk hierbij aan het blurren van de achtergrond door middel van de portrait mode, waardoor jij als persoon als het ware uit de foto popt. Het is een echte aanzienlijke upgrade ten opzichte van de Galaxy S9 en S9+.

  Daarbij komt uiteraard ook de indrukwekkende camera aan de achterkant kijken. Met drie lenzen (Galaxy S10 en S10+) komen de foto’s op je smartphone nog beter uit de verf dan ooit te voren. Of je nu foto’s van dichtbij neemt, veraf of liever speelt met allerlei instellingen: dit is jouw apparaat! De nieuwe ultra-wide feature zorgt ervoor dat de lens meer kan weergeven, waardoor je foto’s nog beter uit de verf komen en video’s stabieler zijn dan ooit. Handig, want vanaf nu is het mogelijk om direct vanuit de camera-app een Instagram Stories of foto/video te publiceren. Is dat cool? Jazeker, want hierdoor til jij je profiel naar een nog veel hoger niveau!

  #4 De Gewone Gebruiker
  Een smartphone om te sporten of om al je werk mee te doen? Daar moet je als gewone gebruiker helemaal niets van hebben. Je wilt een smartphone om te bellen, berichten te sturen via WhatsApp en je favoriete film of serie weg te kijken. Wanneer dit het geval is zit je met de Samsung Galaxy S10 helemaal goed.

  Wie zijn smartphone voornamelijk gebruikt voor entertainment, zal zonder twijfel blij worden van het Infinity-O scherm. Het display heeft een hoge screen-to-body ratio, wat simpelweg betekent dat bijna de hele voorkant van je smartphone een scherm is. Dunne schermranden en de punch-hole notch, waar de selfie-camera in zit verborgen, zorgen voor een unieke ervaring bij het verschaffen van entertainment. Zeker tijdens het kijken van je favoriete Netflix content zul je het verschil met andere smartphones gaan merken. Iets wat wordt bijgestaan door indrukwekkende speakers voor een fantastisch geluid.

  Maar daar blijft het uiteraard niet bij. Of je het toestel nu wilt gebruiken voor social media, het lezen van het laatste nieuws of het algemene gebruik zoals telefonie: je zit helemaal goed met het nieuwe vlaggenschip van Samsung. Het toestel is snel, biedt kwaliteit en is voorzien van de juiste specificaties om het leven een stukje makkelijker te maken. Zeker door de uiterst indrukwekkende batterij die met het toestel gepaard gaat, weet dit toestel de “gewone” gebruiker uren en uren te vermaken. En is dat niet exact wat we zoeken?

  Galaxy S10 perfect voor iedereen?
  De grote vraag is dus: is de Samsung Galaxy S10 dé perfecte smartphone voor iedereen? Perfect is uiteraard een heel groot woord om te gebruiken. Zeker wanneer je bedenkt dat er wat mensen zijn die zonder twijfel nog dingen gaan vinden die ze missen op de smartphone. Maar als we heel eerlijk naar bovenstaande vier types moeten kijken, zien we toch wel dat het toestel wel heel dicht in de buurt komt.

  Heb je interesse gekregen in de gloednieuwe Samsung Galaxy S10, maar heb je het gevoel dat je nog iets meer informatie nodig hebt? Dan kun je hier terechtvoor een flink portie informatie. Ben je op dit moment al helemaal om en wil je de smartphone kopen? Dan kunnen we je doorverwijzen naar deze pagina.

  In samenwerking met Samsung

  Sponsored by Samsung
  Elastic Native by WPK

 • Profielfoto
  Night

  Tijd teveel?

 • Profielfoto
  whaha

  PowerMac op 13 april 2019 13:00
  ” GOOGLE’S ‘DON’T BE EVIL’ MANTRA IS ‘BULLSHIT’ “, waren de woorden van Steve Jobs in 2010. (https://www.wired.com/2010/01/googles-dont-be-evil-mantra-is-bullshit-adobe-is-lazy-apples-steve-jobs/)

  Ik ben het geheel eens met TheBigZ:

  TheBigZ op 13 april 2019 09:20
  Toch is het enigszins oppassen geblazen met dit soort apps die namens jou (met jouw wachtwoord) inloggen op diensten als Twitter en Facebook.

  I.p.v. dit soort apps te gebruiken, kun je je ook afvragen waarom je nog steeds FaceBook, etc gebruikt: het heeft echt geen toegevoegde waarde (meer) en het leven zonder gaat prima.

  Een paar jaar geleden FaceBook afgezworen, en gebruik Google slechts als zoekmachine (erg genoeg denk ik, gezien de advertenties op andere websites die je erna gebruikt…) en Twitter gebruik ik niet.

  Waarom gebruik je dan niet DuckDuckGo als zoekmachine? duck.com

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  PowerMac op 13 april 2019 13:00
  I.p.v. dit soort apps te gebruiken, kun je je ook afvragen waarom je nog steeds FaceBook, etc gebruikt: het heeft echt geen toegevoegde waarde (meer)…

  Spreek voor jezelf. Er is geen alternatief voor de manier waarop ik – en met mij grote groeperingen – Facebook gebruik. Als nieuws-voorziening en communicatie-middel in het verenigingsleven is – iets als – Facebook een grote toegevoegde waarde.

 • Profielfoto
  swappa001

  PowerMac op 13 april 2019 13:05
  OMT wordt overigens ook steeds erger met hun ads: er staat nog net bij dat het een advertentie is, maar dit gaat veel te ver. 1636 woorden!!!!!!

  Gooi het in een Word document en je hebt 16 (als in ZESTIEN!!!!) pagina’s.

   

  Waar denk je dat deze artikelen van betaald worden? natuurlijk wordt er reclame op de website gezet. En het plaatsen van advertenties wil nog niet zeggen dat er persoonsgegevens gebruikt worden voor de plaatsing. Maar goed, als jij de redactie niet wil steunen, installeer Ghostery of een andere addblocker.