‘iTunes wordt in macOS 10.15 definitief opgeknipt’

Door: Raymon Mens - 11 reacties
iTunes macOS 10.15 apps

Er lijkt definitief een einde te komen aan iTunes. Eerder gingen al wat geruchten en nu worden die door bronnen binnen Apple aan 9to5Mac-reporter Guilherme Rambo bevestigd. Apple gaat iTunes in het aankomende macOS 10.15 vrijwel zeker opknippen in aparte apps voor muziek, podcasts, films/tv en boeken.

Er zijn nu ook nieuwe details over de apps en een aantal iconen naar buiten gekomen. De losse apps die iTunes vervangen zijn allemaal zogenaamde Marzipan-apps. Die gaan universeel op iOS en macOS werken.

Nieuwe Mac-apps in macOS 10.15

Er worden een aantal nieuwe Mac-apps gemaakt. Het gaat dan om een nieuwe Muziek-app die toegang tot Apple Music en lokaal opgeslagen muziek biedt. Ook de apps Podcasts en TV zijn nieuw. Deze apps zijn al op iOS beschikbaar en komen door Apple’s platform voor universele apps ook naar de Mac.

Volgens de bronnen wordt de bestaande Mac-app iBooks uitgebreid. Deze krijgt een zijbalk en gaat naast e-books ook audioboeken bevatten. Wat Apple met iTunes voor Windows en de opties voor het herstellen en beheren van iOS-apparaten gaat doen is nog niet duidelijk.

iTunes
Klik/tap voor groter.

iTunes blijft nog even bestaan

Volgens de bronnen blijft iTunes in de volgende grote versie van macOS 10.15 nog even naast de nieuwe apps bestaan. Dit zou nodig zijn omdat de nieuwe apps voor muziek, podcasts, films/tv en boeken nog niet alle functies van iTunes over kunnen nemen. Dit zou uiteindelijk wel het doel zijn, maar het uitfaseren van software die al sinds 2001 bestaat is geen klusje dat zomaar gedaan is.

Ook het huidige macOS Mojave 10.14 is al voorzien van een aantal universele apps. Zo is de Woning-app een Mac-versie van de Woning-app op iOS. macOS 10.15 wordt tijdens WWDC 2019 op 3 juni gepresenteerd en komt in september uit, maar er zal al eerder een publieke bètaversie beschikbaar zijn.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  csteelooper

  Wat Apple met iTunes voor Windows en de opties voor het herstellen en beheren van iOS-apparaten gaat doen is nog niet duidelijk.

  Hmmm. Apple Configurator? Zou er perfect voor zijn. En voor Windows zouden ze natuurlijk gewoon dezelfde apps kunnen uitbrengen. Of ze handhaven iTunes voor Windows wel…

 • Profielfoto
  koen

  Broeva! Haro!

 • Profielfoto
  Macteach

  Kom in mijn armen kleintje!

 • Profielfoto
  TandMac

  Dus moet iedereen met een wat ‘oudere’, maar goed lopende, Mac(book) dan maar nieuwe hardware aanschaffen?

 • Profielfoto
  koen

  Macteach op 10 april 2019 20:40
  Kom in mijn armen kleintje!

  Dinges heeft gelijk!

 • Profielfoto
  Frans

  TandMac op 10 april 2019 21:03
  Dus moet iedereen met een wat ‘oudere’, maar goed lopende, Mac(book) dan maar nieuwe hardware aanschaffen?

  Nee, misschien juist helemaal niet.

  Een veel belangrijker wijziging in macOS 10.15 is het vervallen van ondersteuning voor 32-bit. Applicaties, en ook achtergrond processen die je helemaal niet ziet (denk aan sommige audio- en video codecs), die niet 64-bit zijn zullen het niet meer doen. Je zou eens op je systeem moeten kijken wat er allemaal nog 32-bit is, of daar vervangers voor zijn en wat dat allemaal niet gaat kosten. Ook bestanden kunnen 32-bit gecodeerd zijn en moeten dan geconverteerd worden voor de overstap naar 10.15 wil je ze nog kunnen openen.

  Met macOS 10.15 komt dus de keuze, alle 32-bit applicaties en bestanden vervangen c.q. converteren, op een oudere macOS versie blijven draaien, of twee Mac computers (waarvan een eventueel een VM) gaan gebruiken. Beslist iets om over na te gaan denken, het is september voor je het weet.

  Wellicht kan OMT eens aandacht besteden aan de gevolgen van de overgang naar 64-bit?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Frans op 10 april 2019 21:37
   
  Nee, misschien juist helemaal niet.
  Een veel belangrijker wijziging in macOS 10.15 is het vervallen van ondersteuning voor 32-bit. Applicaties, en ook achtergrond processen die je helemaal niet ziet (denk aan sommige audio- en video codecs), die niet 64-bit zijn zullen het niet meer doen. Je zou eens op je systeem moeten kijken wat er allemaal nog 32-bit is, of daar vervangers voor zijn en wat dat allemaal niet gaat kosten. Ook bestanden kunnen 32-bit gecodeerd zijn en moeten dan geconverteerd worden voor de overstap naar 10.15 wil je ze nog kunnen openen.

  Met macOS 10.15 komt dus de keuze, alle 32-bit applicaties en bestanden vervangen c.q. converteren, op een oudere macOS versie blijven draaien, of twee Mac computers (waarvan een eventueel een VM) gaan gebruiken. Beslist iets om over na te gaan denken, het is september voor je het weet.

  Wellicht kan OMT eens aandacht besteden aan de gevolgen van de overgang naar 64-bit?

  De ironie in dezen is dat Apple zelf dan nog een enorme zwik werk heeft te verzetten. QuickTime hangt nog aan elkaar van de 32bit modules en ook Compressor (onderdeel van Final Cut (Pro) (X)) is nog steeds 32bit… Maar dan hebben we het laten notariseren van toepassingen zoals dat vanaf 10.14.5 voor nieuwe en vanaf 10.15.0 ook voor bestaande toepassingen gebeurt c.q. vereist is. Dat is een minstens even grote uitdaging als de overgang naar volledig 64bit, want voor Notariseren geldt dat het straks voor élke applicatie verplicht is. Is Apple niet bekend met een applicatie en is deze dus niet genotariseerd, dan zal deze niet starten. Zelfs al is de applicatie volledig 64bit.

  Overigens is de overgang naar 64bit bij Apple al ingezet vanaf MacOS 10.5 Leopard. Men is dus al in volle gang. Als je voor de vergelijking even in het Windows-ecosysteem gaat kijken, waar eenzelfde transitie aan de gang is, dan zie je dat er daar nog véél meer te doen is voordat echt het hele OS 64bit is. Maar dat is ook niet zo verwonderlijk. Er wás al een 64bit versie van Windows XP en zelfs van Windows 2000, maar deze versies wierpen eerder hindernissen op dan dat ze voor vooruitgang zorgden, en werden derhalve niet actief aan consumenten verstrekt. Ook met Windows Vista bleef het nog grotendeels 32bit wat de klok sloeg. Dus is pas ten tijde van Windows 7 écht een slag gemaakt met de overgang, en pas in Windows 10 zijn niet-vitale componenten van het OS (zeg maar gewoon de Windows-onderdelen en -toepassingen waarmee gebruikers daadwerkelijk in aanraking komen) stukje bij beetje omgezet naar 64bit.

   

  Het feit dat bestanden 32bit gecodeerd zijn vormt overigens geen probleem. Met een 64bit alternatief voor de vereiste codec (ingeval van video- of audiobestanden) of parser kun je de 32bit-gecodeerde bestanden namelijk ook gewoon openen. Ik heb hier zelfs nog een hele bak vol met CD’s waar .PCX-bestanden op staan (afbeeldingen). Die zijn op zijn hoogst 16bit gecodeerd. Maar met de juiste extensies lukt het om ze in 32bit-software (of zelfs in 64bit-software te openen.

 • Profielfoto
  cids

  Het wordt een beetje off topic maar toch: there isn’t really such a thing as a 32-bit file. You can have a file stored on a 32-bit file system or in a container with a 32-bit size header but the result of this is that these files will be limited to 2 or 4 GB in size. It has no bearing on which apps can read them, so they can still be read by both 32- and 64-bit apps or codecs.

 • Profielfoto
  TandMac

  We hebben hier een zwik MacBook pro’s van 2011. Die draaien met een SSD en een gezonde dosis RAM, razend snel.

  (Waaronder en boel CS6 pakketten.)

  En puur ecologisch is er geen enkel reden om over te stappen naar nieuwe, dure, hardware die zogenaamd meer kan maar in wezen die veel meer doet.

  Economisch dwingt men de gebruiker tot deze stappen door dergelijke stappen.

   

 • Profielfoto
  cids

  Waarom? Je kan toch gewoon iTunes blijven gebruiken?

 • Profielfoto
  TandMac

  cids op 11 april 2019 15:35
  Waarom? Je kan toch gewoon iTunes blijven gebruiken?

  Ik hoop het. voor SnowLep. hebben ze ook de certificaten (moeten) vernieuwen.

  Als één of andere Pief zegt “Pull the Plug on it” omdat het 10 Cent meer opbrengt. Dan zit je daar met je spullen in TheCloud.