‘Apple gaat iTunes in macOS 10.15 volledig ontmantelen’

Door: Raymon Mens - 11 reacties

iTunes is op de Mac nog steeds een essentiële applicatie voor het afspelen van muziek via Apple Music, downloaden van podcasts, kopen van films en series en iOS-apparaten beheren. Het is echter ook een van de minst geliefde apps onder Apple-gebruikers. De vraag is maar hoe lang iTunes nog bestaat.

Apple zou namelijk van plan zijn om iTunes op de knippen in verschillende apps voor de Mac. Denk aan een losse app voor muziek, een app voor podcasts en een app voor films en series. Al deze apps bestaan al los op iOS en het wordt door de komst van universele apps een stuk makkelijker om ze naar de Mac te brengen.

‘Apple werkt aan vervanging voor iTunes’

Dit gerucht komt van ontwikkelaar Steve Troughton-Smith. Hij duikt regelmatig diep in de achterliggende frameworks en code van iOS en macOS en zegt ervan overtuigd de zijn dat er een aantal losse apps die iTunes vervangen in de maak zijn. We zien deze mogelijk al in de volgende macOS-versie die in juni tijdens WWDC 2019 aangekondigd wordt.

Troughton-Smith zegt het bewijs liever nog even voor zichzelf te houden, maar dit gerucht berust waarschijnlijk op waarheid. Apple heeft in macOS Mojave immers als een beginnetje gemaakt met het naar de Mac brengen van iOS-apps. Denk aan de Woning-app die na iOS ook op macOS werkt. Tijdens de aankondiging van de nieuwe TV-app zei Apple bovendien expliciet dat deze ook naar de Mac komt.

macOS 10.14 woning-app
De Woning-app van macOS Mojave is al een universele app op iOS en macOS – Klik/tap voor groter.

Meeste werk is al gedaan

Nu Apple zelf universele apps kan maken, is het meeste werk eigenlijk al gedaan. De iOS-apps Muziek, iBooks, TV en Podcasts kunnen redelijk makkelijk naar de Mac komen of zijn al beschikbaar en hebben hooguit wat uitbreiding nodig. De functies voor het herstellen en back-ups maken van een iPhone en iPad zijn tot nu toe het enige struikelpunt. Dit kan echter ook een aparte app worden. Een overzicht:

 • Muziek > Apple Music (reeds beschikbaar op iOS, kan universele app worden)
 • Audioboeken > iBooks (reeds op de Mac)
 • Films en series > TV-app (komt naar de Mac)
 • Podcasts > Podcasts-app (reeds beschikbaar op iOS, kan universele app worden)
 • iPhone/iPad back-up en sync > Geen vervanger (kan aparte app worden)

Of dit gerucht echt op waarheid berust, weten we waarschijnlijk al op 3 juni. Dan zal Apple ons tijdens WWDC 2019 de toekomst van iOS, macOS, tvOS en watchOS tonen. (Zie ook → Officieel: WWDC 2019 van 3 tot en met 7 juni in San Jose)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Ezra

  Goede ontwikkeling, dit had al jaren geleden moeten gebeuren vind ik.

 • Profielfoto
  GeertGB

  Ben benieuwd hoe de iPods ondersteund gaan worden. Per app synchroniseren bijvoorbeeld? Of met behulp van iTunes dat verder een verweesd bestaan gaat leiden?

 • Profielfoto
  Facundo

  Na iTunes 10.6 heeft Apple niets anders meer gedaan dan ontmantelen.

 • Profielfoto
  peterharte

  Click-bait kopje weer….

 • Profielfoto
  KR1275

  Vergeet courante codecs niet toe te voegen.

 • Profielfoto
  Shmoo

   

  Dit zegt ook al heel veel.

 • Profielfoto
  madterol

  Eerste stukje van iTunes is gratis, andere delen van iTunes kan je voor gaan betalen ?.

 • Profielfoto
  Tom2011

  Ben benieuwd wat ze met iTunes Match gaan doen. Al jaren wordt door “insiders” geroepen dat dat op zijn eind loopt maar het bestaat nog steeds en is  een goedkoop alternatief voor Apple Music.

 • Profielfoto
  Jor1

  Minst geliefde app? Wat een bull verkopen jullie hier zeg.

 • Profielfoto
  iMaf

  Misschien meteen dan ook maar de geluidskwaliteit in een keer mee verbeteren zodat ik geen ander programma meer nodig heb om de kwaliteit te verbeteren al zal er dan wel (natuurlijk) een prijskaartje aan komen te hangen 🤔

 • Profielfoto
  pruus

  En ik ben benieuwd wat er met iMatch gaat gebeuren. Zal ook wel stoppen…