‘iPhone wordt volgend jaar weer kleiner en compacter’

Door: Raymon Mens - 12 reacties
iPhone 11 (2019)
Afbeelding: Imagebroker

Terwijl de geruchten over de iPhone 2019 goed op gang komen, wordt ook al vooruit gekeken naar volgend jaar. Wat gaat de iPhone in 2020 brengen? Het matig betrouwbare DigiTimes, dat vaak over bronnen binnen Apple’s leveranciersketen beschikt, meldt dat de iPhone weer kleiner wordt.

Apple zou drie nieuwe formaten op de planning hebben staan. De 4-inch iPhone SE komt als deze geruchten juist zijn nooit meer terug, maar er zou een 5,4-inch model komen. Dat is kleiner dan de huidige iPhone XS, die een schermdiagonaal van 5,8-inch heeft.

iPhone in 2020 kleiner en alles OLED?

Een andere verandering die er volgens de Taiwanese bronnen aankomt, is een volledige overstap naar OLED. Apple zou volgend jaar nog steeds drie iPhone-modellen willen maken, maar dan wel alle drie met een OLED-scherm. Nu heeft de iPhone XR om de prijs laag te houden nog een LCD-scherm. In 2020 zou dat afgelopen zijn en komt Apple naar verluidt met drie formaten: 5,42-inch, 6,06-inch en 6,67-inch.

Dit zou een interessante ontwikkeling zijn. Aan de ene kant wordt het kleinste model een beetje kleiner (de iPhone XS is momenteel 5,8-inch), maar aan de andere kant het grootste model een beetje groter (de XS Max heeft nu een schermdiagonaal van 6,5-inch). Mogelijk keert de ‘kleiner is goedkoper’ strategie ook terug. Momenteel is de iPhone XR goedkoper omdat deze een LCD-scherm heeft, maar met 6,1-inch niet het kleinste model.

iPhone kleiner
Klik/tap voor groter.

Voordelen van OLED

Als Apple er ook nog in slaagt om de schermranden een beetje dunner te maken en de notch wat te verkleinen, kan een compacte iPhone met een prima scherm ontstaan. De voordelen van OLED zijn duidelijk. Het scherm gebruikt niet langer één backlight (verlichting op de achtergrond) maar iedere pixel produceert zijn eigen licht. Daardoor kan zwart echt zwart zijn en wordt bij een donkere interface minder accu gebruikt.

Apple kiest volgens DigiTimes volgend jaar niet alleen voor Samsung als leverancier, maar LG gaat ook OLED-schermen leveren. We kunnen daardoor ook meteen raden welke Apple-partners de bron van dit gerucht zijn.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  8-1 ja

  Ik wacht op een iPhone op een formaat van 2 × 2 cm die ik dan door middel van het aanroepen van Siri automatisch kan laten uitvouwen tot de formaat van mijn huidige iPhone X

 • Profielfoto
  xaddict

  @onelessthing: een soort van AirPods die automatisch uitklappen bij herkenning van je hand?

 • Profielfoto
  pruus

  Zo klein, past achter je linkeroog, en alles werkt!

 • Profielfoto
  koen

  Een telefoon achter je oog? 🧐

 • Profielfoto
  Cest Mac

  De Notch blijft echt het slechte deel van het scherm. Begrijp ook gewoon niet dat die erin zou blijven. Daarnaast zou ik toch heel graag ook TouchID weer zien in een nieuwe iPhone.

 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  En de pukkel van camera op de rug.

 • Profielfoto
  Shmoo
 • Profielfoto
  Melle

  Ik kijk al lang uit naar een kleine, volledig scherm iPhone. Minder dan 1mm randen, geen notch, 1,5 a 2 dagen batterij, face id en mag mss iets groter dan SE, maar liever niet.

  En de best mogelijk camera, zonder wiebel effect, mag dus gerust 3mm dikker.

  En last but not least. Echt te gebruiken zonder hoesje, niet voor krassen, maar voor vallen en breken scherm.

  Dat is ongeveer mijn perfecte iPhone en ik ben zeker voor heeeel, heeeeeeeeeel veel mensen.

 • Profielfoto
  8-1 ja

  xaddict op 2 april 2019 15:09
  @onelessthing: een soort van AirPods die automatisch uitklappen bij herkenning van je hand?

  Nee   Wat betreft de AirPods… Ik vind dat die dingen  tot een klein knikkertje te kneden moeten zijn en pas wanneer je met duim en wijsvinger van beide handen er aantrekt dan zijn ze herkenbaar als oordopjes die overigens perfect passen en 48 uur kunnen spelen.

   

  Dus de ontwikkelaars bij Apple hebben wat werk te doen

 • Profielfoto
  pruus

  koen op 2 april 2019 17:11
  Een telefoon achter je oog? 🧐

  Ja, die wordt direct aangesloten op jouw oogzenuw en op je hersenen.

 • Profielfoto
  GafferTape

  The EyePhone.

  (Futurama voorspelde het al)

 • Profielfoto
  Razend

  Moest de titel van dit stukje niet zijn: ‘iPhone wordt volgend jaar weer duurder’?