Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 april 2019

iPhone met 5G: Apple krijgt hulp uit onverwachte hoek

Als de geruchten kloppen, heeft Apple het moeilijk om de iPhone van 5G te voorzien. Vaste modemleverancier Intel loopt naar verluidt achter met het leveren van 5G-chips en er is geen alternatief. Of toch wel? Uit onverwachte hoek komt het Chinese Huawei, dat Apple wel wil helpen.

Normaal verkoopt Huawei geen chips of modems aan externe partijen, maar het bedrijf zegt voor Apple wel een uitzondering te willen maken. Of Apple geïnteresseerd is, is niet bekend. Wij vermoeden echter dat het om een hele simpele reden niet gaat gebeuren.

5G-chips voor iPhone van Huawei?

De meeste Android-smartphones met 5G krijgen een chip van Qualcomm, maar dat is voor Apple geen optie. De bedrijven zijn namelijk in een felle juridische strijd verwikkeld over miljoenen aan teveel betaalde royalty’s en Apple hangt een verkoopverbod boven het hoofd. Intel levert momenteel alle modemchips voor de iPhone, maar doet er naar verluidt tot 2021 over om een geschikt modem te produceren.

Huawei heeft het slimmer bekeken en maakt eigen chips, waardoor het niet afhankelijk is van andere bedrijven. Het Chinese bedrijf verkoopt geen chips aan externe bedrijven, maar zou voor Apple een uitzondering willen maken. Volgens Engadget heeft Apple het Balong 5000-modem, dat ook in de opvouwbare smartphones van Huawei zit, aangeboden gekregen.

Huawei 5G Balong 5000 Apple iPhone
Klik/tap voor groter.

Onwaarschijnlijk scenario

Een iPhone met een 5G-chip van Huawei? Als je het ons vraagt is dit een zeer onwaarschijnlijk scenario. Het bedrijf is momenteel namelijk niet onomstreden en ligt wereldwijd onder een vergrootglas. De Verenigde Staten beschuldigen het bedrijf -dat ook apparatuur voor de opbouw van mobiele netwerken levert- van spionage in opdracht van de Chinese overheid.

Hoewel Huawei dit zelf stellig ontkent, geven steeds meer landen aan geen zaken met de Chinese gigant te willen doen. Apple kweekt ongetwijfeld aanzien in China door een chip van een gigant uit het Aziatische land te gebruiken, maar kan zich geen twijfelachtige reputatie in het Westen veroorloven. Bovendien werkt Apple al aan een eigen 5G-modem. Hulp aanbieden is een slimme PR-zet van Huawei, maar meer ook niet. (Zie ook ➝ Uitrol 5G bij KPN leidt tot spanningen in Den Haag)

Reageer op artikel:
iPhone met 5G: Apple krijgt hulp uit onverwachte hoek
Sluiten