iPhone 2019: nieuwe details over verbeterde camera

Door: Raymon Mens - 14 reacties
iPhone 2019 camera verwachtingen

Een van de punten die ieder jaar aan de iPhone wordt verbeterd is de camera. Betere foto’s in het donker en optische zoom door een tweede lens stonden de afgelopen jaren centraal. Bij de iPhone 2019 gaat Apple het volgens analist Ming-Chi Kuo -die het vaak bij het juiste eind heeft- anders doen.

Volgens de analist heeft Apple definitief gekozen voor een derde camera op de achterkant. Dit wordt een groothoeksensor. Daarnaast wordt de selfiecamera aan de voorkant verbeterd en werkt Apple de camera ook discreter weg.

Derde camera met groothoeklens

Volgens Kuo krijgen de opvolgers van de iPhone XS en iPhone XS Max uit 2018 dit jaar een extra camera. Het zou om een groothoeklens met een beeldhoek van ongeveer 130 graden gaan. De resolutie blijft 12 megapixel en de camera heeft naar verluidt geen ondersteuning voor autofocus. Dat is niet heel gek, gezien een groothoeklens vaak van zichzelf al een enorme scherptediepte-verhouding heeft. Daarom is alles in beeld vrijwel altijd scherp.

Het is niet de eerste keer dat we het gerucht over een derde camera horen. Begin 2019 kwam dit ook al naar boven, maar toen uit een nog twijfelachtige bron.

Opvolger iPhone XR krijgt tweede camera

De iPhone XR moet het momenteel doen met een enkele camera. Daardoor is optische zoom niet mogelijk en moet Apple het portreteffect softwarematig toepassen. Volgens Kuo komt daar dit jaar verandering in en gaat Apple ook de opvolger van de iPhone XR van een tweede camera voorzien. We kunnen uit dit gerucht tevens opmaken dat de XR in het iPhone 2019-assortiment mogelijk nog steeds een 6,1-inch instapmodel met LCD-scherm zal zijn.

iPhone Xs
klik/tap voor groter

Verbeterde selfiecamera iPhone 2019

Ook de selfiecamera aan de voorkant van de iPhone 2019-modellen zou verbeterd worden. Momenteel hebben de iPhone XS en XR een selfiecamera met een resolutie van 7 megapixel en een lens die vier elementen bevat. Dit jaar wordt dat naar verluidt een 12-megapixelcamera met een lens die uit vijf elementen bestaat.

Tot slot werkt Apple de camera’s aan de achterkant naar verluidt beter weg. Ze blijven uitsteken, maar worden volgens de analist wel van een zwarte coating voorzien, waardoor ze minder opvallend zijn. De nieuwe iPhones worden zoals ieder jaar in september verwacht. (Zie ook → iPhone 2019: ‘meer modellen en lagere prijzen’)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  donut

  130 graden… beetje veel; soort van action camera dus..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Verbeterde selfiecamera iPhone 2019

  Goed dan kunnen ze de huidige iPhone-cams misschien verwerken in de Mac. Een 720p iSight cam in een MacBook Pro 2018 is een heel klein beetje sneu.

  Logisch dat meiden zeggen, Shmoo laat je shirt maar aan! Mijn tepels zien waarschijnlijk uit als Minecraft graphics.

 • Profielfoto
  PowerMac
 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  Wat moeten de camera’s in de eerste iPhones toch slecht geweest zijn, dat ze nog steeds de camera kunnen verbeteren. Dan voel je je achteraf toch een beetje bedonderd met je iphone 5 of 6 die werden aangeprezen met de beste camera voor een telefoon.

 • Profielfoto
  Pietje13

  Jij zit ook nog achter je beeldbuis TV waarvan ze zeiden dat dat de beste TV was? Of je Windows XP computer? En in je la ligt je digitale camera uit 2006 met 1.3MP omdat het de beste keus was volgens de consumentenbond? Rijdend in je Renault Laguna 2008 omdat dat de zuinigste automaat ooit was? Nog steeds Fifa 99 spelend waar je Dennis Bergkamp met 3x D altijd liet scoren.

   

   

  Tja, er is inderdaad een hoop om je om bedonderd over te voelen anno 2019.

 • Profielfoto
  SmackBook Pro

  Veel mensen willen graag een opvolger van de iPhone SE, hoeft niet per se zo’n mega grote telefoon te zijn.

  Apple: hier, een extra cameralens op je extra grote telefoon

 • Profielfoto
  Shmoo

  SmackBook Pro op 20 april 2019 16:19
  Veel mensen willen graag een opvolger van de iPhone SE, hoeft niet per se zo’n mega grote telefoon te zijn.

   

  Ja maar het laatste dat je moet doen is luisteren naar mensen die eens per acht jaar een telefoon kopen en dan vooral niet naar specs kijken. Je hoeft ze niet te negeren maar bij deze mensen is de prijs enkel doorslaggevend. Als je de gewoon een iPhone 7 zou aanbieden voor ergens rond de 400,- met natuurlijk de gebruikelijke specs updates erin dan gaan al die mensen gewoon over naar een maatje groter.

   

  Dit is allemaal b.s dat mensen nog steeds dat iPhone 5/SE formaat zouden willen. Dat is alleen wat die mensen denken. Zodra je ze een iPhone 6/7 formaat geeft en ze werken er drie weken mee dan zijn ze er aan gewend en willen ze niets anders meer. Zo simpel is het.

   

 • Profielfoto
  permafrost

  hoe weet jij dat nou? ik wil niet zo’n groot ding in mijn broekzak, zo simpel is dat.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  yee lekkurh specks picking nitwicks mudderfuckers enjoy the bleedin iphone and shut the fuck up …be satisfied or buy the fu€&&@in @ samsung ur Huawei or similar you know what….

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  nieuwsgroepen op 20 april 2019 14:04
  Wat moeten de camera’s in de eerste iPhones toch slecht geweest zijn, dat ze nog steeds de camera kunnen verbeteren. Dan voel je je achteraf toch een beetje bedonderd met je iphone 5 of 6 die werden aangeprezen met de beste camera voor een telefoon.

   

  Voel je je ook bedonderd als je een tv koopt met een ethernet ingang en stereospeakers terwijl je tv uit 2000 toch echt werd aangeprezen als de beste?

 • Profielfoto
  PowerMac

  Volgens mij gaat dit topic over de camera in een (nieuwe) iPhone

   

 • Profielfoto
  PowerMac
 • Profielfoto
  pruus

  Size:

  Ik heb inmiddels ook zo’n groot ding in mijn broekzak, en moet zeggen dat de overstap van 4 inch naar >6 inch nu heel prettig is. Dus size matters.

  Echter:

  Door telkens, elk jaar weer, nieuwe telefoons uit te brengen geef je als leverancier eigenlijk aan dat je een prutser bent, omdat de vorige die je net uitgebracht hebt, toch niet helemaal goed is, optimaal presteert. Toch?

   

 • Profielfoto
  maconly

  Weer een tikje beter het verschil is al jaren miniem.

  ik wil een geweldige accu waarmee ik   Een reisdag van 24 uur mee kan doen.