iPhone 11 (2019): specs, release en verwachtingen op een rij

Door: Raymon Mens - 11 reacties
iPhone 11 (2019)

Je kunt er de klok op gelijk zetten. In september komt Apple zoals ieder jaar weer met een nieuwe iPhone. Inmiddels gaan er een boel geruchten over de iPhone 2019-modellen (met de mogelijke naam iPhone XI of iPhone 11). Wat kun je verwachten? Wij zetten de vermoedelijke specs, datum van release en meer verwachtingen op een rij.

Drie iPhone 2019-modellen

Het minst spannende is de line-up. De meeste geruchten zijn het erover eens dat Apple ook dit jaar weer gewoon met drie iPhones komt. De 5,8-inch iPhone XS en 6,5-inch iPhone XS Max krijgen een opvolger met OLED-scherm. De iPhone XR krijgt naar verluidt ook een directe opvolger met LCD-scherm. Er blijft dus een relatief laag geprijsd model bestaan.

Nieuw design met unibody glas

Hoewel de schermformaten gelijk blijven, kun je wel rekenen op wat uiterlijke veranderingen. De grootste vernieuwing aan de iPhone 2019-modellen is waarschijnlijk de achterkant. Deze wordt van ‘unibody’ glas en dat wil zeggen dat de hele achterkant uit één stuk glas gevormd is. Bij de huidige iPhone zit de cameralens nog in een opening, maar naar verluidt valt die straks ook minder opvallend onder een stuk glas.

Daarnaast zou de notch in grootte afnemen, maar zou het toestel zelf enkele millimeters groter zijn. Dat heeft mogelijk te maken met een grotere accu voor een nieuwe functie. Daarover later meer.

iPhone 2019 render
Concept, geen definitief beeld – Klik/tap voor groter.

Verbeterde camera met groothoeklens

De opnieuw ontworpen achterkant is geen overbodige luxe. Naar verluidt krijgen een aantal iPhone 2019-modellen namelijk de beschikking over een derde camera. Dat moet een groothoeklens worden met een openingshoek van 130 graden. Diverse renders tonen momenteel camera’s die in een vierkante opstelling geplaatst zijn, maar er is niets dat zegt dat dit ook de definitieve vorm wordt.

De derde camera komt overigens alleen naar de opvolger van de iPhone XS (Max). De opvolger van de iPhone XR krijgt ook een verbeterde camera. Deze telefoon wordt naar verluidt voorzien van twee camera’s, terwijl er nu nog een enkele is. Dit maakt optisch zoomen en een echte portretmodus mogelijk. De selfiecamera zou een upgrade krijgen van 7 naar 12 megapixels.

Nieuwe specs en functies

Zoals ieder jaar komt Apple ook dit jaar weer met verbeterde specs en functies. Er volgt niet alleen een update van de chip, maar ook andere verbeteringen.

Sneller draadloos laden

Op het gebied van draadloos laden loopt Apple eigenlijk een beetje achter. Niet alleen kwam de iPhone-maker laat met ondersteuning voor draadloos laden, het is ook nog eens trager dan bij veel concurrerende toestellen. De iPhone 11 gaat daar naar verluidt verandering in brengen en ondersteunt draadloos laden met maximaal 15 watt. Ter vergelijking: nu is dat 7,5 watt.

iphone draadloos laden
Klik/tap voor groter.

A13-chip iPhone 11 / iPhone XI

Ieder jaar krijgt de iPhone een nieuwe chip. De iPhone 11 bevat naar verwachting een A13-chip die uiteraard weer sneller is. Hoeveel sneller is nog niet bekend en details zijn nog schaars. Wel duidelijk is dat Apple dit jaar waarschijnlijk niet de stap naar een 5 nanometer procedé weet te maken. Hoe kleiner het procedé waar chips op gemaakt zijn, hoe meer transistors bij elkaar passen. Dit zorgt voor een efficiënte en zuinige chip die ook compact is. De A12-chip uit 2018 zit op 7 nanometer en dat blijft dit jaar waarschijnlijk zo. Apple heeft niets om zich voor te schamen, want Intel zit nog op 14 nanometer. Andere smartphonefabrikanten zitten inmiddels ook op 7 nanometer, maar kunnen niet tippen aan de kracht van Apple’s A-chips.

Grotere accu

Goed nieuws voor wie wel wat extra accuduur kan gebruiken. De doorgaans zeer betrouwbare analist Ming-Chi Kuo meldde onlangs dat de iPhone 2019-modellen een grotere accu krijgen. Volgens hem wordt de batterij van de 5,8-inch iPhone 11 ongeveer 25 procent groter. Bij de 6,5-inch iPhone 11 Max wordt het 15 procent en bij de 6,1-inch LCD opvolger van de iPhone XR ongeveer 5 procent. De iPhone XS heeft momenteel een accu van 2.658 mAh, terwijl de iPhone XS Max een accu van 3.175 mAh heeft. De iPhone XR-batterij is 2.942 mAh groot.

Bi-directioneel draadloos laden

De grotere accu zou nodig zijn omdat de iPhone 2019-modellen ook andere apparaten draadloos kunnen laden. Zo leg je straks je AirPods even op de achterkant van de iPhone om ze snel op te laden. Om hierbij ook nog genoeg accu over te houden om je telefoon te gebruiken, zou een grotere batterij nodig zijn. De iPhone 2019 zou niet het eerste toestel zijn dat bi-directioneel draadloos laden ondersteunt. De Samsung Galaxy S10 heeft deze functie bijvoorbeeld ook.

Samsung Galaxy Buds laden
Klik/tap voor groter.

Onderwatermodus

Er gaat tot slot al een tijdje een gerucht over een onderwatermodus voor de iPhone 2019. Dit gerucht komt van Max Weinbach (XDA Developers) die geen heel goed track record heeft, dus lees dit met een korrel zout. Bronnen melden hem dat de iPhone 2019 voorzien wordt van een gepatenteerde Underwater Mode. Deze functie doet exact wat je denkt. Door ‘Underwater Mode’ wordt het naar verluidt mogelijk om de nieuwe iPhone onder water te gebruiken. Het scherm kan dan ook aanrakingen herkennen als het toestel ondergedompeld is. Waterdruppels maken het scherm nu onbruikbaar, omdat het verschil tussen een vinger en waterdruppel niet zo groot is.

De naam: iPhone XI, iPhone 11 voor 2019?

We spreken in dit artikel veelvuldig over iPhone 2019-modellen, maar dat is niet hoe Apple de toestellen gaat noemen. Er is ieder jaar wel een marketingnaam voor de nieuwe iPhone. In geruchten wordt voor het gemak vaak iPhone XI en iPhone 11 gehanteerd, maar dat is niet op gelekte info gebaseerd. Het zal nog wel even duren voordat we de eerste geruchten over namen horen. Waar je nu iPhone 2019 leest, kun je dus ook iPhone XI of iPhone 11 denken.

iPhone 11 2019 render
Concept door iDropnews – Klik/tap voor groter.

Wanneer komt de iPhone 11 / iPhone XI uit?

Er is één ding waar we ook zonder bronnen of geruchten zeker van kunnen zijn: de nieuwe iPhone wordt altijd in september onthuld. In 2016 was het op 7 september, in 2017 op 12 september en in 2018 wederom op 12 september. Gezien Apple meestal voor de dinsdag of woensdag in de tweede week van september kiest, kunnen we dit jaar rekenen op 10 of 11 september. De nieuwe iPhone-modellen zijn meestal twee weken na onthulling te koop.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Lucazz

  Spuuglelijk.

 • Profielfoto
  olbo

  Die camera’s op de achterzijde ziet er niet uit. Lijkt zo wel een oude Android toestel.

 • Profielfoto
  Maarten

  Dat wordt dus 10 september, want Apple houd nooit een event op 11 september

 • Profielfoto
  monty python

  Wat is dat toch met die obsessie voor camera’s ? Ik heb meeeeeer dan genoeg met de camera van de Xs, en eigenlijk was die van de 7 ook al meer dan goed genoeg. Hou daar toch mee op die Chinezen achterna te lopen. Ik hoef echt de Hubble telescoop geen concurrentie te kunnen aandoen.

 • Profielfoto
  mmww

  Als je nu een iPhone X of XS hebt, dan zou ik lekker wachten op de iPhone met 5G. Aangezien iPhone’s zonder 5G dan snel in waarde zullen dalen. De iPhone XS is dus eigenlijk een erg goede koop nu. De iPhone 11 zonder 5G zal immers nog erg nieuw zijn zodra 5G komt.

 • Profielfoto
  Elduderino

  monty python op 29 april 2019 15:21
  Wat is dat toch met die obsessie voor camera’s ? Ik heb meeeeeer dan genoeg met de camera van de Xs, en eigenlijk was die van de 7 ook al meer dan goed genoeg. Hou daar toch mee op die Chinezen achterna te lopen. Ik hoef echt de Hubble telescoop geen concurrentie te kunnen aandoen.

  Voor jou niet. Ik vindt het juist 1 van de meest belangrijke functies op een Smartphone en zie dus graag nog meer mogelijkheden. Mijn spiegelreflex ligt al tijden stof te happen omdat de camera op een smartphone zo handig is. Dus laat al die extra’s maar komen

 • Profielfoto
  DGE1965

  Maar ik heb mijn IPhone 8 Plus alweer te vroeg gekocht;-)

 • Profielfoto
  rruiter1

  Lastig om in zo’n geruchten artikel niet constant ‘naar verluidt’ te gebruiken. Maar blijf proberen Raymon😊. Wat mij opvalt is dat ik sinds de X niet meer echt hebberig wordt van de updates. Ik denk dat ik deze ronde ook moeiteloos over kan slaan.

 • Profielfoto
  Gfive

  @rruiter1 zo sla ik het al over sinds de iPhone 6. Daarvoor kocht ik elk 2 jaar het nieuwe model. Nu is dat niet meer interessant… Hopelijk model 2019 wel (als de camera niet zo lelijk is, anders weer een NOGO.

 • Profielfoto
  celie

  Gezien de flinke prijzen moet ik om de vier jaar gaan uitkijken naar een nieuwe. Dus voorlopig de Xs Max.

 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  iPhone XI zal naar verluidt te Chinees klinken…