Apple stuurt iPad 2 met pensioen: geen reparaties meer

Door: Raymon Mens - 8 reacties

De iPad 2 was in 2011 een van de laatste Apple-producten die Steve Jobs introduceerde. De tablet krijgt al een tijdje geen software-updates meer, maar wordt hier en daar nog wel gebruikt. Nu stuurt Apple het apparaat met pensioen. Er worden niet langer reparaties gedaan of andere service verleend.

Apple gaat de iPad 2 vanaf 30 april als ‘vintage’ (verouderd) beschouwen, blijkt uit een interne memo die MacRumors in heeft gezien. Met acht jaar hardware-ondersteuning is de tweede iPad ooit een product dat Apple ongewoon lang heeft ondersteund.

iPad 2 heeft zijn opvolger overleefd

De iPad 2 uit 2011 moet niet verward worden met de iPad Air 2 uit 2014. Met zijn trage A5-chip, een niet-retinascherm met 132 pixels per inch, 0,7 MP camera en 30-pins dockconnector was de iPad 2 al lang niet meer het nieuwste dat te krijgen was. Toch heeft de tablet zijn opvolger (de Retina iPad 3) overleefd. Die werd namelijk al een jaar geleden niet meer door Apple ondersteund.

De iPad 2 volgde zoals de naam al zegt de originele iPad uit 2010 op. Het was een veel dunner, sneller en lichter model dan de eerste iPad. Het was tevens de eerste iPad met een smart cover. In onze review noemden we het destijds de belangrijkste nieuwigheid: “De wow-factor van de iPad 2 zit niet in de camera’s, niet in de snellere processor en niet in het nieuwe uiterlijk. Eigenlijk is er maar één ding waar je van blijft genieten, elke keer als je de iPad oppakt: de Smart Cover. Deze strakke multifunctionele hoes wordt op zijn plek gebracht en gehouden met de hulp van 31 magneetjes in de iPad én de hoes.”

Steve Jobs iPad 2
Klik/tap voor groter.

Verouderd en oud

Apple maakt onderscheid tussen verouderde en oude producten. Alle producten die als ‘verouderd’ worden beschouwd, komen niet meer in aanmerking voor reparatie en service. Dit is doorgaans vijf jaar na de laatste verkoopdatum. Er is echter ook een categorie ‘oud’, maar die is alleen in Californië en Turkije van toepassing. Lokale wetten bepalen dat fabrikanten apparaten langer moeten ondersteunen. Zodra de wereldwijd verplichte termijn voorbij is, worden ook daar de producten ‘verouderd’. De lijst met verouderde producten is op de site van Apple te bekijken.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Airheart

  Ja, hij werd wel wat traag het afgelopen jaar.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Voert Apple reparaties uit aan devices dan? Ik dacht dat ze gewoon producten omwisselden al dan niet tegen een bijbetaling. 🙂

 • Profielfoto
  aaa

  Grappig, ik ging even met mijn Turkse Apple ID inloggen om te kijken wat voor service er wordt verleend in turkije. Maar ik zie dat je daar met je iPad/iPod/iPhone/Macbook overal terecht kunt voor reparaties. Sterker nog je kan vanaf de apple site een afspraak maken bij de dichtstbijzijnde Apple repair punt. En daar hebben ze echt wel heel veel van.

  Er zijn zelfs een aantal plekken waar je over 10 minuten geholpen kunt worden bij defecte hardware. Blijkbaar hebben ze alles op voorraad. Bizar dat het kan.

 • Profielfoto
  TandMac

  Doet hier nog dagelijks dienst met spreadsheets.

  Helaas zijn er een resem apps die niet meer ondersteund worden omdat het hoogst iOs iets “van 9 en nog wat” is.

  Maar snel is hij genoeg en zal waarschijnlijk nog jaren dienst doen, als was het een soort van ‘ecosysteem”.

   

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar snel is hij genoeg en zal waarschijnlijk nog jaren dienst doen, als was het een soort van ‘ecosysteem”.

  Serieus, nog jaren …. ? en daarna recycle je hem zeker zelf in het spatbord van de Fiat uit 1992 die begint te roesten op de oprit?

   

  Ik begrijp mensen nooit zo goed. Stel je voor je koopt in di tijdperk een iPad 6e generatie voor 300,- bij MediaMarkt of wie dan ook. Actie. Dan kun je daar toch gewoon 5 á 6 jaar fatsoenlijk mee werken. Gewoon op het laatste versie van iOS , compleet supported.  Moet je eens gaan rekenen, 300 –> gedeeld door 5 á 6 jaar is …. twee onthouden, twaalf, vier, … vijf … 🖐 ik bedoel maar reken het zelf maar uit.

  Voor dat soort bedragen kun je toch niet computeren. En het heeft niet eens met computeren te maken maar gewoon met een handig bankhang-ding voor erbij. Kost je nog geen 75,- per jaar.

 • Profielfoto
  TandMac

  Ik heb er geen probleem mee dat ze ‘m niet meer ondersteunen.

  Ik werk er goed mee, heb er goed mee gewerkt en hoop er nog goed mee te werken.

  (Net als de thermoskan van mijn grootmoeder. Die doet ook nog steeds wat ik er van verwacht. Er zijn er nieuwere, die koop ik wel als deze breekt)

  Geeft de iPad zijn geest….

  Dan maken we er een Fiat Panda van en koop ik een nieuwe.

  ;-)

   

 • Profielfoto
  Q-collective

  aaa op 16 april 2019 14:47
  Grappig, ik ging even met mijn Turkse Apple ID inloggen om te kijken wat voor service er wordt verleend in turkije. Maar ik zie dat je daar met je iPad/iPod/iPhone/Macbook overal terecht kunt voor reparaties. Sterker nog je kan vanaf de apple site een afspraak maken bij de dichtstbijzijnde Apple repair punt. En daar hebben ze echt wel heel veel van.

  Er zijn zelfs een aantal plekken waar je over 10 minuten geholpen kunt worden bij defecte hardware. Blijkbaar hebben ze alles op voorraad. Bizar dat het kan.

  Turkije is inderdaad een van de uitzonderingslanden. Dat komt door lokale wetgeving.

 • Profielfoto
  MevalonicAcid

  De iPad 2 en 3 doen hier nog dagelijks dienst…

  Enkele (oudere) games voor de kinderen, airco, Bose en Hue controller + ze werden omgetoverd tot plug&play Netflix/Plex entertainment system in de wagen (mbv TMS 1020 Tablet Car Pack)