Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 april 2019

Apple stuurt iPad 2 met pensioen: geen reparaties meer

De iPad 2 was in 2011 een van de laatste Apple-producten die Steve Jobs introduceerde. De tablet krijgt al een tijdje geen software-updates meer, maar wordt hier en daar nog wel gebruikt. Nu stuurt Apple het apparaat met pensioen. Er worden niet langer reparaties gedaan of andere service verleend.

Apple gaat de iPad 2 vanaf 30 april als ‘vintage’ (verouderd) beschouwen, blijkt uit een interne memo die MacRumors in heeft gezien. Met acht jaar hardware-ondersteuning is de tweede iPad ooit een product dat Apple ongewoon lang heeft ondersteund.

iPad 2 heeft zijn opvolger overleefd

De iPad 2 uit 2011 moet niet verward worden met de iPad Air 2 uit 2014. Met zijn trage A5-chip, een niet-retinascherm met 132 pixels per inch, 0,7 MP camera en 30-pins dockconnector was de iPad 2 al lang niet meer het nieuwste dat te krijgen was. Toch heeft de tablet zijn opvolger (de Retina iPad 3) overleefd. Die werd namelijk al een jaar geleden niet meer door Apple ondersteund.

De iPad 2 volgde zoals de naam al zegt de originele iPad uit 2010 op. Het was een veel dunner, sneller en lichter model dan de eerste iPad. Het was tevens de eerste iPad met een smart cover. In onze review noemden we het destijds de belangrijkste nieuwigheid: “De wow-factor van de iPad 2 zit niet in de camera’s, niet in de snellere processor en niet in het nieuwe uiterlijk. Eigenlijk is er maar één ding waar je van blijft genieten, elke keer als je de iPad oppakt: de Smart Cover. Deze strakke multifunctionele hoes wordt op zijn plek gebracht en gehouden met de hulp van 31 magneetjes in de iPad én de hoes.”

Steve Jobs iPad 2
Klik/tap voor groter.

Verouderd en oud

Apple maakt onderscheid tussen verouderde en oude producten. Alle producten die als ‘verouderd’ worden beschouwd, komen niet meer in aanmerking voor reparatie en service. Dit is doorgaans vijf jaar na de laatste verkoopdatum. Er is echter ook een categorie ‘oud’, maar die is alleen in Californië en Turkije van toepassing. Lokale wetten bepalen dat fabrikanten apparaten langer moeten ondersteunen. Zodra de wereldwijd verplichte termijn voorbij is, worden ook daar de producten ‘verouderd’. De lijst met verouderde producten is op de site van Apple te bekijken.

Reageer op artikel:
Apple stuurt iPad 2 met pensioen: geen reparaties meer
Sluiten