iOS 13: nieuwe functies, release en verwachtingen op een rij

Door: Raymon Mens - 7 reacties

iOS 13 is de volgende, grote update voor iPhone en iPad waar we naar uit kunnen kijken. Er volgen waarschijnlijk nog twee updates voor iOS 12, maar de nieuwe functies van iOS 13 zijn interessanter om naar uit te kijken. Wij zetten de meest actuele verwachtingen van de release voor 2019 op een rij.

In juni een voorproefje van iOS 13

De aankondiging van iOS 13 vindt dit jaar zoals ieder jaar weer plaats in juni. Apple toont tijdens ontwikkelaars­conferentie WWDC 2019 weer een voorproefje van de nieuwe updates voor iPhone, iPad en Mac. De conferentie start dit jaar op 3 juni en Apple-CEO Tim Cook zal weer openen met een keynote om 19:00 uur Nederlandse tijd. Dan krijgen we tevens een voorproefje.

Tim Cook iOS 13 3 juni 2019
Klik/tap voor groter.

Nieuwe functies: dit zeggen de geruchten

Het is bij Apple altijd wat lastiger om de betrouwbaarheid van geruchten over software te beoordelen. Over nieuwe hardware zoals een nieuwe iPhone of iPad zijn genoeg geruchten uit betrouwbare bron, maar de spoeling is bij software wat dun. Dat komt omdat er geen productiepartners of onderaannemers zijn die kunnen lekken. iOS 13 wordt helemaal binnen Apple’s muren gemaakt en daarom is informatie nog schaars. Dit weten we echter al.

Nieuw startscherm

Het is haast ongelofelijk, maar het startscherm (home screen) van iOS is sinds 2007 ongewijzigd. Het is altijd een rij met app-iconen geweest en niets meer. In iOS 13 komt daar naar verluidt eindelijk verandering in. Volgens het doorgaans betrouwbare Bloomberg was Apple eigenlijk al in iOS 12 van plan om dit aan te pakken en een stuk flexibeler te maken. Er werd toen echter vooral op stabiliteit en snelheid gefocust en men stelde het een jaartje uit. Details over welke vernieuwingen we precies zien zijn nog schaars. Naar verluidt komt het nieuwe startscherm heel goed tot zijn recht op een iPad.

iOS 13
Klik/tap voor groter.

Dark Mode (ja, maar…)

Het kon niet anders. In 2018 kreeg macOS een Dark Mode en in 2019 is het naar verluidt de beurt aan de iPhone en iPad met iOS 13. Een donkere modus komt vooral goed tot zijn recht op OLED-schermen van de iPhone X en iPhone XS. Daar is zwart ook echt zwart omdat er geen centrale backlight achter het scherm is. Pixels die zwart tonen, hoeven bij OLED geheel niet ingeschakeld te worden. Dat is ook nog eens gunstig voor de batterij.

Er is ook een maar. Volgens een vrij nieuw gerucht zit de dark mode niet direct bij de release in iOS 13. Apple stelt de donkere skin naar verluidt uit tot eind 2019. Dark Mode zou namelijk nog lang niet af zijn en daarom in een latere iOS 13-update toegevoegd worden. Waarschijnlijk gaat het dan om iOS 13.1 dat eind 2019 uitkomt.

Multitasking op iPad verbeterd

Als Apple de iPad als productief platform neer wil zetten, zal het behoorlijk wat werk in iOS moeten verzetten om er een serieus apparaat van te maken waar je écht werk op gedaan krijgt. Zoals we in onze review van de iPad Pro 2018 schreven is de hardware top, maar voelt iOS 12 erg beperkend. In iOS 13 is Apple van plan de iPad een stukje beter te maken.

Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere exemplaren van dezelfde app te draaien. Ook verbetert Apple de functies voor multitasking. Zo is de grootte van de twee kanten vrij instelbaar en hoef je niet meer voor de helft of een derde te kiezen.

iPad Pro 2018 multitasken
Klik/tap voor groter.

Apps met vensters

Apps kunnen volgens nieuwe geruchten op de iPad ook vensters gaan gebruiken. Net als op de Mac. Apple zou apps de mogelijkheid geven om delen van de lay-out los te maken en die vrij te verplaatsen. Dat kan handig zijn bij bijvoorbeeld grafische apps. Vensters kunnen elkaar ook overlappen. Een schaduw geeft aan welk venster bovenaan staan. Er is een open-sourceproject genaamd “PanelKit” dat een idee geeft van hoe dit zou kunnen werken.

panelkit iOS 13
Klik/tap voor groter.

Slimmere mail-app

De Mail-app van iOS was lang een achtergebleven kindje. Terwijl diensten als Gmail innoveerden met automatische rangschikking en snoozen van berichten, stond Apple stil. Met iOS 13 komt daar naar verluidt echter verandering in. Apple gaat volgens 9to5Mac een aantal vernieuwingen doorvoeren. Het automatisch categoriseren van berichten in groepen zoals nieuwsbrieven, aankopen, reizen en social. Deze groepen worden individueel doorzoekbaar en daarnaast wordt het ook mogelijk om berichten te snoozen.

Nieuw gebaar voor ‘ongedaan maken’

iOS heeft al jaren een undo-functie, maar die is slecht vindbaar. Je moet een iPhone of iPad schudden om je laatste actie ongedaan te maken. In iOS 13 wordt de ‘ongedaan maken’ functie naar verluidt beter. Je kunt straks met drie vingers op het toetsenbord naar links of rechts vegen. Een veeg naar links maakt je laatste actie ongedaan, terwijl een veeg naar recht deze herhaalt.

Lettertypes makkelijker installeren

Het installeren van lettertypes wordt naar verluidt ook makkelijker. Momenteel is dit op iOS nog een tijdrovend klusje waarbij onder andere certificaten toegevoegd moeten worden, maar in iOS 13 wordt het naar verluidt een stuk makkelijker. Je kunt straks -net als op je Mac- font-bestanden openen en met een tik toevoegen aan het systeem.

iOS 13 iPad bestanden
Klik/tap voor groter.

iOS 13 release en publieke bèta

De definitieve versie van iOS 13 komt naar verwachting in de tweede of derde week van september uit. Apple geeft de grote update vrijwel altijd tegelijk vrij met de aankondiging van een nieuwe iPhone. Die komt ieder jaar in de tweede of derde week van september. Je kunt er de klok op gelijk zetten.

Kun je niet wachten? Dan is er ook goed nieuws. Apple brengt ieder jaar namelijk ook een publieke bèta uit. Die kwam in 2017 op 26 juni en in 2018 wederom op die datum. Er is dus een grote kans dat je eind juni alvast kunt gaan testen op een iPhone of iPad die je nog hebt liggen, of als je van een beetje avontuur met bugs en crashes houdt ook op een apparaat voor dagelijks gebruik. Dat laatste raden we echter af.

Op welke apparaten werkt iOS 13?

Het is nog niet met zekerheid te zeggen op welke apparaten iOS 13 gaat werken. Wij hebben echter wel een idee. Bij iedere nieuwe release worden de systeemeisen meestal iets verhoogd. In iOS 12 ondersteunde Apple nog apparaten met een A7-chip uit 2013, maar mogelijk is dat dit jaar afgelopen en is de A8-chip vereist. Als dit zo is, dan krijgen de onderstaande Apple-apparaten in september iOS 13.

 • iPhone: XS, XS Max, iPhone XR, X, 8 (Plus), 7 (Plus), 6s (Plus), 6 (Plus), SE
 • iPad: 12,9‑inch Pro (1e en 2e generatie), 10,5‑inch Pro, 9,7‑inch Pro, 6e generatie (2018), 5e generatie (2017), Air 2, Air, mini 4
 • iPod: iPod touch (6e generatie)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  ro_me

  Ok, wat is er dan precies ‘leuker’. Vind het niet erg spannend klinken namelijk.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Begint het gezeik weer. iOS update, likje verf en weer een hoop stijve piemeltjes.

   

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Het is altijd een rij met app-iconen geweest en niets meer. In iOS 13 komt daar naar verluidt eindelijk verandering in.

  (bold en italic van mij)

  Hoezo eindelijk? Ik vond/vind het prima zoals het nu is. Ik zit niet te wachten op frutsels en fratsen.

  Uit de tekst begrijp ik dat het anders wordt, maar wat dat dan is, is (nog) niet bekend.

  Details over welke vernieuwingen we precies zien zijn nog schaars.

 • Profielfoto
  mmww

  Vergeet de iPhone 6 maar. Ik denk dat de grens op minimaal 2GB Ram komt te liggen. De 6 heeft maar 1GB Ram, wat nu wel erg weinig is.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Met een beetle geluk wordt mijn iPhone 6s nog ondersteund

  Op dit moment draait mijn 6S iOS 12.3 Beta 2. En dat gaat prima.

  Geen problemen geconstateerd

 • Profielfoto
  pruus

  Gaaaap, ik word er al slaperig van…

 • Profielfoto
  farl4web

  Multitasken? Dat is een begrip uit het verleden. Onze hersenen kunnen niet goed multitasken en als we het proberen gaat het niet goed of zorgt het voor spanningen en stress. Singletasken is wat ik nog doe. Focus op 1 taak en werk deze goed en rustig af. ✌🏻