‘iPad in iOS 13 ook te bedienen met muis’ (ja, maar…)

Door: Raymon Mens - 5 reacties
iPad muis iOS 13

Als de geruchten die momenteel in omloop zijn kloppen, wordt iOS 13 een prima update voor gebruikers van de iPad. Vooral dankzij apps met vensters en de mogelijkheid om de iPad als een extern scherm te gebruiken op de Mac. Nu komt er een op zijn minst opmerkelijk te noemen gerucht bij.

Als we bronnen van iOS-blogger Federico Viticci (MacStories) moeten geloven, voegt Apple in iOS 13 ondersteuning voor de muis aan de iPad toe. Zo wordt een ouderwets apparaat bruikbaar op een nieuwerwets apparaat dat eigenlijk is gemaakt voor bediening via een touchscreen.

Muis als verborgen wapen in iOS 13?

Is Apple van mening dat een touchscreen niet genoeg is? Jawel, bediening met de muis zou slechts een optie worden in de toegankelijkheids­instellingen, maar de optie kan door iedereen worden gebruikt. Volgens Viticci hebben twee mensen binnen Apple hem verteld dat deze functie eraan komt. Waarom weggestopt in de instellingen voor toegankelijkheid? Een iPad met een muis bedienen is waarschijnlijk geen paradigma dat Apple graag aan de grote klok hangt.

Niet helemaal nieuw

In feite is ondersteuning voor een muis niet helemaal nieuw. iOS maakt al langer een uitzondering voor gespecialiseerde apparaten. Zo kunnen mensen met een handicap schakelbediening gebruiken. Dat maakt het mogelijk om iOS met fysieke knoppen te bedienen. Voor zakelijk gebruik biedt Citrix ook een speciale muis die werkt met iOS via een speciale app. Zo ontstaat een beetje Windows op de iPad. Of je daar blij van moet worden is maar de vraag, maar het werkt wel en bedient een bepaalde markt.

Toeval of niet, dit gerucht verschijnt een paar maanden nadat Apple Louis D’hauwe aan heeft genomen. Deze ontwikkelaar heeft een framework genaamd PointerKit gemaakt om iPad-apps met de muis te bedienen. Officieel is hij nu onderdeel van het team dat aan Xcode werkt. Of dit gerucht juist is weten de op 3 juni, want dan onthult Apple iOS 13 als onderdeel van de WWDC 2019 keynote.

Connected Podcast

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  peterharte

  Ja, maar ….  Wat?

  #clickbait

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Ik hoop het wel. Want als ik in een cliënt werk via mijn iPad dan mis ik echt een muit. Kleine knopjes met mijn vette vingers zijn niet altijd nauwkeurig. Zou een goede stap zijn.

 • Profielfoto
  Night

  Vooral bij zakelijk gebruik zou dit een uitkomst zijn. Probeer op een iPad maar eens een boek te redigeren met slechts je vingers 🤫

 • Profielfoto
  Maikelw

  Dat zou mooi zijn. Weet nog dat ik dit via jailbreak ook op mn 3gs kon doen 😁

 • Profielfoto
  leovanh

  Een muis op iPad was al langer een wens van mij. Ik doe alles met mijn iPad en heb geen computer meer.  Op mijn werk. Gebruik ik een pc alleen voor Excel. Daarvoor is een iPadscherm te klein.