‘iOS 13 opent nieuwe deuren voor iMessage, Siri, NFC en meer’

Door: Raymon Mens - 1 reactie
Siri icoon 16x9

Nu WWDC 2019 in de buurt komt, nemen ook de geruchten over iOS 13 en macOS 10.15 toe. Vandaag horen we van een bron van 9to5Mac dat Apple onder andere iMessage, Siri, NFC en meer technologieën van iOS verder wil openen. Dat is goed nieuws voor ontwikkelaars en gebruikers.

Apps zouden de mogelijkheid krijgen om een preview in iMessage te tonen, net als nu met links mogelijk is. Siri zou daarnaast een stuk meer commando’s krijgen en Apple gaat een grotere keur aan NFC-technieken ondersteunen. Dit zijn de details en voorbeelden.

iMessage: in-app links delen

Wie momenteel een link naar een website stuurt, krijgt in iMessage een mooi voorbeeld. Het delen van bijvoorbeeld een level in een game of een boodschappenlijstje in een app is niet altijd mogelijk. In iOS 13 kan dit naar verluidt wel door ‘deep links’ in apps. Die zullen tevens een voorbeeld van het gedeelde tonen. Dit is makkelijk om snel iemand iets in een app te laten zien en ook goed voor ontwikkelaars. Hun apps zullen profiteren van meer zichtbaarheid in iMessage.

Siri kan in iOS 13 meer

Hoewel iOS 12 Siri Shortcuts bracht, is dat niet voor iedereen een toegankelijke manier om de functionaliteit van Siri uit te breiden. In iOS 13 kan Siri meer, ook met externe apps. Denk aan het afspelen van muziek op Spotify of een podcast in Overcast. Ook wordt het gemakkelijker om te zoeken en kan de virtuele assistent kaartjes voor events, treinen en vluchten bijhouden. Apps van vliegmaatschappijen kunnen Siri naar verluidt ook van data voorzien, waardoor je straks kunt vragen: “Hey Siri, vanaf welke gate vertrekt mijn vlucht en welke stoel had ik ook alweer?”

siri iOS 13 nieuws
Klik/tap voor groter.

Meer mogelijkheden voor NFC

Hoewel de iPhone een volwaardige NFC-chip heeft, is het softwarematig alleen mogelijk om zogenaamde NDEF-tags te lezen. Dit staat voor NFC Data Exchange Format. Er zijn echter veel meer tags zoals ISO7816 (dat gebruikt wordt in bankpasjes), FeliCa (RFID-systeem van Sony) en MiFare (bekend van de OV-chipkaart, paspoorten etc). iOS 13 kan deze tags naar verluidt lezen en dat opent nieuwe mogelijkheden voor onder andere OV- en bankieren-apps.

Dit gerucht werd eerder al min of meer door Apple zelf bevestigd. De iPhone-maker beloofde de Britse regering dat het mogelijk zou worden om paspoorten te scannen met een Brexit-app.

Augmented Reality voor games (ARKit)

Apple is gek op Augmented Reality en heeft met ARKit een sterk framework voor AR-apps gemaakt. Ook dit jaar wordt dit in iOS 13 weer verbeterd. ARKit begint steeds meer op het oude Kinect van Microsoft te lijken. Een iPhone kan straks volgens de geruchten detecteren wat voor pose een gebruiker aanneemt. Daarnaast komt er ondersteuning voor stereo AR-headphones en controllers die bij het gamen gebruikt kunnen worden. Wordt de Apple TV samen met Apple Arcade eindelijk een serieuze console?

Documenten scannen en foto’s importeren

Het is sinds iOS 11 al mogelijk om documenten te scannen met de Notities-app. Je maakt gewoon een foto van een document en het wordt in een rechte scan omgezet. Dit mechanisme zou in iOS 13 ook beschikbaar komen voor andere apps, waardoor betaalde scanner-apps met eigen technologie grotendeels overbodig worden. Het wordt ten slotte ook mogelijk om foto’s direct vanaf een extern apparaat te importeren zonder eerst door de Foto’s-app te moeten. Dit is een grote ergernis van fotografen die met een iPad op pad gaan.

document scan
Klik/tap voor groter.

iOS 13: voorproefje op 3 juni

Op 3 juni toont Apple een voorproefje van iOS 13. Dan start namelijk ontwikkelaars­conferentie WWDC 2019 en opent Apple met een eerste blik op de nieuwigheden in iOS, macOS, watchOS en tvOS. De definitieve versie van iOS 13 komt naar verwachting in de tweede of derde week van september uit. (Zie ook → iOS 13: nieuwe functies, release en verwachtingen op een rij)

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    Tom

    Ik ben vooral benieuwd of Apple nieuwe Vlaamse stemmen voor Siri in iOS 13 zal toevoegen.
    Als ik Siri op mijn iPhone instel op Nederlands (België) heb ik geen keuze tussen een mannen of vrouwenstem.
    Hopelijk komt daar met iOS 13 verandering in.