Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 april 2019

Opnieuw hints naar iMac en MacBook met Face ID

Een iMac of MacBook met gezichtsscanner Face ID? Het gaat vroeg of laat gebeuren. Vorig jaar gingen er al geruchten over en vandaag hebben we iets concreets dat die geruchten kan onderbouwen.

Apple heeft een patent gekregen op een nieuwe variant van Face ID. Die scant niet alleen de kenmerken van je gezicht, maar ook de iris. Deze scanner wordt specifiek genoemd in combinatie met een desktop-computer of laptop.

Nieuwe variant Face ID voor iMac en MacBook?

Dat een Face ID-variant van de Mac geavanceerder moet zijn dan die van de iPhone of iPad, is wel duidelijk. Je Mac bevindt zich bij dagelijks gebruik lang niet altijd recht voor je hoofd. Je MacBook kan afhankelijk van de hoogte van de tafel misschien alleen het onderste deel van je gezicht in kaart brengen, terwijl je iMac alleen de bovenkant van je gezicht kan zien. Het is dan handig om meerdere opties voor gezichtsherkenning te hebben. De nieuwe Face ID-variant die in dit patent omschreven wordt, biedt precies wat nodig is voor de Mac.

face id
Klik/tap voor groter.

Apple heeft duidelijk meerdere pogingen gedaan om Face ID met een half gezicht te laten werken. Het bedrijf heeft namelijk ook een patent op een techniek die de gezichtsscanner in staat stelt om een gedeelte van een gezicht te gebruiken om te ontgrendelen. Hiervoor werken twee nurale netwerken samen. De oplossing met een irisscanner is mogelijk goed met deze techniek te combineren.

Mac is altijd wat later

De Mac laat bij nieuwe technieken vaak even op zich wachten. De MacBook kreeg pas in 2016 Touch ID, terwijl de iPhone dit al in 2013 had. Het is desalniettemin een waardevolle toevoeging die het wachten waard was. Iedereen die ooit de vingerafdruksensor op zijn Mac heeft gebruikt, wil het echt niet meer missen.

Een toekomstige upgrade van Touch ID naar Face ID zorgt niet alleen voor meer veiligheid, maar maakt het ontgrendelen van een Mac zonder er over na te denken mogelijk. Als je achter je iMac gaat zitten of je MacBook open klapt, kan Face ID zijn werk meteen doen. Nog voordat jij je handen op het toetsenbord hebt gelegd. Je merkt het al, wij kunnen niet wachten. (Zie ook → ‘Compleet nieuwe generatie MacBook Pro pas in 2020’)

Reageer op artikel:
Opnieuw hints naar iMac en MacBook met Face ID
Sluiten