Raymon Mens
Raymon Mens HomePod 4 april 2019
Leestijd: 2 minuten

Prijsverlaging: Apple doet HomePod in de uitverkoop

Apple heeft de prijs van HomePod wereldwijd verlaagd. De slimme speaker met Siri is nog steeds niet in Nederland te koop, maar in onder andere Duitsland en Frankrijk goedkoper geworden. De Europese prijs was tot nu toe € 349,- maar is nu € 329,- geworden.

In de VS kost de HomePod nu 299 dollar en zit nu net onder de symbolische drempel van 300 dollar. De prijs was eerder nog 349 dollar. Een dergelijke prijsverlaging is zeldzaam bij Apple en over de reden kunnen we eigenlijk alleen maar speculeren.

Nieuwe HomePod op komst?

Mogelijk is er een nieuwe HomePod op komst en is Apple de voorraad aan het opmaken. De speaker met Siri gebruikt nu nog een redelijk oude A8-chip. Die komt uit 2014 en het zal op een gegeven moment duurder zijn om een dergelijke oude chip te blijven maken dan op een modernere chip te gebruiken. Andere apparaten met de A8-chip zoals de iPad mini 4 zijn onlangs ook allemaal uit het assortiment van Apple verdwenen.

Tegenvallende verkoopcijfers kunnen ook een reden voor de prijsverlaging zijn. Volgens analisten heeft Apple maar een klein aandeel van de markt voor slimme speakers in handen. Dat is ook niet zo gek, want de HomePod kan in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Google Home of Amazon Alexa bijzonder weinig. Er kunnen geen apps voor de slimme speaker gemaakt worden en externe diensten zoals Spotify Connect werken nog niet. Er is ook geen line-in of Bluetooth-verbinding.

Retailers stunten nog harder

De prijsverlaging is al zichtbaar in de Online Apple Store, maar wanneer we even verder kijken zien we dat diverse retailers en webshops nog harder stunten met Apple’s slimme speaker. In Duitsland is de prijs bij MediaMarkt bijvoorbeeld verlaagd tot 288 euro. Dit soort acties worden nooit zelfstandig opgezet. Apple initieert dit op de achtergrond.

homepod duitsland
Klik/tap voor groter.

Nog niet in Nederland

In Nederland is de HomePod nog steeds niet officieel bij Apple verkrijgbaar, maar enkele resellers verkopen de slimme speaker al wel. Siri spreekt op HomePod echter nog geen Nederlands, want Apple wil de virtuele assistent voor iedere taal individueel optimaliseren en daarom duurt het (blijkbaar) even. Je kunt de slimme speaker wel in Nederland gebruiken, mits je er Engels tegen praat. (Zie ook → HomePod uit buitenland in Nederland gebruiken: hier moet je op letten)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.