Prijsverlaging: Apple doet HomePod in de uitverkoop

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Apple heeft de prijs van HomePod wereldwijd verlaagd. De slimme speaker met Siri is nog steeds niet in Nederland te koop, maar in onder andere Duitsland en Frankrijk goedkoper geworden. De Europese prijs was tot nu toe € 349,- maar is nu € 329,- geworden.

In de VS kost de HomePod nu 299 dollar en zit nu net onder de symbolische drempel van 300 dollar. De prijs was eerder nog 349 dollar. Een dergelijke prijsverlaging is zeldzaam bij Apple en over de reden kunnen we eigenlijk alleen maar speculeren.

Nieuwe HomePod op komst?

Mogelijk is er een nieuwe HomePod op komst en is Apple de voorraad aan het opmaken. De speaker met Siri gebruikt nu nog een redelijk oude A8-chip. Die komt uit 2014 en het zal op een gegeven moment duurder zijn om een dergelijke oude chip te blijven maken dan op een modernere chip te gebruiken. Andere apparaten met de A8-chip zoals de iPad mini 4 zijn onlangs ook allemaal uit het assortiment van Apple verdwenen.

Tegenvallende verkoopcijfers kunnen ook een reden voor de prijsverlaging zijn. Volgens analisten heeft Apple maar een klein aandeel van de markt voor slimme speakers in handen. Dat is ook niet zo gek, want de HomePod kan in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Google Home of Amazon Alexa bijzonder weinig. Er kunnen geen apps voor de slimme speaker gemaakt worden en externe diensten zoals Spotify Connect werken nog niet. Er is ook geen line-in of Bluetooth-verbinding.

Retailers stunten nog harder

De prijsverlaging is al zichtbaar in de Online Apple Store, maar wanneer we even verder kijken zien we dat diverse retailers en webshops nog harder stunten met Apple’s slimme speaker. In Duitsland is de prijs bij MediaMarkt bijvoorbeeld verlaagd tot 288 euro. Dit soort acties worden nooit zelfstandig opgezet. Apple initieert dit op de achtergrond.

HomePod Duitsland
Klik/tap voor groter.

Nog niet in Nederland

In Nederland is de HomePod nog steeds niet officieel bij Apple verkrijgbaar, maar enkele resellers verkopen de slimme speaker al wel. Siri spreekt op HomePod echter nog geen Nederlands, want Apple wil de virtuele assistent voor iedere taal individueel optimaliseren en daarom duurt het (blijkbaar) even. Je kunt de slimme speaker wel in Nederland gebruiken, mits je er Engels tegen praat. (Zie ook → HomePod uit buitenland in Nederland gebruiken: hier moet je op letten)

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  GT1988

  Wat ik me al een tijdje afvraag: kun je de HomePod met airplay 2 koppelen aan je Sonos systeem welke ook van airplay 2 voorzien zijn? Op deze manier wil het geluid van mn TV via mn Sonos Playbase verzenden naar enkele HomePods.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Je kunt met AirPlay 2 vanaf iOS, macOS of tvOS naar verschillende apparaten tegelijk streamen, maar speakers niet naar elkaar laten streamen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik snap dat als je op HomeKit hebt ingezet, je met smart op deze speaker wacht. Maar verder heeft Apple deze ‘strijd’ al hoog en breed verloren, en gaat daarin niets meer veranderen; ook niet na een prijsverlaging.

 • Profielfoto
  applemac

  Bij bol.com kan ik de HomePod gewoon bestellen. Welliswaar iets duurder dan hier vermeld wordt, maar je kunt de HomePod dus wel gewoon in NL aanschaffen.

 • Profielfoto
  gipsman

  @KW  Ja, maar de audio van de homepod is wel heel wat beter dan pakweg Sonos One of 3, over Alexa zwijgen we maar wat dit betreft.

 • Profielfoto
  meesje

  KarelWillem op 4 april 2019 14:24
  Ik snap dat als je op HomeKit hebt ingezet, je met smart op deze speaker wacht. Maar verder heeft Apple deze ‘strijd’ al hoog en breed verloren, en gaat daarin niets meer veranderen; ook niet na een prijsverlaging.

  Ja ja, meneer Google.;-)

  Zonder gekheid, Apple moet snel met een nieuw HomePod (achtig) apparaat komen, welke betaalbaar is. Daarnaast open stellen voor Spotify en andere muziekdiensten. En Siri natuurlijk wat slimmer. Zelf zou ik ‘Spotify’ en ‘betaalbaarder’ al top vinden. Ik zou ‘m vnl. in willen zetten voor bediening van HomeKit. O ja, en NL taal ondersteuning.

  Hmmm…. nu ik bovenstaande getypt heb, moet ik denken aan het artikel met flops.

 • Profielfoto
  Jamaco1947

  GT1988 op 4 april 2019 14:23
  Wat ik me al een tijdje afvraag: kun je de HomePod met airplay 2 koppelen aan je Sonos systeem welke ook van airplay 2 voorzien zijn? Op deze manier wil het geluid van mn TV via mn Sonos Playbase verzenden naar enkele HomePods.

  Heb het geluid van mijn LG tv via Sonos Beam en twee HomePods lopen werkt prima.

 • Profielfoto
  Marco Tenback

  Einde homepod?

 • Profielfoto
  MacDon

  “Siri spreekt op HomePod echter nog geen Nederlands, want Apple wil de virtuele assistent voor iedere taal individueel optimaliseren en daarom duurt het (blijkbaar) even.”
  Nou laat dat “even” maar weg hoor. Lijkt meer een eeuwigheid. Apple snapt niet dat een heel groot deel van de wereld zich tweede rangs klant voelt door deze tactiek. Gewoon een hele grote marketing flater.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  gipsman op 4 april 2019 14:41
  @KW  Ja, maar de audio van de homepod is wel heel wat beter dan pakweg Sonos One of 3, over Alexa zwijgen we maar wat dit betreft.

  Als speaker is er weinig mis mee. Mooi ding, knap gemaakt.

 • Profielfoto
  Loyd

  2 tientjes minder; hoezo uitverkoop. 150 euro is meer dan genoeg voor dat prul. Gewoon ff wachten tot de pakhuizen te vol raken😂😂

 • Profielfoto
  yellow

  Mijn beste aankoop van 2018. Nog steeds dik tevreden met de HomePod.

 • Profielfoto
  Night

  Ik las ergens dat de prijs zo hoog is, omdat Apple het product ‘te goed’ heeft gemaakt. Ik wou dat ze die effort eens in de anderwe hardware, zoals MBP toetsenborden, Mac Pro etc staken 😉

 • Profielfoto
  Melle

  @night – dat vind ik nu ook eens echt! En eigenlijk: met zoveel geld en middelen, zouden ze die kwaliteit in bijna elk product moeten kunnen halen, maar altijd eerst prioriteit geven aan Macs. Het is hun DNA.

 • Profielfoto
  fabian

  Tiens,die homepod,moest al even nadenken wat dat weeral was.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als ze er nou eens een gleufje in hadden gemaakt dan had je de iPod touch er op kunnen zetten. Dan was het nog een nuttig ding geweest voor de kinderen van de Kardashians, Trump en Scott Forstall.

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Ik spreek Engels tegen de HomePod maar Siri begrijpt ‘woonkamer,’, nu eenmaal niet. Bovendien staat verderop een Nederlandse iPad zodat als ik het Siri roep eerst de iPad reageert, vervolgens weer uit gaat en de HomePod aangaat en ze daarna allebei stoppen. Bovendien kan ik soms roepen wat ik wil maar reageert Siri op de HomePod helemaal niet. Of dit komt door de tweetaligheid of dat ik een exemplaar met een slechte microfoon heb getroffen kan ik niet vaststellen. Een tweetalige Siri werkt bij mij in de praktijk slecht.

  als Apple niet snel komt met Nederlands op de HomePod (waarom in jezusnaam niet als het wel op de andere appleprodukten kan) flikker ik dat kreng zo de Zaan in 🤬

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Alexa regeert sneller en bedient honderd keer meer producten.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Polonium-210 op 5 april 2019 07:35
  als het wel op de andere appleprodukten kan) flikker ik dat kreng zo de Zaan in 🤬

  Is dat de winkel waar je hem hebt gekocht?