Raymon Mens
Raymon Mens App Store 25 april 2019

Google Fit is er nu ook op iOS, maar voegt weinig toe

Google heeft zijn fitness-app naar iOS gebracht. Google Fit is al een tijdje beschikbaar op Android, maar maakt nu de overstap naar iPhone en iPad. De app kan data uit HealthKit halen en geeft een overzicht van je activiteit. Dat zorgt voor even betrouwbare metingen als die in Apple’s Gezondheid-app.

Wij gebruiken de app nu een dag en hoewel er een aardig concept met hartpunten en beweegminuten is geïmplementeerd, stelt de app teleur. Google Fit biedt zeer weinig meerwaarde tegenover Apple’s eigen apps voor activiteit en gezondheid. Er wordt weinig nieuws toegevoegd.

Google Fit voor iOS geeft je twee doelen

De filosofie achter de app is dat 10.000 stappen per dag zetten een ouderwetse gedachte is. In samenwerking met de wereld­gezondheids­organisatie biedt Google Fit je twee doelen om dagelijks te halen. Je moet voldoende ‘beweegminuten’ bij elkaar sprokkelen en ook ‘hartpunten’ scoren. Beweegminuten krijg je voor alle beweging en hartpunten voor inspanning waarbij je hartslag omhoog gaat.

Op een centraal scherm en in een dagboek wordt bijgehouden hoe het met je doelen gaat. Deze gegevens komen allemaal uit Apple HealtKit en kunnen dus ook van je Apple Watch of een ander apparaat komen. Google Fit werkt niet alleen met Google’s eigen wearables.

Google Fit 001
Snoozegedrag wordt wel pijnlijk in kaart gebracht… – Klik/tap voor groter.

Geen meerwaarde, opslag in de cloud

Het probleem is dat je voor de metingen die de app van Google doet een Apple Watch (of andere wearable) nodig hebt. De app kijkt zelf niet naar de data die door de bewegingssensoren van je iPhone is vastgelegd om met een algoritme te schatten wat je aan het doen was. Er zit ook geen coaching-element in dat aan de hand van je profiel voorstelt om te gaan lopen, je favoriete sport te gaan doen of wat dan ook.

Als je een Apple Watch hebt, geeft Apple je met de Gezondheid- en Activiteit-app zelf al een prima overzicht van je beweging op een dag. Andere wearables hebben eigen apps die dit ook doen. Google noemt het net iets anders, maar uiteindelijk gaat het om het halen van doelen voor activiteit, beweging en staan. Combineer dat met het feit dat Google je gezondheidsdata op zijn eigen servers opslaat, en je bent gewoon beter af met Apple’s eigen apps.

Reageer op artikel:
Google Fit is er nu ook op iOS, maar voegt weinig toe
Sluiten