‘Stille oorlog ontwikkelaars Google Chrome en Firefox’

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Nieuws in het kader van dingen die je eigenlijk verwacht, maar hoopt dat ze niet waar zijn. Google heeft volgens een hooggeplaatste ex-werknemer van Mozilla de ontwikkeling van Firefox jarenlang bewust dwars gezeten. Het doel was om het gebruik van Google Chrome aan te wakkeren.

Voormalig Mozilla-topman Johnathan Nightingale klapt op Twitter uit de school over sabotage­technieken die Google er de afgelopen tien jaar op nahield. Volgens hem werkte Google vanaf het moment dat Google Chrome uitkwam Firefox systematisch en doelbewust tegen. Er was sprake van een stille oorlog.

‘Sabotage Firefox om Google Chrome te pushen’

Volgens Nightingale was de relatie tussen Google en Mozilla jarenlang erg goed. Er waren veel fans van Firefox binnen Google en de zoekgigant betaalde de organisatie achter de browser om als standaard zoekmachine ingesteld te staan. Dat veranderde echter toen Google Chrome uitkwam. “Op papier zei Google met Chrome hetzelfde doel te hebben als Mozilla met Firefox. Namelijk de best mogelijke browser-ervaring voor consumenten maken.”

De relatie werd echter al snel zeer gecompliceerd. Volgens de oud-topman werd Firefox bewust door Google gesaboteerd. De zoekgigant integreerde steeds kleine bugjes in zijn zoekmachine, YouTube en Gmail. Die zorgden voor problemen in de browser van Mozilla, maar hadden nooit invloed op Google Chrome. Nightingale denkt dat deze bugs bewust geïmplementeerd werden om gebruikers over te laten stappen. “Google zei dat het ongelukjes waren en zou de bugs steeds snel oplossen. Dit kwam misschien wel honderden keren voor. Bij iedere bug zagen we gebruikers vertrekken richting Google Chrome. Dit kan geen incompetentie zijn, het was opzet.”

Firefox Google Chrome
Klik/tap voor groter.

Voorbeelden genoeg

Er zijn genoeg voorbeelden van deze ‘bugs’ te vinden. Zo werkte Gmail een aantal jaar geleden erg slecht in Firefox, maar prima in Google Chrome. De oorzaak was een onzichtbaar div-element dat geen nut had, maar wel een zwakte van Firefox tijdens het renderen aansprak om de boel te vertragen. De zoekgigant heeft in het verleden ook iets vergelijkbaars bij Apple gedaan. De Apple TV kreeg geen toegang tot 4K-video op YouTube, terwijl er wel degelijk 4K-bronbestanden aanwezig waren. Dit ontdekte OMT in 2017 na eigen onderzoek.

Een ander voorval met YouTube stamt uit 2018. Google koos ervoor om een oude versie van zijn eigen Polymer-biliotheek met JavaScript te gebruiken. Deze gebruikte een functie die alleen in Google Chrome was geïmplementeerd en in geen enkele andere browser werkte. Daardoor moesten gebruikers van andere browsers soms vijf seconden wachten voordat de tumbnails op YouTube zichtbaar waren. Google heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  ‘Don’t be Evil’ zeiden ze dan. Tuurlijk.

 • Profielfoto
  xaddict

  Het is Google. Wat verwacht je dan?

  Elke markt die ze aanraken en ‘verbeteren’ maken ze kapot.

 • Profielfoto
  tuuur

  Dus 4k op YouTube op de AppleTV wordt gewoon beschikbaar binnenkort, weer een ergernis minder.

 • Profielfoto
  snipper

  Deze zogenaamde ‘browser wars’ lopen – af en aan – al 25 jaar.

  Het geniepige is, dat de gemiddelde gebruiker er geen idee van heeft, maar als je een site op maat probeert te maken loop je nog regelmatig tegen zaken aan die niet uit te leggen zijn. Klanten kunnen vaak niet geloven dat makers van browsers bewust standaarden ‘kapot maken’ om elkaar dwars te zitten.

  Uiteindelijk komt het er op neer dat men politieke spelletjes speelt over de rug van de gebruikers.

  Voorbeeldje waar ik nog niet zo lang geleden tegenaan liep is het gebruik van video als achtergrond. Het verschilt per browser welke bestandsformaten überhaupt werken en hoe goed (haperen, niet volledig laden). Mijn opdrachtgever kon nauwelijks geloven dat hier nog geen duidelijke standaard in was (2018).