Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 8 april 2019

Google Assistant toont nu ook advertenties boven antwoorden

In gratis diensten is reclame onoverkomelijk, zo ook in Google Assistant. De slimme assistent van Google gaat bij antwoorden op vragen ook advertenties tonen. De reclame is onderdeel van een nieuwe ervaring met onder andere rijkere resultaten, schrijft de zoekgigant.

Een concreet voorbeeld is zoeken naar een hotel. Vraag de virtuele assistent van Google naar hotels in de buurt en mogelijk komt er eerst een gesponsord resultaat op je scherm, voordat de hotels die dichtbij zijn in beeld verschijnen.

Logische stap voor Google

Heel verrassend is dit niet. Google verdient immers een groot deel van zijn inkomsten door het tonen van advertenties boven en naast organische zoekresultaten. De advertenties in Google Assistant werden ontdekt door Android Police en zitten momenteel alleen in de visueel getoonde resultaten. Daarnaast zijn de advertenties alleen op de Android-versie van Google Assistant zichtbaar. Het zal echter niet lang duren voordat deze ook in de iOS-app verschijnen.

Google Assistant ads voor en na 001
Oude visuele resultaten zonder advertenties (links) en nieuwe visuele resultaten met advertenties (rechts) – Klik/tap voor groter.

Reclame bij de visuele zoekresultaten is relatief makkelijk te implementeren. De grote vraag is echter wat Google gaat doen met gesproken resultaten van bijvoorbeeld de Google Home. Krijg je straks een weerbericht dat ‘mede mogelijk gemaakt wordt’ door Sunweb of Corendon? Of gaat de assistent bij zoeken naar een hotel eerst een gesponsord resultaat opnoemen en daarna pas de hotels in de buurt vermelden? Deze vragen blijven helaas nog even onbeantwoord.

Google Assistant als app op iOS

Naast Android en Google Home is de virtuele assistent van Google ook beschikbaar op iOS. Je moet daarvoor echter een losse app downloaden en de assistent kan Siri niet helemaal vervangen. Er is bijvoorbeeld geen toegang tot systeeminstellingen en de assistent van Google kan ook niet aan een fysieke knop gekoppeld worden. Door een shortcut te gebruiken is de Google Assistant echter wat makkelijker op te roepen. (Zie ook → Google Assistant is een stuk handiger dankzij Siri Shortcuts)

Reageer op artikel:
Google Assistant toont nu ook advertenties boven antwoorden
Sluiten