Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 1 april 2019

Gmail krijgt drie nieuwe, handige functies in app en browser

Google heeft Gmail de afgelopen dagen voorzien van een aantal nieuwe, handige functies. Zowel de Gmail-app voor iPhone en iPad hebben nuttige verbeteringen gekregen, maar een aantal functies is ook in de browser bruikbaar via de webinterface van de dienst.

Het gaat om aanpasbare veegacties in de iOS-app. Daarnaast komt er de mogelijkheid om e-mailberichten in te plannen. Ten slotte zijn er weergaveopties in de app voor iPhone en iPad.

Nieuwe weergaveopties Gmail op iPhone en iPad

Deze optie zat al langer in de webinterface van Gmail, maar is nu ook in de iOS-app beschikbaar. Je kunt nu kiezen in welke modus je inbox getoond wordt. Voor de grootgebruiker van e-mail is de compacte modus het handigst. Deze toont geen avatars of bijlagen, maar wel afzender en onderwerp. De ruime modus toont een avatar en afzender en de standaardweergave ook bijlagen.

Je kunt deze optie aanpassen in het menu ‘Instellingen’ en vervolgens ‘Dichtheid gesprekslijst’.

gmail weergave 001
Dezelfde e-mailberichten in diverse weergaveopties. Van links naar rechts: ‘compact’, ‘heel ruim’ en ‘standaard’. Klik/tap voor groter.

Veegbewegingen aanpassen op iPhone en iPad

In de Gmail-app voor iPhone en iPad wordt het ook mogelijk om de veegbewegingen aan te passen. Wanneer je nu over een e-mail veegt, zal deze standaard verwijderd of gearchiveerd worden. Google komt binnenkort met een nieuwe optie om zelf in te stellen wat een veeg naar links of rechts moet doen. Er kan gekozen worden tussen archiveren, verwijderen, verplaatsen, op gelezen/ongelezen instellen of ‘snoozen’ om op een later moment nog eens aan het bericht te worden herinnerd.

Deze functie is reeds aangekondigd, maar nog niet bij iedereen te zien. Je kunt straks onder Instellingen > Veegacties aangepaste acties instellen. De acties die je instelt, komen op de iPhone overigens niet alleen als veegactie beschikbaar, maar zijn ook zichtbaar bij 3D Touch, dus bij hard drukken op een bericht.

gmail ios veegacties
Klik/tap voor groter.

Versturen van e-mailberichten plannen

De laatste nieuwe optie is de mogelijkheid om e-mailberichten in te plannen. Zo kun je zelf bepalen wanneer een gemaakt bericht verstuurd wordt. Handig om iemand niet te storen in de avonduren of een vakantie. Deze optie komt zowel naar de Gmail-app als naar de webinterface van de e-maildienst. Standaard zijn er opties voor morgenochtend, morgenmiddag en maandagochtend. Daarnaast kan ook een bepaalde tijd en datum opgegeven worden.

Deze optie komt volgens Google binnen enkele weken naar Gmail. Zowel in de apps voor iOS als Android en de webinterface voor de browser.

gmail e-mail plannen
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Gmail krijgt drie nieuwe, handige functies in app en browser
Sluiten