Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 21 april 2019

Waarom je geen Netflix via Google Chrome moet kijken

Er zijn goede redenen om Google Chrome als browser te gebruiken. Zeker als je een computer met Windows hebt en op de Mac valt er ook wat voor Google’s browser te zeggen. Toch is er één ding dat je zeker niet in Google Chrome moet doen en dat is Netflix kijken.

Steeds meer desktops en laptops hebben een scherm dat minimaal een HD-resolutie (1920×1080) toont. Via Google Chrome kun je de streamingdienst echter slechts op 720p (1280×720) bekijken. Dat zorgt in full-screen modus en op Retina-schermen voor een beeldkwaliteit die niet optimaal is.

Netflix op Windows: HD niet via Google Chrome

Op Windows kan Netflix slechts in 720p bekeken worden via Google Chrome en dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Zelfs Internet Explorer 11 kan de streamingdienst in 1080p tonen, dus het is een goed idee om tijdens het kijken van films of series de browser van Microsoft eens uit het stof te halen.

Heb je Windows 10? Dan kun je via Microsoft Edge zelfs Netfix in 4K kijken. Dit stelt echter wel een aantal hoge eisen aan je computer. Zo moet er een 4K-scherm aangesloten zijn en moet de processor minimaal van de 7e generatie Intel Core zijn. Welke processors dat precies zijn kun je in deze lijst van Intel vinden. Het model achterhaal je door recht op ‘Deze computer’ te klikken en vervolgens voor ‘Eigenschappen’ te kiezen.

Netflix Safari Google Chrome
Klik/tap voor groter.

Netflix op Mac: gebruik Safari

Op een iMac, MacBook of Mac Pro is er maar één browser waarin je Netflix op HD-kwaliteit kunt kijken en dat is Safari. Op je Mac is Google Chrome ook beperkt tot een resolutie van 720p. Safari kan Full HD-video afspelen. Helaas is er op de Mac momenteel geen optie voor 4K en dat is zeker bij Retina-schermen van de iMac en 15-inch MacBook Pro zonde.

Andere browsers ook beperkt

Gebruik je Firefox, Opera of een andere browser? Dan ben je op zowel Windows als macOS beperkt tot 720p. Deze beperking heeft twee technische oorzaken. Allereerst ondersteunen deze browsers (nog) geen HDCP 2.2. Dat is DRM-bescherming die compatibel is met video op hoge resolutie zoals Full HD en 4K.

Daarnaast is Netflix voor video op 4K kwaliteit overgeschakeld op de H.265-codec omdat die efficiënter is dan de VP9-codec die Google voor onder andere YouTube gebruikt, maar nog maar weinig browsers ondersteunen deze codec. In de toekomst wordt het beter, omdat veel fabrikanten van hardware en platforms zich achter een nieuwe codec die overal gaat werken hebben geschaard. (Zie ook → Apple schaart zich achter nieuw en open videoformaat)

Reageer op artikel:
Waarom je geen Netflix via Google Chrome moet kijken
Sluiten