Waarom je geen Netflix via Google Chrome moet kijken

Door: Raymon Mens - 24 reacties
Netflix laptop 16x9

Er zijn goede redenen om Google Chrome als browser te gebruiken. Zeker als je een computer met Windows hebt en op de Mac valt er ook wat voor Google’s browser te zeggen. Toch is er één ding dat je zeker niet in Google Chrome moet doen en dat is Netflix kijken.

Steeds meer desktops en laptops hebben een scherm dat minimaal een HD-resolutie (1920×1080) toont. Via Google Chrome kun je de streamingdienst echter slechts op 720p (1280×720) bekijken. Dat zorgt in full-screen modus en op Retina-schermen voor een beeldkwaliteit die niet optimaal is.

Netflix op Windows: HD niet via Google Chrome

Op Windows kan Netflix slechts in 720p bekeken worden via Google Chrome en dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Zelfs Internet Explorer 11 kan de streamingdienst in 1080p tonen, dus het is een goed idee om tijdens het kijken van films of series de browser van Microsoft eens uit het stof te halen.

Heb je Windows 10? Dan kun je via Microsoft Edge zelfs Netfix in 4K kijken. Dit stelt echter wel een aantal hoge eisen aan je computer. Zo moet er een 4K-scherm aangesloten zijn en moet de processor minimaal van de 7e generatie Intel Core zijn. Welke processors dat precies zijn kun je in deze lijst van Intel vinden. Het model achterhaal je door recht op ‘Deze computer’ te klikken en vervolgens voor ‘Eigenschappen’ te kiezen.

Netflix Safari Google Chrome
Klik/tap voor groter.

Netflix op Mac: gebruik Safari

Op een iMac, MacBook of Mac Pro is er maar één browser waarin je Netflix op HD-kwaliteit kunt kijken en dat is Safari. Op je Mac is Google Chrome ook beperkt tot een resolutie van 720p. Safari kan Full HD-video afspelen. Helaas is er op de Mac momenteel geen optie voor 4K en dat is zeker bij Retina-schermen van de iMac en 15-inch MacBook Pro zonde.

Andere browsers ook beperkt

Gebruik je Firefox, Opera of een andere browser? Dan ben je op zowel Windows als macOS beperkt tot 720p. Deze beperking heeft twee technische oorzaken. Allereerst ondersteunen deze browsers (nog) geen HDCP 2.2. Dat is DRM-bescherming die compatibel is met video op hoge resolutie zoals Full HD en 4K.

Daarnaast is Netflix voor video op 4K kwaliteit overgeschakeld op de H.265-codec omdat die efficiënter is dan de VP9-codec die Google voor onder andere YouTube gebruikt, maar nog maar weinig browsers ondersteunen deze codec. In de toekomst wordt het beter, omdat veel fabrikanten van hardware en platforms zich achter een nieuwe codec die overal gaat werken hebben geschaard. (Zie ook → Apple schaart zich achter nieuw en open videoformaat)

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Waarom ik iets niet moet? 🙀

  Goeiedag, Raymon.

 • Profielfoto
  koen

  Moet jij geen eieren gaan zoeken?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Al lang gedaan. Heb de helft van mijn mandje al op.

   

 • Profielfoto
  Maarten

  Dat nieuwe codec wordt toch wel ondersteunt in macos. Raar dat safari dat dan niet ondersteunt. Zelfs final cut ondersteunt het

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik kijk niks via Google Chrome, ik ga geen spyware op mijn Mac installeren.

 • Profielfoto
  silvercircle

  Hoe zie je eigenlijk welke resolutie gebruikt word?

  Bij de samsung tv is dit mogelijk maar in de browser(s) precies niet. Ik meen nochtans dat dat vroeger wel te zien was.

 • Profielfoto
  Night

  @Maarten, volgens mij ondersteund Safari Technology Preview wel HDCP 2.2.

 • Profielfoto
  Ginkeltjes

  Beetje meer uitzoek werk voordat je nieuws post mag wel zeg;)

  Er is gewoon een extensie waarmee je 1080p krijgt;)

 • Profielfoto
  WpV

  Als ik nou niet steeds die irritante foutmelding kreeg bij Netflix in safari dan zou ik zeker safari gebruiken i.p.v. chrome

 • Profielfoto
  Papjes

  Ik maak zelf wel uit hoe ik kijk!!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Wat Ome Kor zegt. Zelfs al was het andersom waarbij Safari de mindere weergave heeft, dan gebruik ik nog steeds Safari. De alternatieven zijn alleen als iets echt niet werkt in Safari. De laatste tijd is dat vooral in Microsoft Office365 producten. Van de week werkte bestandsupload in Yammer niet bijvoorbeeld. Twee weken geleden hebben ze wel Teams-links gerepareerd.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ome Kor op 21 april 2019 15:11
  Ik kijk niks via Google Chrome, ik ga geen spyware op mijn Mac installeren.

  Mar goed dat je dan ook geen Facebook, Twitter en Whatsapp gebruikt. Ik zou trouwens gewoon compleet met internet stoppen als ik zo paranoide was.

 • Profielfoto
  hansman

  Via de ChromeCast in Safari lukt niet.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Daar heb je een AppleTV voor. Geen chromecast.

 • Profielfoto
  polansky

  Betuttelend…

 • Profielfoto
  ISOREX_

  Grappig, had laatst juist met Netflix op safari problemen… Video’s waren continu aan het flikkeren. Op Chrome had ik hier juist dan weer geen last van.

 • Profielfoto
  Telemachus

  ISOREX_ op 22 april 2019 13:17
  Grappig, had laatst juist met Netflix op safari problemen… Video’s waren continu aan het flikkeren. Op Chrome had ik hier juist dan weer geen last van.

  Zelfde hier. Ook andere streaming diensten doen dit bij mij in Safari. Chrome werkt daarentegen prima.

 • Profielfoto
  Joid

  Heb je Windows 10?

  Wait, wut?

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Ginkeltjes op 21 april 2019 19:11
  Beetje meer uitzoek werk voordat je nieuws post mag wel zeg;)

  Er is gewoon een extensie waarmee je 1080p krijgt;)

  Link?

 • Profielfoto
  Pahles

  Clickbait titeltje wel… Waarom worden de andere browsers niet ook meteen genoemd, zoals dat wel in het artikel gebeurt?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Google ff force Netflix 1080p of SuperNetflix, die plug-ins zijn er voor zowel Firefox als Chrome.

 • Profielfoto
  iDEOwen

  Titel moet zijn: “Waarom je Netflix via Safari moet kijken” ipv Google Chrome te bashen. Immers heb je dezelfde beperking met Opera & Firefox…

 • Profielfoto
  Joop

  Geachte auteur,

  is dit clickbait voor de advertentie inkomsten?

  a) HD = 1280×720. Had je zo opgezocht kunnen hebben (of wellicht moeten weten). Wat jij HD noemt is Full-HD (FHD / 1920×1080). Chrome (en tig andere browsers) doen dus wel degelijk HD op Netflix.
  b) Julie webdesigner heeft het ook niet begrepen. 2028 als eerste selectbare geboortejaar? Hoeveel mensen kennen jullie uit dat jaar? En hoeveel schrijven daarvan? Ik schat 0.

  “Op Windows kan Netflix slechts in 720p bekeken worden via Google Chrome en dat is eigenlijk niet meer van deze tijd.”

  Oww en ik maar denken dat schermgrootte, bandbreedte en afstand tot het scherm ook nog factoren waren. En dat het grootste deel van de bevolking nog zonder problemen naar DVD’s kijkt, je weet wel, met een SD resolutie van 720×576 zegt verder ook niet veel natuurlijk. Bulken mensen kopen zelfs het blu-ray/DVD combo-pack, voor de DVD.

  De kijkafstand om 4k nog goed mee te krijgen op een 65″ TV is iets van 2,6m voor de meeste mensen. Daarna is FHD net zo goed. 65″… op een 30″ monitor is de ideale afstand voor 4k 0,92m. Dan moet je al niet al te ver lui achterover hangen als je het aan kijken bent.

  https://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship

  Maar laat geen van dat alles je tegenhouden. “Het is niet van deze tijd” is overigens een vrij kansloos argument, tenzij je de spullen er voor uit het museum moet vissen. Het wiel is van voor Christus en we gebruiken het allemaal nog steeds.

 • Profielfoto
  Ken

  Raymond Mens op 15 april 2019
  Netflix op je Mac? De nieuwe app Clicker maakt het beter

  Maar… de Clicker-app is gebouwd met Electron en daarmee een Chromium-app. Is deze daarmee niet ook beperkt tot 720p?