Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 april 2019

Facebook verzamelde onbedoeld mailcontacten van gebruikers

Het wachtwoord van je e-mailadres aan Facebook geven? Geen goed idee en dat blijkt vandaag. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg heeft namelijk per ongeluk de mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers verzameld en opgeslagen. Dat maakte het bedrijf vandaag zelf toegegeven tegenover Business Insider.

Het verzamelen van de contactpersonen uit mailboxen begon in 2016. Toen kwam Facebook met een maatregel waarbij gebruikers om hun account te verifiëren niet alleen hun e-mailadres in moesten voeren, maar ook het wachtwoord. Zo kon het een scan doen of de gebruiker een echt persoon was.

Gebruikt voor advertentiedoeleinden

Tijdens die scan is iets meer informatie opgeslagen dan de bedoeling was, zegt het bedrijf van Mark Zuckerberg nu. Facebook meldde nergens dat mailcontacten opgeslagen werden, maar deed dit wel. In de tussentijd is de data wel gebruikt om suggesties voor vrienden te doen, het netwerk uit te breiden en advertenties te verbeteren. Facebook belooft echter dat deze fout hersteld wordt en alle mailcontacten die opgeslagen zijn zullen proactief gewist worden. Dit gebeurde bij 1,5 miljoen gebruikers, die allemaal een boel contacten hebben. Dit wil zeggen dat er in totaal data van miljoenen mensen is buitgemaakt.

Het is onwaarschijnlijk dat gebruikers uit Nederland of België door deze fout getroffen zijn. Volgens Facebook werd de verificatie vooral bij gebruikers met een e-mailadres van de Russische dienst Yandex ingezet. Ook bij e-mailadressen van het Duitse GMX was dit het geval. Gebruikers van Gmail, Hotmail of andere Nederlandse providers werden niet gevraagd om hun e-mailadres en wachtwoord in te voeren.

Facebook blijft blunderen

Dit is de laatste, maar zeker niet de eerste blunder van Facebook. Hoewel het sociale netwerk beloofde steeds meer in te gaan zetten op privacy­vriendelijke goed beveiligde diensten, blijven fouten uit het verleden Zuckerberg en co. nog vaak achtervolgen.

Zo werden wachtwoorden van gebruikers in leesbare vorm bewaard, werden de foto’s van 6,8 miljoen gebruikers per abuis gelekt. Dat komt natuurlijk bovenop het schandaal rondom Cambridge Analytica dat zich eind 2018 afspeelde. Is het einde nu echt in zicht? We kunnen het alleen maar hopen.

Reageer op artikel:
Facebook verzamelde onbedoeld mailcontacten van gebruikers
Sluiten