Facebook verzamelde onbedoeld mailcontacten van gebruikers

Door: Raymon Mens - 12 reacties
Mark Zuckerberg van Facebook Project Libra
(Afbeelding: Amy Osborn / AFP)

Het wachtwoord van je e-mailadres aan Facebook geven? Geen goed idee en dat blijkt vandaag. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg heeft namelijk per ongeluk de mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers verzameld en opgeslagen. Dat maakte het bedrijf vandaag zelf toegegeven tegenover Business Insider.

Het verzamelen van de contactpersonen uit mailboxen begon in 2016. Toen kwam Facebook met een maatregel waarbij gebruikers om hun account te verifiëren niet alleen hun e-mailadres in moesten voeren, maar ook het wachtwoord. Zo kon het een scan doen of de gebruiker een echt persoon was.

Gebruikt voor advertentiedoeleinden

Tijdens die scan is iets meer informatie opgeslagen dan de bedoeling was, zegt het bedrijf van Mark Zuckerberg nu. Facebook meldde nergens dat mailcontacten opgeslagen werden, maar deed dit wel. In de tussentijd is de data wel gebruikt om suggesties voor vrienden te doen, het netwerk uit te breiden en advertenties te verbeteren. Facebook belooft echter dat deze fout hersteld wordt en alle mailcontacten die opgeslagen zijn zullen proactief gewist worden. Dit gebeurde bij 1,5 miljoen gebruikers, die allemaal een boel contacten hebben. Dit wil zeggen dat er in totaal data van miljoenen mensen is buitgemaakt.

Het is onwaarschijnlijk dat gebruikers uit Nederland of België door deze fout getroffen zijn. Volgens Facebook werd de verificatie vooral bij gebruikers met een e-mailadres van de Russische dienst Yandex ingezet. Ook bij e-mailadressen van het Duitse GMX was dit het geval. Gebruikers van Gmail, Hotmail of andere Nederlandse providers werden niet gevraagd om hun e-mailadres en wachtwoord in te voeren.

Facebook blijft blunderen

Dit is de laatste, maar zeker niet de eerste blunder van Facebook. Hoewel het sociale netwerk beloofde steeds meer in te gaan zetten op privacy­vriendelijke goed beveiligde diensten, blijven fouten uit het verleden Zuckerberg en co. nog vaak achtervolgen.

Zo werden wachtwoorden van gebruikers in leesbare vorm bewaard, werden de foto’s van 6,8 miljoen gebruikers per abuis gelekt. Dat komt natuurlijk bovenop het schandaal rondom Cambridge Analytica dat zich eind 2018 afspeelde. Is het einde nu echt in zicht? We kunnen het alleen maar hopen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  per ongeluk

  Sure. Of de code en programmatuur van Facebook loopt zo uit de hand dat ze amper nog controle hebben over wat het doet met hun datahonger. Of overal wordt standaard maar iets van sorry/onbedoeld/per ongeluk achter geplakt omdat de data honger van Facebook niet te stoppen is en ze er schijnbaar steeds maar mee weg komen…

  En dat laatste is wel zorgelijk. Mensen dragen maar graag allerlei gratis informatie naar Mark. En het erge: als je nu alleen zelf slachtoffer bent van je roekeloze gedrag… maar nee, je sleept mensen die bijvoorbeeld bewust geen Facebook hebben mee in deze informatie.

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ‘Onbedoeld’ en ‘Per ongeluk’.

  Dat horen we i.d.d. nèt iets te vaak.

 • Profielfoto
  nnsa

  De “sorry” maatschappij…

  En omdat niemand van de handhavers het nog snapt komen ze er mee weg…

 • Profielfoto
  farl4web

  Er is al een flinke tol van de ijsberg zichtbaar met al de blunders. Hoeveel zou er nog onder het ijs liggen?

 • Profielfoto
  olbo

  Zal de meeste gebruiker niks uitmaken, als die maar kan laten zien hoe geweldig leven hij/zij heeft.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Één van zijn quotes is “The biggest risk is not taking any risk.”, dat zegt mij genoeg.

 • Profielfoto
  Loyd

  Het is elke keer wat met die puntsmoel. En als ik een naakt mokkel omringt door zeepbellen op de tijdlijn zet van een vriend, krijg ik een ban! Het moet niet gekker worden met dat schorriemorrie.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik blijf het appart vinden dat ondanks het feit dat dit soort zaken bekend worden Facebook toch blijft groeien qua leden… kwalijke zaak in mijn ogen.

 • Profielfoto
  RW076

  Onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen gebruik maken van de producten van Mark.

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Vind het zowieso belachelijk dat ik een bedrijf toegang moet geven tot mijn mail, of het nou facebook of een ander bedrijf is. Ze hebben gewoon niks in mijn persoonlijke email te zoeken.

  Also, here we go again met de oeps sorry foutje bedankt. Hier geloof ik niet meer in. Dit hebben ze 100% zeker met voorbedachte rade gedaan. De enige reden waarom ze nu nog sorry zeggen is omdat het weer eens naar buiten is gekomen.

 • Profielfoto
  silvercircle

  TheDoctor40 op 19 april 2019 21:19
  Vind het zowieso belachelijk dat ik een bedrijf toegang moet geven tot mijn mail, of het nou facebook of een ander bedrijf is. Ze hebben gewoon niks in mijn persoonlijke email te zoeken.

  Also, here we go again met de oeps sorry foutje bedankt. Hier geloof ik niet meer in. Dit hebben ze 100% zeker met voorbedachte rade gedaan. De enige reden waarom ze nu nog sorry zeggen is omdat het weer eens naar buiten is gekomen.

  Het gaat mijn petje te boven dat er überhaupt mensen zijn die hun wachtwoord(en) aan op het even wie geven. Laat staan aan smoelekensboek.

  Als dat een vereiste zijn er altijd slechte bedoelingen bij en sluit je toch die handel helemaal af. Mensen weten niet hoeveel macht ze zelf hebben. Eens kijken als iedereen zijn account afsluit hoe lang ze dergelijke eisen blijven stellen.

   

 • Profielfoto
  silvercircle

  Sorry voor de foutjes in mijn bericht, blijkbaar kan je een bericht niet meer aanpassen eens geplaatst.