Raymon Mens
Raymon Mens App Store 9 april 2019

Facebook Lite nu in Nederland: kleiner, zuiniger en sneller

Facebook heeft een gestripte app voor iOS (iPhone en iPad) uitgebracht. Het gaat om Facebook Lite, dat vorig jaar al in diverse opkomende markten uit werd gebracht. Nu is de app ook voor Nederlanders beschikbaar. In België is de app vooralsnog niet in de App Store te vinden.

Facebook Lite moet op meerdere gebieden veel zuiniger zijn dan de gewone Facebook-app. Omdat video niet automatisch af wordt gespeeld, gebruikt de app minder data en batterij. De eenvoudige weergave zorgt ervoor dat de app ook op langzame mobiele verbindingen goed werkt.

Facebook Lite kan bijna alles

De app neemt ook een stuk minder ruimte in op je iPhone. De normale Facebook-app is al meer dan 250 MB groot, terwijl Facebook Lite net de 10 MB aantikt. Dat is er natuurlijk ook wel aan te zien, want er zijn geen geluidjes of soepele animaties in Facebook Lite. Op functioneel gebied doet de app echter niet al te veel onder voor de volledige app van het sociale netwerk van Mark Zuckerberg. Stories werken en je kunt ook foto’s en video’s plaatsen.

Er zijn toch enkele beperkingen. Zo werkt twee-traps-authenticatie alleen via SMS en is het voor beheerders van pagina’s niet mogelijk om uitgebreide statistieken te bekijken. Scrollen gaat ook veel minder soepel en dat komt omdat de app veel webtechnieken gebruikt en niet op alle plaatsen native is.

Facebook Lite iPhone
Klik/tap voor groter.

Nog geen Messenger Lite

Opvallend is dat Messenger Lite in Nederland nog ontbreekt. Deze app is er al een tijdje voor Android en in opkomende markten, maar Nederlanders kunnen ‘m nog niet downloaden. Facebook lijkt wel vast te houden aan een aparte app voor berichten, want ook in Facebook Lite is het niet mogelijk om Messenger en het sociale netwerk in één app te gebruiken. Er is wel een Messenger-knop, maar die stuurt je door naar de gewone Messenger-app.

Reageer op artikel:
Facebook Lite nu in Nederland: kleiner, zuiniger en sneller
Sluiten