Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 april 2019
Leestijd: 2 minuten

Concurrentie voor Ziggo nu mogelijk, met grote beperking

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het werkelijkheid. Ziggo heeft de kabel opengesteld voor concurrentie en andere providers kunnen nu hun diensten op de kabel aanbieden. Goed nieuws voor consumenten, ware het niet dat er één grote beperking is.

Providers die hun diensten willen aanbieden op het kabelnetwerk van Ziggo, kunnen geen onbeperkte data aanbieden. Het gemiddelde datagebruik mag niet hoger liggen dan dat van Ziggo-klanten. Is dat wel het geval? Dan moet de provider bijbetalen en zal dit mogelijk doorgerekend worden aan jou als klant.

Drie snelheden op kabelnetwerk Ziggo

Dit blijkt uit de voorwaarden voor wholesale die Ziggo inmiddels op zijn website heeft gezet. Providers kunnen via de kabel drie snelheden gaan aanbieden, namelijk 40/4 Mbit/s, 200/20 Mbit/s en 400/40 Mbit/s. De eerstgenoemde snelheid is de downloadsnelheid en de uploadsnelheid is altijd tien procent van de downloadsnelheid. De provider biedt zelf vergelijkbare snelheden aan, maar komt binnenkort met een snelheidsverhoging.

Concurrenten van Ziggo op de kabel kunnen geen onbeperkte data aanbieden. Het datagebruik van een klant mag niet meer zijn dan dat van de gemiddelde Ziggo-klant. Wat het gemiddelde verbruik is, staat echter nergens. Wel duidelijk is dat 10GB extra € 0,53 kost. Dit gaat providers waarschijnlijk doorrekenen aan klanten, maar een fair use policy hanteren hoort ook tot de mogelijkheden.

Concurrentie op de kabel verplicht

Ziggo heeft er niet vrijwillig voor gekozen om concurrentie toe te laten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) dwong de provider in de zomer van 2018 om de kabel open te stellen. Aanvankelijk stribbelde het bedrijf tegen, maar onder dreiging van een dwangsom is concurrentie nu toch mogelijk.

Een van de providers die interesse heeft om ook diensten op de kabel aan te bieden, is Tele2. Daarnaast wil de actiegroep die voor het behoud van XS4ALL strijdt ook de kabel op. In een recente poll onder onze lezers zei een meerderheid van de stemmers open te staan voor een nieuwe provider op de kabel. (Zie ook → Actiecomité: “Enorme kansen voor XS4ALL als kabelprovider”)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Concurrentie voor Ziggo nu mogelijk, met grote beperking
Sluiten