Concurrentie voor Ziggo nu mogelijk, met grote beperking

Door: Raymon Mens - 5 reacties
Concurrentie Ziggo
Afbeelding: AFP/Michael Bocchieri

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het werkelijkheid. Ziggo heeft de kabel opengesteld voor concurrentie en andere providers kunnen nu hun diensten op de kabel aanbieden. Goed nieuws voor consumenten, ware het niet dat er één grote beperking is.

Providers die hun diensten willen aanbieden op het kabelnetwerk van Ziggo, kunnen geen onbeperkte data aanbieden. Het gemiddelde datagebruik mag niet hoger liggen dan dat van Ziggo-klanten. Is dat wel het geval? Dan moet de provider bijbetalen en zal dit mogelijk doorgerekend worden aan jou als klant.

Drie snelheden op kabelnetwerk Ziggo

Dit blijkt uit de voorwaarden voor wholesale die Ziggo inmiddels op zijn website heeft gezet. Providers kunnen via de kabel drie snelheden gaan aanbieden, namelijk 40/4 Mbit/s, 200/20 Mbit/s en 400/40 Mbit/s. De eerstgenoemde snelheid is de downloadsnelheid en de uploadsnelheid is altijd tien procent van de downloadsnelheid. De provider biedt zelf vergelijkbare snelheden aan, maar komt binnenkort met een snelheidsverhoging.

Concurrenten van Ziggo op de kabel kunnen geen onbeperkte data aanbieden. Het datagebruik van een klant mag niet meer zijn dan dat van de gemiddelde Ziggo-klant. Wat het gemiddelde verbruik is, staat echter nergens. Wel duidelijk is dat 10GB extra € 0,53 kost. Dit gaat providers waarschijnlijk doorrekenen aan klanten, maar een fair use policy hanteren hoort ook tot de mogelijkheden.

Concurrentie op de kabel verplicht

Ziggo heeft er niet vrijwillig voor gekozen om concurrentie toe te laten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) dwong de provider in de zomer van 2018 om de kabel open te stellen. Aanvankelijk stribbelde het bedrijf tegen, maar onder dreiging van een dwangsom is concurrentie nu toch mogelijk.

Een van de providers die interesse heeft om ook diensten op de kabel aan te bieden, is Tele2. Daarnaast wil de actiegroep die voor het behoud van XS4ALL strijdt ook de kabel op. In een recente poll onder onze lezers zei een meerderheid van de stemmers open te staan voor een nieuwe provider op de kabel. (Zie ook → Actiecomité: “Enorme kansen voor XS4ALL als kabelprovider”)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Is er eigenlijk een app of iets dat je op je modem kunt zetten om te meten hoeveel WiFi van Ziggo je per maand gebruikt?

   

  Ik zou dat wel eens willen weten, hoeveel internet ik er thuis doorheen draai. Als je daar inzicht in krijgt dan kun je veel beter een afweging maken of je een superdikke mobiele bundel zou kunnen nemen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Shmoo op 1 april 2019 15:03
  Is er eigenlijk een app of iets dat je op je modem kunt zetten om te meten hoeveel WiFi van Ziggo je per maand gebruikt?

   

  Ik zou dat wel eens willen weten, hoeveel internet ik er thuis doorheen draai. Als je daar inzicht in krijgt dan kun je veel beter een afweging maken of je een superdikke mobiele bundel zou kunnen nemen.

  Hangt van je router af, maar meestal kun je wel zien hoeveel data je er doorheen jaagt.

  Vind het een bizarre regel overigens. Data mag niet meer zijn dan Ziggo zelf. Dus stel, als Ziggo heel klein wordt omdat de concurrentie groter wordt dan kan de concurrentie ook niet groeien want mag niet groter dan Ziggo qua datavolume?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Denk dat ‘volledige toegang’ ook echt volledige toegang moet zijn Als netwerkbeheerder mag Ziggo wel prijzen berekenen, maar dat mag alleen op basis van verbruik, daar mogen dan geen beperkingen aan zitten.

   

  Denk dat als Ziggo geen onbeperkte toegang biedt aan concurrenten ze hetzelfde lot zal ondergaan als de elektriciteitsbedrijven en dat net netwerk apart ondergebracht moet worden onder streng toezicht.

 • Profielfoto
  whaha

  Is dit een slechte 1 april grap of zo?

 • Profielfoto
  Frans

  De (telefoon en TV) kabel, de infrastructuur, had nooit geprivatiseerd moeten worden. We hebben toch ook geen geprivatiseerd wegenstelsel? De overheid zou de infrastructuur weer  naar zich toe moeten trekken. Overal glasvezel aanleggen en de consument laten kiezen welke diensten ze op hun aansluiting willen afnemen en van wie. Pas dan krijgen we echte concurrentie, met meer keuze, betere kwaliteit, betere service en lagere prijzen.