Belangrijke chipontwerper verlaat Apple op ongunstig moment

Door: Night - 8 reacties

De naam Gerard Williams III zal je waarschijnlijk niet veel zeggen, maar hij was een belangrijk man binnen Apple. Hij overzag de afgelopen tien jaar Apple’s chip-ontwerpen en was eind­verant­woordelijk voor alle chips sinds de Apple A7 uit 2013. Dit was tevens de eerste 64-bits smartphone-chip en zat in de iPhone 5s.

Volgens het Amerikaanse CNET heeft Williams het bedrijf uit Cupertino in maart verlaten. Zijn vertrek komt op een ongunstig moment voor Apple, want de iPhone-maker zet meer dan ooit in op eigen chips.

Van losse chip naar systeem-op-een-chip

Williams werkte zich de afgelopen jaren omhoog tot Senior Director of Platform Architecture bij Apple. Daar voerde hij een belangrijke transformatie door. Apple’s A-chips zijn niet langer alleen een CPU, maar een SoC (systeem-op-een-chip). Dat wil zeggen dat zowel de CPU als GPU en straks ook het modem in één chip zijn geïntegreerd. Zijn laatste creatie was de nieuwste A12X Bionic. Deze krachtpatser zit onder andere in de iPad Pro 2018 en kent op het gebied van prestaties nog steeds zijn gelijke niet.

T2-chip iMac Pro
T2-chip in de iMac Pro – Klik/tap voor groter.

Vertrek op ongunstig moment voor Apple

Het vertrek van Williams komt op een ongunstig moment voor de iPhone maker. Het bedrijf richt zich meer en meer op het maken van eigen componenten. Zo wordt er aan een eigen 5G-modem gesleuteld en krijgt de Mac ook steeds meer eigen chips die werk van de Intel-processor overnemen. In de meeste moderne Macs zit bijvoorbeeld een T2-chip.

Niemand is onmisbaar, maar het verlies van een ervaren kracht als Williams is ongetwijfeld een bittere pil. De reden van Williams’ vertrek is niet bekend en Apple onthield zich van commentaar op dit bericht. (Zie ook → Intel is overtuigd: ‘Apple lanceert in 2020 Mac met eigen ARM-chip’)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Elduderino

  Oh gut hier denkt men ook al dat iemand onmisbaar is….. verassing, een succesvol bedrijf of afdeling is niet afhankelijk van 1 persoon.

 • Profielfoto
  Gio

  Hopelijk was hij niet de Ronaldo vd chip afdeling anders hebben ze een groot probleem (we zien hoe slecht het bij real nu loopt).

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik ken hem ergens van. Volgens mij heb ik ‘m ook een keer in de etalage bij de H&M zien staan. ?

   

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Elduderino op 31 maart 2019 00:05
  Oh gut hier denkt men ook al dat iemand onmisbaar is….. verassing, een succesvol bedrijf of afdeling is niet afhankelijk van 1 persoon.

  Wat is dat nu weer voor een onzinnige reactie? Er staat toch duidelijk dat niemand onmisbaar is?

  Ik denk wel dat de chip-ontwerp-afdeling met het gemis van een ervaren kracht als Williams (tijdelijk) een onstuurbaar schip zal worden.

   

  Wat ik me vooral afvraag is wie er met het idee voor de scalable SoC kwam bij Apple. Als dat inderdaad Williams was. zal het voor Apple zeker een gemis zijn. Als hij slechts ‘toezicht’ hield zal het allemaal wel meevallen.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik heb het artikel wat van eindredactie voorzien en verduidelijkt.

 • Profielfoto
  donut

  Gerard William III is niet meer

  Leve Gerard William IV  !

 • Profielfoto
  koen

  Williams, niet William. ?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Elduderino op 31 maart 2019 00:05
  Oh gut hier denkt men ook al dat iemand onmisbaar is….. verassing, een succesvol bedrijf of afdeling is niet afhankelijk van 1 persoon.

  Nee, dat hebben we kunnen zien toen Steve Jobs de pijp uit ging…