Night
Night Apple Inc. 1 april 2019

Belangrijke chipontwerper verlaat Apple op ongunstig moment

De naam Gerard Williams III zal je waarschijnlijk niet veel zeggen, maar hij was een belangrijk man binnen Apple. Hij overzag de afgelopen tien jaar Apple’s chip-ontwerpen en was eind­verant­woordelijk voor alle chips sinds de Apple A7 uit 2013. Dit was tevens de eerste 64-bits smartphone-chip en zat in de iPhone 5s.

Volgens het Amerikaanse CNET heeft Williams het bedrijf uit Cupertino in maart verlaten. Zijn vertrek komt op een ongunstig moment voor Apple, want de iPhone-maker zet meer dan ooit in op eigen chips.

Van losse chip naar systeem-op-een-chip

Williams werkte zich de afgelopen jaren omhoog tot Senior Director of Platform Architecture bij Apple. Daar voerde hij een belangrijke transformatie door. Apple’s A-chips zijn niet langer alleen een CPU, maar een SoC (systeem-op-een-chip). Dat wil zeggen dat zowel de CPU als GPU en straks ook het modem in één chip zijn geïntegreerd. Zijn laatste creatie was de nieuwste A12X Bionic. Deze krachtpatser zit onder andere in de iPad Pro 2018 en kent op het gebied van prestaties nog steeds zijn gelijke niet.

T2-chip MacBook Pro 2018
T2-chip in de iMac Pro – Klik/tap voor groter.

Vertrek op ongunstig moment voor Apple

Het vertrek van Williams komt op een ongunstig moment voor de iPhone maker. Het bedrijf richt zich meer en meer op het maken van eigen componenten. Zo wordt er aan een eigen 5G-modem gesleuteld en krijgt de Mac ook steeds meer eigen chips die werk van de Intel-processor overnemen. In de meeste moderne Macs zit bijvoorbeeld een T2-chip.

Niemand is onmisbaar, maar het verlies van een ervaren kracht als Williams is ongetwijfeld een bittere pil. De reden van Williams’ vertrek is niet bekend en Apple onthield zich van commentaar op dit bericht. (Zie ook → Intel is overtuigd: ‘Apple lanceert in 2020 Mac met eigen ARM-chip’)

Reageer op artikel:
Belangrijke chipontwerper verlaat Apple op ongunstig moment
Sluiten