Restauratie Notre-Dame: Apple zegt hulp toe, YouTube blundert

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Maandag brak hevige brand uit in de kathedraal Notre-Dame in Parijs. De torenspits van het gebouwd stortte al snel in, maar door goed werk van de brandweer is een groot deel van het gebouw en de relikwieën gered. De restauratie laat nog wel even op zich wachten, maar Apple heeft al hulp toegezegd. YouTube ging minder goed met het nieuws om.

Dat de iconische kathedraal in ere hersteld wordt, is zeker. De Franse president Emmanuel Macron zei dat het historische gebouw hoe dan ook gerestaureerd zal worden. Franse modehuizen Gucci, Yves Saint Laurent en Louis Vuitton hebben hulp toegezegd en ook oliebedrijf Total springt bij. In totaal is nu al 300 miljoen dollar beschikbaar gesteld. En dat is nog zonder Apple’s donatie.

Apple belooft hulp restauratie Notre-Dame

Apple-CEO Tim Cook laat in een Tweet weten: “We leven mee met het Franse volk en met iedereen voor wie de Notre-Dame een symbool van hoop is. Ik ben opgelucht dat iedereen veilig is.” De CEO belooft een bijdrage te leveren aan het herstel van de kathedraal, maar zegt niet hoe groot Apple’s bijdrage zal zijn. Hij wil alleen kwijt dat “Apple een bijdrage zal leveren aan de wederopbouw om dit waardevolle erfgoed voor toekomstige generaties te helpen herstellen.”

Het Vaticaan heeft inmiddels ook toegezegd experts op het gebied van middeleeuwse kerkelijke architectuur beschikbaar te stellen. Air France zal deelnemers aan de wederopbouw gratis vluchten bieden. Apple helpt slachtoffers van rampen steeds vaker. Zo werden in Japan Apple-apparaten gratis gerepareerd na heftige overstromingen en droeg Apple bij aan de wederopbouw van een overstroomd gebied in India.

Notre-Dame restauratie
De Notre-Dame op dinsdag na vijftien uur blussen – Klik/tap voor groter.

YouTube vond het aanvankelijk fake news

Bij YouTube ging het toen de brand uitbrak fout. Er werden al snel livestreams gestart door diverse media-kanalen en bewoners in de buurt. Deze streams werden aanvankelijk aangemerkt als desinformatie (‘fake news’). Het algoritme van YouTube toonde een extra sectie met informatie over de aanslagen van 11 september onder video’s van de kathedraal in Parijs.

Het algoritme van de dienst verwarde de brand in de Notre-Dame met video’s die de aanslagen van 11 september op het World Trade Center in twijfel trekken. In een reactie zegt de dienst dat het om een fout ging en dat dit snel hersteld is. Of de video’s door de classificatie ook minder vaak vertoond en aangeraden werden, is niet duidelijk maar wel waarschijnlijk. Het algoritme van de videodienst is duidelijk nog niet klaar voor échte nieuwsgebeurtenissen.

YouTube Notre-Dame fake news
Klik/tap voor groter.

Francois Guillot / AFP / Getty Images (fotografie)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Niet om het een of ander, maar waarom wordt dit een ‘blunder’ voor YouTube genoemd?

  Er zijn ernstigere zaken waar we ons in de wereld druk om zouden moeten maken. Het is daarmee dus ook tamelijk hypocriet om voor een kerk de buidel te trekken om aan de andere kant mensen te laten sterven aan de meest vreselijke ziektes waar Apple, of al die miljardairs ineens niet thuis geven.

 • Profielfoto
  xaddict

  Het is een blunder omdat het nieuws is, belangrijk om gezien te worden (zeker door mensen in de regio) en als dat dan door algoritmen weggecijferd word krijgen die mensen die graag op de hoogte willen blijven (en blijkbaar youtube daarvoor gebruiken) niet de juiste info.

 • Profielfoto
  Night

  Ik vind YouTube nou ook niet echt bepaald een nieuwsgerelateerde dienst…

 • Profielfoto
  pannekoek

  Een (hoofd) redacteur kan blunderen, en algoritme om fake nieuws te filteren heeft als neven effect dat het even duurt voor het nieuws stempel erop komt.

  Als redacteur moet je dat verschil omarmen, dat betekend dat je als denkend persoon meerwaarde hebt, maar als je er zo over schrijft als hier boven, dan is het ver onder je stand.

  Cook noemt geen bedrag, omdat het na de belasting ontwijking olie op het vuur is. het bedrag van de ‘gift’ had eingenlijk in Frankrijk had moeten zijn. Dat komt nu dus alsnog, maar is het wel alles of meer? Cook zoals zo vaak gewoon z’n smoel moeten houden en ruim voor de fik de girobetaalkaart al op de bus moeten doen.

  Polanski for president!!! Ondertussen las ik dat er op het moment van schijven al meer dan 700 miljoen is verzameld, en de herbouw-tijd op 5 jaar is gezet. Met zoveel will-power en financiële slagkracht kun je een burgeroorlog in Afrika stoppen! Of een onderzoek traject naar bijv. kanker of aids een boost van jewelste geven!!

  Zonde van het bouwwerk en de kunst en het antiek, daar doe ik niets aan af.

   

   

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Pff moet nou alles met alles worden verbonden? Tuurlijk: je kunt ieder dubbeltje of miljoen maar 1x uitgeven. En ja dat betekent keuzes maken. Wie zegt dat veel van die weldoeners voor de Notre Dame niet óók aan goede doelen geven. En als ze dat niet zouden doen: maakt dat herbouwen van een monument daarmee een slecht doel? Als je het aan de clochards geeft dan komen de ouderen in opstand, als je het aan de ouderen geeft, komen de chronisch zieken in opstand. Schei toch lekker uit met je verongelijkte gedoe en ga fijn zelf geld verdienen zodat je het aan het doel van jouw keuze kunt schenken.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Vwb het nieuwsbericht: het stuk over Apple lijkt me relevant. Het stukje over YouTube had van mij niet gehoeven: het artikel krijgt daardoor twee slecht zijdelings gerelateerde boodschappen tegelijk. 1 Apple stort geld, 2 YouTube’s algoritme klopte tijdelijk niet.

 • Profielfoto
  bzguy

  pannekoek op 16 april 2019 21:49
  Als redacteur moet je dat verschil omarmen, dat betekend …

   

   

  Daar blunder je zelf toch wel eventjes;) Geen ramp, het is tegenwoordig ‘trendy’ en helaas schering en inslag om dt-fouten te maken;)

 • Profielfoto
  pannekoek

  bzguy op 17 april 2019 10:40

  pannekoek op 16 april 2019 21:49
  Als redacteur moet je dat verschil omarmen, dat betekend …

   

   

  Daar blunder je zelf toch wel eventjes;) Geen ramp, het is tegenwoordig ‘trendy’ en helaas schering en inslag om dt-fouten te maken;)

  (Ik heb geen plak-t in m’n toetsenbord, dus is het echt een taal fout van megalomane proporties.) Edoch, fout is fout, en hierbij excuses.