Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 16 april 2019

Restauratie Notre-Dame: Apple zegt hulp toe, YouTube blundert

Maandag brak hevige brand uit in de kathedraal Notre-Dame in Parijs. De torenspits van het gebouwd stortte al snel in, maar door goed werk van de brandweer is een groot deel van het gebouw en de relikwieën gered. De restauratie laat nog wel even op zich wachten, maar Apple heeft al hulp toegezegd. YouTube ging minder goed met het nieuws om.

Dat de iconische kathedraal in ere hersteld wordt, is zeker. De Franse president Emmanuel Macron zei dat het historische gebouw hoe dan ook gerestaureerd zal worden. Franse modehuizen Gucci, Yves Saint Laurent en Louis Vuitton hebben hulp toegezegd en ook oliebedrijf Total springt bij. In totaal is nu al 300 miljoen dollar beschikbaar gesteld. En dat is nog zonder Apple’s donatie.

Apple belooft hulp restauratie Notre-Dame

Apple-CEO Tim Cook laat in een Tweet weten: “We leven mee met het Franse volk en met iedereen voor wie de Notre-Dame een symbool van hoop is. Ik ben opgelucht dat iedereen veilig is.” De CEO belooft een bijdrage te leveren aan het herstel van de kathedraal, maar zegt niet hoe groot Apple’s bijdrage zal zijn. Hij wil alleen kwijt dat “Apple een bijdrage zal leveren aan de wederopbouw om dit waardevolle erfgoed voor toekomstige generaties te helpen herstellen.”

Het Vaticaan heeft inmiddels ook toegezegd experts op het gebied van middeleeuwse kerkelijke architectuur beschikbaar te stellen. Air France zal deelnemers aan de wederopbouw gratis vluchten bieden. Apple helpt slachtoffers van rampen steeds vaker. Zo werden in Japan Apple-apparaten gratis gerepareerd na heftige overstromingen en droeg Apple bij aan de wederopbouw van een overstroomd gebied in India.

Notre-Dame restauratie
De Notre-Dame op dinsdag na vijftien uur blussen – Klik/tap voor groter.

YouTube vond het aanvankelijk fake news

Bij YouTube ging het toen de brand uitbrak fout. Er werden al snel livestreams gestart door diverse media-kanalen en bewoners in de buurt. Deze streams werden aanvankelijk aangemerkt als desinformatie (‘fake news’). Het algoritme van YouTube toonde een extra sectie met informatie over de aanslagen van 11 september onder video’s van de kathedraal in Parijs.

Het algoritme van de dienst verwarde de brand in de Notre-Dame met video’s die de aanslagen van 11 september op het World Trade Center in twijfel trekken. In een reactie zegt de dienst dat het om een fout ging en dat dit snel hersteld is. Of de video’s door de classificatie ook minder vaak vertoond en aangeraden werden, is niet duidelijk maar wel waarschijnlijk. Het algoritme van de videodienst is duidelijk nog niet klaar voor échte nieuwsgebeurtenissen.

YouTube Notre-Dame fake news
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Restauratie Notre-Dame: Apple zegt hulp toe, YouTube blundert
Sluiten