Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 16 april 2019

Eerste biografie Tim Cook is uit en vertelt niets nieuws

Na het schrijven van een biografie over Steve Jobs in 2009 en Jony Ive in 2013, komt auteur Leander Kahney terug met een biografie van Tim Cook. Onder de flatteuze titel “Tim Cook: The Genius Who Took Apple to the next level” volgt het boek het leven van de huidige Apple-CEO.

De eerste meningen over deze nieuwe bio zijn niet erg positief en wij sluiten ons daarbij aan. Als je vaste lezer van onze site bent en het Apple-nieuws volgt, bevat het boek waarschijnlijk niets nieuws. Dat heeft een goede reden. Het is een namelijk een onofficiële biografie.

Biografie zonder medewerking Tim Cook

Leander Kahney -die ook uitgever van Cult of Mac is- kon voor het boek niet praten met Tim Cook. Het is dan ook van een heel ander niveau dan de officiële biografie van Steve Jobs die door Walter Isaacson geschreven werd. De auteur kon ook niet praten met de mensen onder Tim Cook, met uitzondering van Deirdre O’Brien. Dit is Apple’s HR-dame die Angela Ahrendts net heeft vervangen als hoofd van Apple Retail.

Wij hebben het boek gelezen en konden op een paar feitjes na geen nieuwe informatie ontdekken. Voor het grootste deel voorziet Kahney reeds openbare informatie van wat context. Het is een prima geschreven boek, maar ook wel érg lovend over Cook. Hij wordt een beetje als god beschouwd en het boek is met vlagen zo complimenteus dat het zelfs voor Apple-fans soms een beetje komisch wordt. De PR-afdeling van Apple wordt overigens in de inleiding hartelijk bedankt voor de medewerking.

Tim Cook biografie
Klik/tap voor groter.

Weinig nieuwe details

Kortom, je zult niets nieuws leren, omdat er niets nieuws te lezen is. Er is niets over het persoonlijke leven van Tim Cook te vinden en ook geen nieuwe details over hoe Apple tegenwoordig écht werkt. Een voorbeeld: over Apple’s zelfrijdende auto wordt gezegd dat de status onduidelijk is en dat het project mogelijk nog loopt maar ook geannuleerd kan zijn.

De enige nieuwigheid is de strijd die Apple met de FBI voerde. De auteur sprak met Bruce Sewell, een voormalig Apple-adviseur die de zaak behandelde. De Amerikaans opsporingsdienst benaderde Apple volgens hem al in 2014 en wilde een backdoor in de iPhone. Apple zei nee en Tim Cook verdedigde dit besluit. Daarna besloot van de FBI de aanslag in San Bernardino te gebruiken om Apple publiekelijk te dwingen toe te geven. Maar Tim Cook zwichtte niet.

Dat is een beetje weinig voor een biografie van 320 pagina’s… Nogmaals: het is een best lekker geschreven samenvatting van de grote gebeurtenissen in het Apple-universum met wat context rondom Tim Cook. Of het de titel biografie waardig is, blijft volgens ons twijfelachtig.

Reageer op artikel:
Eerste biografie Tim Cook is uit en vertelt niets nieuws
Sluiten