Eerste biografie Tim Cook is uit en vertelt niets nieuws

Door: Raymon Mens - 14 reacties
Tim Cook Smile

Na het schrijven van een biografie over Steve Jobs in 2009 en Jony Ive in 2013, komt auteur Leander Kahney terug met een biografie van Tim Cook. Onder de flatteuze titel “Tim Cook: The Genius Who Took Apple to the next level” volgt het boek het leven van de huidige Apple-CEO.

De eerste meningen over deze nieuwe bio zijn niet erg positief en wij sluiten ons daarbij aan. Als je vaste lezer van onze site bent en het Apple-nieuws volgt, bevat het boek waarschijnlijk niets nieuws. Dat heeft een goede reden. Het is een namelijk een onofficiële biografie.

Biografie zonder medewerking Tim Cook

Leander Kahney -die ook uitgever van Cult of Mac is- kon voor het boek niet praten met Tim Cook. Het is dan ook van een heel ander niveau dan de officiële biografie van Steve Jobs die door Walter Isaacson geschreven werd. De auteur kon ook niet praten met de mensen onder Tim Cook, met uitzondering van Deirdre O’Brien. Dit is Apple’s HR-dame die Angela Ahrendts net heeft vervangen als hoofd van Apple Retail.

Wij hebben het boek gelezen en konden op een paar feitjes na geen nieuwe informatie ontdekken. Voor het grootste deel voorziet Kahney reeds openbare informatie van wat context. Het is een prima geschreven boek, maar ook wel érg lovend over Cook. Hij wordt een beetje als god beschouwd en het boek is met vlagen zo complimenteus dat het zelfs voor Apple-fans soms een beetje komisch wordt. De PR-afdeling van Apple wordt overigens in de inleiding hartelijk bedankt voor de medewerking.

Tim Cook biografie
Klik/tap voor groter.

Weinig nieuwe details

Kortom, je zult niets nieuws leren, omdat er niets nieuws te lezen is. Er is niets over het persoonlijke leven van Tim Cook te vinden en ook geen nieuwe details over hoe Apple tegenwoordig écht werkt. Een voorbeeld: over Apple’s zelfrijdende auto wordt gezegd dat de status onduidelijk is en dat het project mogelijk nog loopt maar ook geannuleerd kan zijn.

De enige nieuwigheid is de strijd die Apple met de FBI voerde. De auteur sprak met Bruce Sewell, een voormalig Apple-adviseur die de zaak behandelde. De Amerikaans opsporingsdienst benaderde Apple volgens hem al in 2014 en wilde een backdoor in de iPhone. Apple zei nee en Tim Cook verdedigde dit besluit. Daarna besloot van de FBI de aanslag in San Bernardino te gebruiken om Apple publiekelijk te dwingen toe te geven. Maar Tim Cook zwichtte niet.

Dat is een beetje weinig voor een biografie van 320 pagina’s… Nogmaals: het is een best lekker geschreven samenvatting van de grote gebeurtenissen in het Apple-universum met wat context rondom Tim Cook. Of het de titel biografie waardig is, blijft volgens ons twijfelachtig.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Ik ken Tim alleen van de keynotes maar een genius zou ik hem echt niet kunnen noemen. Ik vind het een stijve hark zonder uitstraling die in mijn ogen niets nieuws heeft gebracht. Eerder achteruitgang.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Saaiste man op aarde.

 • Profielfoto
  Night

  Stijve hark, saai… Het is gewoon een keiharde zakenman en dan ziet men al gauw geen aansluiting bij het imago dat we Apple graag toeschrijven. Feit blijft dat het Apple onder deze ‘stijve hark’ financieel flink voor de wind is gegaan. Ook zonder innovaties en trendsetting uitvindingen heeft Apple dus bestaansrecht.

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Night op 16 april 2019 19:48
  Feit blijft dat het Apple onder deze ‘stijve hark’ financieel flink voor de wind is gegaan. Ook zonder innovaties en trendsetting uitvindingen heeft Apple dus bestaansrecht.

  Oh maar dat geloof ik inderdaad wel ja. Hij is zeker geen domme man. Dus die next level qua financieen zal wel goed zitten. Maar een next level qua visie, innovaties of producten heeft hij niet gebracht. En op de lange termijn is dat toch belangrijker denk ik.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Leuk als je de zilvervisjes een plezier wilt doen. ?

   

 • Profielfoto
  pannekoek

  geen nieuws is fake nieuws:)

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Vind Tim Cook dan ook de meest saaie CEO. En na Jobs is het al lastig om uit die schaduw te komen. Cook voelt slap aan, waar Jobs mensen tot (letterlijk?) tot het uiterste pushte. Tim Cook lijkt het allemaal wel prima te vinden als er maar veel geld binnen komt.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Er was indertijd een (goede) reden dat Steve Jobs Tim Cook bij Apple vroeg.

  Daarna volgde hij Jobs op, en zorgde er voor dat Apple in die jaren groeide tot ongekende hoogten, met prachtige producten.

  Ik heb wel eens het idee dat we een beetje verwend zijn, en eigenlijk elk jaar weer een nieuwe iPhone-achtige uitvinding verwachten, en als dat dan uitblijft dan zou dat aan Tim Cook liggen. Ome Steve had anders ook nog wel een tiental uitglijders die je misschien niet verwacht van een “Genius”: de puck muis bij de eerste iMac en  MobilMe zijn zomaar even een paar voorbeelden. Het verschil tussen Jobs en Cook is dat Jobs lulde als brugman, bijna iedereen kon laten geloven dat die rode bal eigenlijk een blauw vierkant is, en nu eenmaal een charisma had dat maar door weinigen op aarde werd geëvenaard.

  Vergeet niet dat Apple eigenlijk een heel erg klein bedrijfje was in verhouding met nu met een marketshare van 3%, slechts een paar Macs maakte, en als veel te duur werd weggezet door velen. Indertijd was het een “wow!”-ervaring als je iemand tegenkwam die ook een Mac had of op een Mac werkte. Apple winkeltjes in afgelegen donkere steegjes die je moest weten, anders kwam je er niet.

  Cook komt erg slecht over tijdens evenementen, is bijna vervelend om naar te kijken, en is zeker geen show man. Ik denk dat hij dat zelf ook wel weet, en daarom zo snel en veel mogelijk anderen laat spreken. Het zijn niet meer de supershows van Jobs, waar je halsreikend naar uitkeek, en helemaal blij was met een nieuwe iLife versie en een grotere of kleinere iPod (en dat was dan alles).

  Maar vergeet de Apple Watch niet, de AirPods, Apple Music, en de iPhone en iPad Pro. Vergeet niet hoe Sculley en Amelio Apple overnamen van Jobs en er wèl een zooitje van maakten en Apple zo’n beetje de afgrond in reden. Cook heeft er juist het grootste bedrijf van de wereld van gemaakt. Petje af.

  Charismatisch? nee, absoluut niet. Goed voor Apple? ja, absoluut wel.

   

 • Profielfoto
  Shmoo

  @PowerMac

  Probeer je het boek over te schrijven?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hoezo ‘next level’…. ? Voor de aandeelhouders ja! Welke creatieve, verrassende nieuwe producten zijn er sinds Cook gekomen? Het ENIGE dat ik kan bedenken zijn de AirPods. Verder een speaker die hier niet te koop is en diensten die hier niet geleverd worden. Cook is een kruidenier, die de winkel op orde houdt, maar zijn mensen niet aanjaagt tot creatieve prestaties.

 • Profielfoto
  Willem

  Grijze standaard muis.. hoe in hemelsnaam 320 pagina’s?

 • Profielfoto
  PowerMac

  Shmoo op 17 april 2019 11:57
  @PowerMac

  Probeer je het boek over te schrijven?

  :D

 • Profielfoto
  PowerMac

  MacAanZee op 17 april 2019 12:45
  Hoezo ‘next level’…. ? Voor de aandeelhouders ja! Welke creatieve, verrassende nieuwe producten zijn er sinds Cook gekomen? Het ENIGE dat ik kan bedenken zijn de AirPods. Verder een speaker die hier niet te koop is en diensten die hier niet geleverd worden. Cook is een kruidenier, die de winkel op orde houdt, maar zijn mensen niet aanjaagt tot creatieve prestaties.

  Apple Watch, AirPods, HomePod.

  Apple Watch: je houdt er van of niet, maar het is reeds een toonaangevend product, en beheerst meer dan 50% van alle horloges wereldwijd.

 • Profielfoto
  monty python

  PowerMac op 17 april 2019 09:48
  Er was indertijd een (goede) reden dat Steve Jobs Tim Cook bij Apple vroeg.

  Daarna volgde hij Jobs op, en zorgde er voor dat Apple in die jaren groeide tot ongekende hoogten, met prachtige producten.

  Ik heb wel eens het idee dat we een beetje verwend zijn, en eigenlijk elk jaar weer een nieuwe iPhone-achtige uitvinding verwachten, en als dat dan uitblijft dan zou dat aan Tim Cook liggen. Ome Steve had anders ook nog wel een tiental uitglijders die je misschien niet verwacht van een “Genius”: de puck muis bij de eerste iMac en  MobilMe zijn zomaar even een paar voorbeelden. Het verschil tussen Jobs en Cook is dat Jobs lulde als brugman, bijna iedereen kon laten geloven dat die rode bal eigenlijk een blauw vierkant is, en nu eenmaal een charisma had dat maar door weinigen op aarde werd geëvenaard.

  Vergeet niet dat Apple eigenlijk een heel erg klein bedrijfje was in verhouding met nu met een marketshare van 3%, slechts een paar Macs maakte, en als veel te duur werd weggezet door velen. Indertijd was het een “wow!”-ervaring als je iemand tegenkwam die ook een Mac had of op een Mac werkte. Apple winkeltjes in afgelegen donkere steegjes die je moest weten, anders kwam je er niet.

  Cook komt erg slecht over tijdens evenementen, is bijna vervelend om naar te kijken, en is zeker geen show man. Ik denk dat hij dat zelf ook wel weet, en daarom zo snel en veel mogelijk anderen laat spreken. Het zijn niet meer de supershows van Jobs, waar je halsreikend naar uitkeek, en helemaal blij was met een nieuwe iLife versie en een grotere of kleinere iPod (en dat was dan alles).

  Maar vergeet de Apple Watch niet, de AirPods, Apple Music, en de iPhone en iPad Pro. Vergeet niet hoe Sculley en Amelio Apple overnamen van Jobs en er wèl een zooitje van maakten en Apple zo’n beetje de afgrond in reden. Cook heeft er juist het grootste bedrijf van de wereld van gemaakt. Petje af.

  Charismatisch? nee, absoluut niet. Goed voor Apple? ja, absoluut wel.

   

  Knap geschreven en volmondig mee eens.