Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 10 april 2019

Betalen met WhatsApp mogelijk ook naar Nederland

Wanneer Apple Pay naar Nederland komt is nog steeds onduidelijk, maar er komt mogelijk wel snel een andere betaaldienst die op de iPhone werkt naar ons land. Facebook overweegt de betaalfunctie van WhatsApp namelijk ook in Nederland uit te rollen.

Daardoor kunnen Nederlanders straks mogelijk ook afrekenen bij bedrijven die WhatsApp Business gebruiken. Deze zakelijke versie van de chat-app is onlangs in Europa naar de iPhone uitgerold en komt binnen enkele weken ook in Nederland aan.

Werking betaalfunctie WhatsApp

De betaalfunctie werkt met een QR-code die gekoppeld is aan het WhatsApp-account van een bedrijf. Gebruikers scannen de code en kunnen het bedrijf vervolgens direct betalen. Er hoeven geen contact- of persoonsgegevens gedeeld te worden met WhatsApp of dochterbedrijf Facebook. Het geld wordt na betaling op een WhatsApp-account bewaard en kan overgemaakt worden naar een eigen rekening. Wat de transactiekosten zijn, is nog niet bekend.

Betalen via WhatsApp werkt momenteel al in onder andere India, maar in Europa zou de dienst nieuw zijn. Het bedrijf is de markt voorzichtig aan het aftasten en heeft Nederlandse bedrijven een enquête gestuurd om de interesse te polsen. Tweakers wist de hand te leggen op deze informatie. Daar is ook in te zien dat betalen alleen gaat werken als alle twee de accounts uit hetzelfde land komen. Het wordt geen internationale betaaldienst.

WhatsApp Business richt zich op het MKB

De zakelijke variant van WhatsApp richt zich vooral op kleinere ondernemers. Het is dan ook te verwachten dat de betaaldienst geen uitgebreid aanbod voor grote webshops zal zijn, maar wel voor kleine en middelgrote bedrijven met een enkele vestiging of een webshop. Bedrijven kunnen een account op de chat-app nemen en daar een bedrijfsprofiel aan toevoegen. Het is ook mogelijk om openingstijden en automatische antwoorden toe te voegen en veelgebruikte zinnen op te slaan. Alle Android-gebruikers kunnen al met de zakelijke WhatsApp-variant aan de slag en de iPhone volgt volgens de dienst binnen enkele weken.

WhatsApp Business iPhone 001
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Betalen met WhatsApp mogelijk ook naar Nederland
Sluiten