Raymon Mens
Raymon Mens App Store 5 april 2019
Leestijd: 2 minuten

BBEdit terug in de Mac App Store… met een abonnement

De befaamde BBEdit editor voor ontwikkelaars is terug in de Mac App Store. De app verdween vier jaar geleden uit de appwinkel voor de Mac omdat ontwikkelaar Bare Bones Software het niet eens was met het door Apple gevoerde beleid in de Mac App Store.

Voor de goede orde: BBEdit is niet zomaar een tekstverwerker. Het was een van de eerste tools voor de Mac die in de 90’s door Apple zelf aangeraden en verkocht werd. Het is een onder ontwikkelaars geliefde editor en ook een van de apps die in 2011 direct bij lancering in de Mac App Store beschikbaar was.

BBEdit nu in twee varianten

BBEdit is nu in twee smaakjes verkrijgbaar. Buiten de Mac App Store kun je de editor voor eenmalig 50 dollar aanschaffen. De versie in de Mac App Store kost € 3,99 per maand of € 41,99 per jaar. Betaal je niet? Dan blijft de app werken, maar kun je een aantal geavanceerde functies niet meer gebruiken. Basisfuncties blijven echter beschikbaar. Een vergelijking is hier te vinden.

Ontwikkelaar Bare Bones Software zegt voor een abonnements­model gekozen te hebben omdat het nog altijd niet mogelijk is om betaalde upgrades in de Mac App Store aan te bieden. De optie om de app eenmalig via de site van Bare Bones Software aan te schaffen blijft gewoon bestaan.

bbedit mac app store screenshot
Klik/tap voor groter.

De Mac App Store leeft weer

De terugkomst van de teksteditor is geen verrassing. Toen Apple de vernieuwde Mac App Store van macOS Mojave aankondigde, werd BBEdit als een van de apps die terug zou keren genoemd. Door aanpassingen in de sandbox van macOS is dat nu realiteit. Inmiddels worden ook Microsoft Office en de bekende FTP-applicatie Transmit weer in de Mac App Store aangeboden. De conclusie is duidelijk: de Mac App Store leeft weer (een beetje).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
BBEdit terug in de Mac App Store… met een abonnement
Sluiten