BBEdit terug in de Mac App Store… met een abonnement

Door: Raymon Mens - 11 reacties

De befaamde BBEdit editor voor ontwikkelaars is terug in de Mac App Store. De app verdween vier jaar geleden uit de appwinkel voor de Mac omdat ontwikkelaar Bare Bones Software het niet eens was met het door Apple gevoerde beleid in de Mac App Store.

Voor de goede orde: BBEdit is niet zomaar een tekstverwerker. Het was een van de eerste tools voor de Mac die in de 90’s door Apple zelf aangeraden en verkocht werd. Het is een onder ontwikkelaars geliefde editor en ook een van de apps die in 2011 direct bij lancering in de Mac App Store beschikbaar was.

BBEdit nu in twee varianten

BBEdit is nu in twee smaakjes verkrijgbaar. Buiten de Mac App Store kun je de editor voor eenmalig 50 dollar aanschaffen. De versie in de Mac App Store kost € 3,99 per maand of € 41,99 per jaar. Betaal je niet? Dan blijft de app werken, maar kun je een aantal geavanceerde functies niet meer gebruiken. Basisfuncties blijven echter beschikbaar. Een vergelijking is hier te vinden.

Ontwikkelaar Bare Bones Software zegt voor een abonnements­model gekozen te hebben omdat het nog altijd niet mogelijk is om betaalde upgrades in de Mac App Store aan te bieden. De optie om de app eenmalig via de site van Bare Bones Software aan te schaffen blijft gewoon bestaan.

bbedit mac app store screenshot
Klik/tap voor groter.

De Mac App Store leeft weer

De terugkomst van de teksteditor is geen verrassing. Toen Apple de vernieuwde Mac App Store van macOS Mojave aankondigde, werd BBEdit als een van de apps die terug zou keren genoemd. Door aanpassingen in de sandbox van macOS is dat nu realiteit. Inmiddels worden ook Microsoft Office en de bekende FTP-applicatie Transmit weer in de Mac App Store aangeboden. De conclusie is duidelijk: de Mac App Store leeft weer (een beetje).

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  recoiller

  TextWrangler doet alles wat ik nodig heb en blijft gratis. Bij BBedit weet je dat nooit. BareBones haalt wel vaker rare sprongen uit.

 • Profielfoto
  Shmoo

  https://panic.com/next/

   

  Dit is zo ontzettend raar en kun je alleen doen wanneer mensen je iets gunnen omdat de standaard vaak gratis is en niet eens slecht.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Shmoo op 5 april 2019 20:30
   

  Dit is zo ontzettend raar en kun je alleen doen wanneer mensen je iets gunnen omdat de standaard vaak gratis is en niet eens slecht.

  Voor web development gebruiken de meesten tegenwoordig

  https://code.visualstudio.com

   

  https://insights.stackoverflow.com/survey/2018

   

  Panic komt een beetje laat op gang.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Klopt, dat leggen ze ook uit in het linkje. En als je kijkt naar diensten als Visual Studio, Atom en Brackets, wat het niveau daarvan is terwijl ze gratis zijn dan moet je als developer wel bijna gek zijn om nog een betaalde app te willen maken in deze categorie of iets dat er ook maar een heel klein beetje op lijkt.

   

  Panic komt een beetje laat op gang.

  Je kunt beter zeggen dat ze twee generaties overgeslagen hebben. Coda 2 werd gelanceerd in 2012 voor 80,- en de app heeft vorige week nog een Mojave update gehad. Ik bedoel das ook een klein beetje van de gekke en meteen een reden waarom betalen per jaar voor serieuze software een must is.

   

  Ik denk echter wel dat Panic dit gewoon voor elkaar krijgt, om als betaalde software er naast te functioneren omdat het Panic is en de reputatie heeft.

  But if there’s anything we believe, it’s this: when you build an amazing product that helps people be happier doing their jobs every day, you’ll find the customers you need to keep it going.

  We know we’ll never crush the big guys. We won’t even be on Windows. But that’s OK, because crushing anything has never really been a goal. Instead, we’re working hard to give you something really amazing. Something you’ll use every day. Something worth switching to.

  En dat laatste gedeelte kun je denk ik alleen op een Mac voor elkaar krijgen. Omdat diep van binnen wij heel graag zouden willen dat Apple weer op die manier functioneerde. Niet dat bedrijf dat 68 miljoen iPhones verscheept en daar over opschept, maar een bedrijf dat ‘friemelt’ in de marges maar wel iets maakt waar je echt gelukkig van kunt worden en plezier werkt.

 • Profielfoto
  bechris60

  Ik gebruik standaard Atom. Heel fijn programma. Hiervoor heb ik Sublime gebruikt. Ik zie niet het voordeel voor een betaalde editor behalve de ingebouwde FTP of SSH ondersteuning die Panic! Software nu wel aanbied. Atom is ook goed te gebruiken met frameworks zoals Laravel.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  bechris60 op 6 april 2019 12:34
  Ik gebruik standaard Atom. Heel fijn programma. Hiervoor heb ik Sublime gebruikt. Ik zie niet het voordeel voor een betaalde editor behalve de ingebouwde FTP of SSH ondersteuning die Panic! Software nu wel aanbied. Atom is ook goed te gebruiken met frameworks zoals Laravel.

  Heb ’t ook gebruikt. Was bijna een gigabyte groot.

  Ik gebruik nog steeds text wrangler. Hopelijk blijft ie nog lang leven.

 • Profielfoto
  TLM

  Uh ja en waarom gebruik je Text Wrangler eigenlijk nog in vergelijking met BBEdit. Zelfs als de uitgebreide functies na 30 dagen verdwijnen kan de gratis versie van BBEdit nog altijd meer dan Text Wrangler.

  Niet zo blijven hangen in het verleden, heren:D

 • Profielfoto
  iDeMi

  Een van de beste en meest flexibele editors tegenwoordig is Visual Studio Code van Microsoft. Is gratis en werkt ook op Mac.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat is zeer zeker waar, zoals bovenaan al eens is aangetoond hoe goed en stabiel de gratis basis tegenwoordig is, maar je hebt gelukkig altijd mensen die nog de welvaart hebben meegemaakt en voor hun beroep bezig zijn met dit soort software en het niet allemaal gratis hoeft te zijn terwijl ze wel extra betalen voor een Mac – wat gewoon pure luxeproducten zijn. Zeker in deze branche.

   

  En dit bedoel ik waarschijnlijk niet zo lullig als dat ik het ga opschrijven maar ik heb geen andere manier om het te verwoorden.

   

  Herken je dat wel eens, dat je door de stad loopt en dan denkt, fuck wat een mooie dame maar meteen zit er ook een stukje besef in je hoofd dat dit niet voor jou is weggelegd en dat het allemaal maar bij kijken blijft.

   

   

  Wat je dan krijgt is dit.

  Dit is gratis en dan zit je met emotieloze icoontjes die totaal geen feeling hebben met het geen waar je mee bezig bent. Sterker nog, dit schreeuwt. Open Source + Gratis icoontjes, zo van GitHub getrokken en door een developer-developer die totaal geen verstand of gevoel voor design en ontwerp heeft in de app gestopt.

  En daar is verder niet zoveel mis mee want het voldoet aan de minimale verwachtingen maar ik zou compleet depressief worden als ik een jaar tegen dit soort matige en beneden elk niveau, type icoontjes aan zou moeten kijken.

   

  Laten we gewoon eens twee venstertjes vergelijken, dan zie je het denk ik veel beter.

  VS

   

  Kijk alleen al eens naar het dark mode gedoe. Ben ik totaal geen fan van maar moet je eens kijken hoe mooi de app-balk bovenaan donker is en hoe mooi die stoplichtknopjes eruit poppen. Precies zoals het hoort, zoals Apple het bedacht heeft en in hun richtlijnen plaatst. En niet alleen dat. Moet je eens kijken naar het feit dat ze diezelfde balk ook nog eens optimaal benutten door er menuutjes of knoppen in de te maken die normaal een niveau lager zouden staan. Hierdoor krijg je als het ware meer werkruimte, daar ga je geen betere websites van maken maar dit soort detail zegt alles. En al die icoontejes aan de zijkant waar iemand over nagedacht heeft, ze hebben allemaal hun eigen kleur en identiteit. Ze zijn gemaakt met een doel, dat ze het mooiste icoontje in hun soort mogen zijn en niet een icoontje-icoontje. Kijk eens naar de kleur van de regelnummers. Het is zo makkelijk en waarschijnlijk heel voorspellend om die grijs of wit met een tintje te maken maar dat is juist het verschil tussen talent en mensen die het niet hebben. Dit kun je ook niet als developer bedenken, daar moet je een designer voor zijn iedereen hun vakgebied.

   

  En dan heb ik het nog niet eens gehad over performance. Dat deze Panic app waarschijnlijk tot in detail wordt geoptimaliseerd voor macOS. Switft, Object C weet ik veel hoe die kermis allemaal heet maar ik weet wel dat compilers die in een C-achtige programmeertaal draaien gemiddeld een fractie [stoer getal] sneller zijn dan elke vorm van JavaScript, Ruby of wat voor fancy taaltje dat deze generatie stoer is op GitHub. Zo’n app wordt geheel geoptimaliseerd voor je Mac en dan wordt het altijd pas echt stoer.

   

  Dit is waarom ik straks met heel veel plezier, laten we zeggen, 60 euro per jaar ga betalen voor deze app. Het is gewoon een compleet plaatje van begin tot eind en de mensen die er aan werken doen dit met zoveel passie, dat kan niet anders. Ik word hier ook intens gelukkig van en dan gaat het over software.

  Win Win. 😎

   

   

  En nee, mensen hoeven hun gratis app echt niet op te geven. Blijft vooral werken met wat jij fijn vindt werken! Dat is het belangrijkste van alles.

   

   

 • Profielfoto
  THX-1138

  “unlike direct purchases from Bare Bones Software, where an app license can (still) be purchased for a one-time $49.99 cost, on the Mac App Store BBEdit is available only as a subscription.”

  (….)

  “whereas purchasing the app directly from Bare Bones will earn you the current version of the app only – if you want major new versions as they’re released, you’ll need to purchase upgrade licenses.”

  Bron: Macstories.net

 • Profielfoto
  ArtHarg

  recoiller op 5 april 2019 20:13
  TextWrangler doet alles wat ik nodig heb en blijft gratis. Bij BBedit weet je dat nooit. BareBones haalt wel vaker rare sprongen uit.

  Volgens mij heb je een afslag gemist. BareBones is gestopt met TextWrangler omdat het voor hun handiger was om TextWrangler te vervangen door de gratis versie van BBEdit. Zie hun eigen uitleg.

  Rare sprongen heb ik bij BareBones eigenlijk nooit opgemerkt. En ik vier dit jaar mijn 25-jarig jubileum als BBEdit-gebruiker …