Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 1 april 2019

Apple slaat belangrijke Tesla-engineer aan de haak

Apple heeft een kopstuk van Tesla aan de haak geslagen. Het gaat om Michael Schwekutsch, die onder andere het aandrijfsysteem voor Tesla ontwikkelde. Bij Apple gaat hij nu aan de slag als senior director of engineering bij ‘Special Projects’. Een groep waar onder andere Apple’s initiatief voor zelfrijdende systemen onder valt.

Bij Tesla was Schwekutsch sinds 2015 werkzaam als vice president of engineering. Hij was daar verantwoordelijk voor de zogenaamde powertrains. Dat is het systeem dat de aandrijving van een Tesla regelt. Het is de basis waarop een elektrische wagen gebouwd is.

Tesla-kopstuk naar Apple

Na vier jaar bij Tesla, vertrekt de engineer nu naar Apple. Hij wordt toegevoegd aan de groep ‘Special Projects’. Daar valt ook Project Titan onder. Dat is de codenaam voor Apple’s project dat zich richt op zelfrijende voertuigen. De afgelopen tijd gingen er weer volop geruchten over deze divisie. Apple haalde 200 man van het project af en daardoor ontstond het idee dat de ambities teruggeschaald werden. Apple zou zich gaan richten op software voor autonome voertuigen en niet op het maken van complete auto’s.

De aanstelling van een Tesla-kopstuk dat gespecialiseerd is in het maken van het aandrijfsysteem voor autonome auto’s, spreekt deze geruchten op het eerste gezicht weer tegen. Het zou natuurlijk ook kunnen dat Apple voor de ontwikkeling van software voor zelfrijdende voertuigen ook diepgaande kennis over het aandrijfsysteem nodig heeft. Dat moet immers ook door software aangestuurd worden.

Michael Schwekutsch
Klik/tap voor groter.

Indrukwekkend CV

Volgens de in elektrische voertuigen gespecialiseerde website Electrek is het vertrek van Schwekutsch een aderlating voor Tesla. De website noemt zijn kennis van onschatbare waarde. Een blik op het CV van de engineer leert dat hij in het verleden bij onder andere BorgWarner en GKN Driveline heeft gewerkt. Deze bedrijven hebben het aandrijfsysteem voor populaire wagens zoals de BMW i8, Porsche 918 Spyder, Fiat 500eV en Volvo XC90 gemaakt. (Zie ook → Nieuwe details over Apple’s zelfrijdende auto)

Reageer op artikel:
Apple slaat belangrijke Tesla-engineer aan de haak
Sluiten